Merginos sudeginimu kaltinamas panevėžietis stojo prieš teismą

Panevėžio miesto apylinkės teismui perduodama baudžiamoji byla, kurioje anksčiau teistas 33 metų panevėžietis Julius Jakubaitis kaltinamas svetimo turto pagrobimu įsibrovus į svetimą patalpą ir šeimos nario sveikatos sutrikdymu. J.Jakubaitis liūdnai pagarsėjo pernai rugsėjį, kai kartu su 22 metų Deividu Antanaičiu buvo sulaikytas įtariant itin žiauriu nusikaltimu – septyniolikametės dembaviškės išprievartavimu ir nužudymu. Mergina automobilyje miškelyje netoli Panevėžio buvo sudeginta gyva.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jan 8, 2014, 2:27 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:45 PM

Prieš teismą kartu su 8 metais jaunesniu broliu Justinu J.Jakubaitis buvo atvežtas ir trečiadienį, išklausyti nuosprendžio vagysčių iš sandėliukų byloje. Vyresnysis Jakubaitis ir dar vienas panevėžietis buvo kaltinami vogtų daiktų įsigijimu ir laikymu, o Justinas Jakubaitis – vagystėmis iš sandėliukų ir garažų bei narkotinių medžiagų ir savadarbio pistoleto įsigijimu ir laikymu. Išklausyti nuosprendžio abu Jakubaičiai, atlydėti konvojaus, atrodė tarsi susiruošę į šiaurės ašigalį – taip jie slėpė veidus nuo objektyvų.

Brolį paleido į laisvę Julius Jakubaitis dėl vogto šildytuvo laikymo buvo išteisintas. Teismo nuomone, jis žinomai nusikalstamu būdu įgytą daiktą laikė, tačiau nerealizavo. Nors ir išteisintas šioje byloje, jis toliau liks suimtas. Tuo tarpu jo jaunesnysis brolis iškart po nuosprendžio buvo paleistas, nes jam skirta lygtinė 3 metų laisvės atėmimo bausmė.

Išklausyti nuosprendžio abu broliai į teismo salę atėjo apsimuturiavę galvas taip, tarsi būtų išsiruošę į ekspediciją Šiaurėje. Taip užsidangstę veidus jie išbuvo visą laiką, kol teisėjas skaitė teismo sprendimą. Į teismo salę buvo susirinkęs būrys teisiamųjų draugų, džiugiai sutikusių žinią, kad Justinas Jakubaitis išleidžiamas į laisvę.  

Iš baro pagrobė kasos aparatą

Tuo tarpu vyresniajam J.Jakubaičiui netrukus gali tekti stoti prieš teismą dėl kitų nusikaltimų.

Baudžiamosios bylos duomenimis, 2005 metų rudenį šis panevėžietis, pro langą įsibrovęs į Vilties gatvėje esantį alaus barą, pagrobė 500 litų vertės kasos aparatą su jame buvusiais 150 litų ir išsinešė bare rastus 30 pakelių cigarečių. Jis taip pat kaltinamas pernai rugsėjo 12 d. sumušęs sutuoktinę ir nesunkiai sutrikdęs jos sveikatą. Moteriai nuo sutuoktinio smūgių net buvo sulaužyta nosis. Nusikaltimo tyrimui vadovavusio Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro Broniaus Šiaudinio teigimu, prieš aštuonerius metus alaus baro kasą su pinigais pagrobusį panevėžietį pareigūnams išdavė palikti rankų pirštų atspaudai, kurie patikrinus Kriminalistinių tyrimų centro daktiloskopinių duomenų registre, sutapo su J. Jakubaičio. Pagalbos nesulaukė

Žiaurus 17-metės Dembavos kaimo gyventojos Evelinos nužudymas rugsėjo 21 dienos rytą sukrėtė visą šalį. Panevėžyje, autobusų stotelėje pagrobta dembaviškė buvo išprievartauta ir vežiojama bagažinėje.

Tą šeštadienio rytą, 7 val. 11 val., pagrobta paauglė sugebėjo prisiskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112, tačiau nežinojo, kur esanti, BPC darbuotojams nepavyko jos buvimo vietos nustatyti ir pagal mobiliojo ryšio telefono signalą. Mergina prisistatė, pasakė girdėjusi, kad nusikaltėliai ketina ją nuskandinti.

Nors žalios spalvos automobilio „Volkswagen Passat“, į kurį pagrobėjų buvo įgrūsta Evelina, puolė ieškoti visi tuo metu Panevėžyje budėję policijos ekipažai, paieškos buvo bergždžios. Kol pareigūnai pagrobėjų automobilio dairėsi prie vandens telkinių, šie auką nuvežė į miškelį netoli Keravos kaimo, šalia „Spindulio“ sodų bendrijos. Padegę automobilį su jame įkalinta mergina, nusikaltėliai spruko.

Iš viso su 112 operatore pagrobta mergina kalbėjosi tris kartus. Paskutinis jų pokalbis nutrūko, kai Evelina pasakė jaučianti dūmų kvapą ir ėmė kosėti.

Tą patį rytą, 8 val. 16 min., netoli „Spindulio“ sodų bendrijos miško keliuku einantys žmonės pamatė rūkstantį automobilį ir paskambino BPC. Pirmieji atskubėję policijos pareigūnai jį rado degantį atvira liepsna. Policininkams nesėkmingai bandant liepsnas sutramdyti rankiniais gesintuvais, automobilį užgesino atvažiavę ugniagesiai. Sudegusio automobilio bagažinėje buvo rastas stipriai apdegęs Evelinos kūnas.

Žiauraus nužudymo tyrimas dar nebaigtas

Tą pačią popietę buvo sulaikyti du šiuo nusikaltimu įtariami vyrai – J.Jakubaitis ir D.Antanaitis. Jie iki šiol tebėra už grotų. Šio žiauraus nužudymo ikiteisminis tyrimas tebevyksta, atliekamos įvairios ekspertizės. Prokurorų prašymu pernai gruodžio 17 d. J.Jakubaičiui ir D. Antanaičiui buvo dar trim mėnesiams pratęsta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas. Pastarajam ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis šių žiaurių nusikaltimų ištyrimui yra paskyręs ne vieną ekspertizę – laukiama teismo medicinos ir kitų specialistų išvadų.

Kada tyrimas bus baigtas ir baudžiamoji byla bus perduota nagrinėti į teismą, pareigūnai dar negali pasakyti.

Baudžiamasis kodeksas už vagystę su įsibrovimu į patalpą numato laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų, už nesunkų artimo šeimos nario sveikatos sutrikdymą – iki penkerių metų, už nepilnamečio asmens išprievartavimą ir nužudymą – laisvės atėmimas iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.