Jaunai kaunietei apkarto iš Olandijos siųstos kanapių sėklos

Kauno technologijos universitetą baigusios 23 metų Ugnės S. biografiją antradienį „papuošė“ niekam garbės nedarantis įrašas. Kauno apygardos teismas ją pripažino kalta dėl pasikėsinimo įvykdyti narkotinių medžiagų kontrabandą bei disponuoti kvaišalais.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2014-01-08 15:55, atnaujinta 2018-02-17 19:36

Nors už šiuos nusikaltimus numatoma reali laisvės atėmimo bausmė, atsižvelgęs į nusikaltimo padarymo aplinkybes bei teisiamosios asmenybę, teismas padarė išimtį. Jauna kaunietė laisvės neprarado, jai skirta 3,9 tūkst. litų bauda.

Išklausiusi teismo verdiktą mergina apsiverkė. Teisėjui paklausus, kas ją sugraudino, ši kūkčiodama tepasakė, jog tapo nusikaltėle.

Pirko kanapių sėklas

Kartu su tėvais gyvenančią kaunietę į teisiamųjų suolą atvedė praėjusių metų pavasarį internetu Olandijoje pirktos narkotinių kanapių sėklos.

Tikrindami iš Olandijos gautas pašto siuntas vienoje jų muitininkai aptiko 13 narkotinių kanapių sėklų. Pareigūnai siuntą sulaikė ir išskubėjo į Kauną patikrinti adreso, kuriuo turėjo būti pristatytas paketas.

Siunta buvo adresuota Ugnės S. tėvui, vėliau ji pripažino kanapių sėklas pirkusi pati, už jas sumokėjusi 60,5 euro. Per kratą šeimos namuose buvo rastos dvi anksčiau nežinia iš kur gautos tuščios pakuotės nuo iš Olandijos siųstų kanapių sėklų bei suvenyrinis pakabukas, kaip manoma, taip pat skirtas kanapių sėkloms laikyti.

Prislėgė sunkūs kaltinimai

Ugnei S. buvo pareikšti kaltinimai neteisėtu disponavimu kvaišalais be tikslo juos platinti, o taip pat – narkotinių medžiagų kontrabanda. Trečiadienį jauna kaunietė stojo prieš Kauno apygardos teismą.

Nors mergina sutiko su visais jai pareikštais kaltinimais, duodama parodymus teisme paaiškino:

„Neatsispyriau pagundoms, kurios per radiją, televiziją, visas masinės informacijos priemones... Nusprendžiau įsigyti suvenyrinę kanapių sėklų pakuotę. Ketinau pabandyti, nes anksčiau to niekada nebuvau dariusi. Draugai pasakojo, kad nuo jų galima apsvaigti.“

Sėklas norėjo sukramtyti?..

Mergina tikino neketinusi kanapių auginti, pateikė su realybe prasilenkiančią versiją – esą ji norėjo svaigintis sėklas kramtydama.

„Norėjau pakramtyti, žinojau, kad galima ir parūkyti. Net nepagalvojau, kad tai nusikalstama. Sėklas pirkau interneto parduotuvėje, prisiregistravau, vėliau nurodytu adresu nusiunčiau voką su 60,5 euro. Registravausi tėčio vardu, nes jis dažniau eina į paštą“, – sakė kaltinamoji.

Ugnė S. pripažino pirkusi 10 vienetų narkotinių kanapių veislės „White Widow“ (Baltoji našlė. – Red.) sėklų, o pardavėjas nemokamai pridėjęs dar 3.

Sėklos narkotinių medžiagų neturi

Liudyti į teismą iškviesta Lietuvos teismo ekspertizės centro Medžiagų ir gaminių ekspertizių skyriaus vyriausioji ekspertė Rita Juknevičienė duodama parodymus kaltinamosios versiją sumalė į miltus.

Pasak specialistės, kramtant kanapių sėklas apsvaigti neįmanoma, nes jose nėra narkotinės medžiagos – tetrahidrokanabinolio.

Nepaisant to, už kanapių sėklų laikymą ir jų įgijimą baudžiama lygiai taip pat, kaip ir už disponavimą kitais kvaišalais. Prie narkotinių medžiagų priskiriami sėjamosios kanapės rūšies kanapių augalai, jų dalys ir iš šių augalų pagaminti produktai, kurių sudėtyje yra tetrahidrokanabinolio.

Tiesa, pati ekspertė konstatavo, jog Lietuvoje neįmanoma nustatyti, kokių tai kanapių, narkotinių ar pluoštinių sėklos. Ši aplinkybė turėjo esminės įtakos bylos baigčiai. Bet kurias abejones kaltinamojo naudai vertinantis teismas pripažino, jog Ugnė S. tik kėsinosi padaryti jai prokurorų inkriminuotas nusikalstamas veikas.

Valstybės kaltinimą byloje palaikęs prokuroras lrytas.lt žurnalistui sakė šio teismo nuosprendžio greičiausiai neskųsiantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.