Panevėžyje atversta jaunuoliui gerklę perpjovusio paauglio byla (papildyta)

Jei ne antrankiais surakintos rankos ir uniformuoti konvojaus pareigūnai šalia, šį nediduką, akinius užsidėjusį penkiolikametį Subačiaus miestelio (Kupiškio r.) gyventoją būtų galima palaikyti nedrąsiu moksliuku. Tačiau Panevėžio apygardos teismas atverčia baudžiamąją bylą, kurioje jis kaltinamas nužudymu – per konfliktą Tiltagalių kaimo (Panevėžio r.) gatvėje perpjovęs gerklę 20-mečiui vaikinui.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jan 8, 2014, 9:34 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:02 PM

Kadangi teisiamas jaunuolis – nepilnametis, teismo posėdžiai bus uždari. Dėl tos pačios priežasties negalima skelbti jo vardo ir pavardės, viešinti jo nuotraukų. Jaunas amžius kaltinamajam padės išvengti ir ilgų metų už grotų: už žmogžudystę nepilnamečiui galima skirti maksimali bausmė – 10 metų nelaisvės.

Perpjovė kaklą

Nežiūrint jauno amžiaus, šis kupiškėnas jau gerai žinomas teisėsaugos pareigūnams – vieną kartą jau teistas, dar laukia teismo už seriją vagysčių. O nuo balandžio pabaigos suimtas laukia teismo už jauno vaikino nužudymą dėl chuliganiškų paskatų.

Nelaimė Tiltagalių kaime (Panevėžio r.) įvyko 2013 metų balandžio 27 dieną. Ten viename name vykusiose išgertuvėse dalyvavo ir gretimame Kupiškio rajone, Subačiaus seniūnijoje gyvenantis 15-metis.

Tuo pačiu metu su kita kompanija pramogavo 20-metis gretimo Geležių kaimo gyventojas Mindaugas Niedvaras. Tą vakarą jo 16-metė draugė ėmė gauti minėto 15-mečio siunčiamas grasinamas SMS žinutes. Kaip lrytas.lt sakė šios merginos motina Laima Tiknienė, paauglys rašė, kad visa šeima gali pradėti pirktis karstus, grasino susidoroti. Pasak moters, prieš tai jos dukra konfliktavo su kita mergina, kurią ir nusprendė ginti paauglys.

Nusprendę išsiaiškinti, kodėl paauglys svaidosi grasinimais, M.Niedvaras su drauge, jos seserimi, pussesere ir savo 19-mečiu draugu nuvažiavo į Tiltagalius, kur laiką leido 15-metis iš Subačiaus.

Į lauką išėjęs neblaivus paauglys su atvykėliais vaikinais susistumdė. M.Niedvaras jį pastūmėm ir apsisuko eiti prie netoliese stovėjusio merginų. Tuomet netikėtai penkiolikametis puolė ir iš už nugaros peiliu perrėžė M. Niedvarui kaklą.

Kraujais paplūdusį draugą draugai, nelaukdami, kol atvažiuos iškviesta greitoji, patys įsisodino į automobilį ir vežė miesto link pasitikti medikų. Tačiau neapsiekus Panevėžio jaunuolio gyvybė užgeso, nespėjus nuvažiuoti į ligoninę jis nukraujavęs mirė.

Surado kitą dieną

Per sąmyšį M.Niedvarą sužalojęs paauglys spėjo iš Tiltagalių pasprukti. Tik sekmadienio popietę jis buvo sulaikytas savo kaime. Nepilnametis buvo pasislėpęs ir tik motinai tarpininkaujant pareigūnams pavyko prikalbinti jį pasakyti, kur esąs.

Nežiūrint savo jauno amžiaus, paauglys jau gerai žinomas Kupiškio rajono policijai. Niekur nesimokantis penkiolikametis jau vieną kartą teistas, jis turėtų būti teisiamas ir dėl serijos vagysčių.

Paauglys su motina, dviem vyresniais broliais ir seserimi į Subačiaus seniūniją atsikraustė iš Žemaitijos prieš porą metų. Vietos gyventojų teigimu, tuomet apylinkių gyventojai neteko ramybės, prasidėjo vagystės.

Šeima, kur auga žmogžudyste įtariamas paauglys, įtraukta į socialinės rizikos sąrašą. Prieš pat žmogžudystę jauniausioji mergaitė buvo išvežta į Kupiškio vaikų globos namus, nes vienas iš vyresnių brolių ją sumušė. Jaunuolis prieš sesutę smurtavo paleistas iš areštinės, kur pakliuvo taip pat įtariamas vagystėmis.

Puolė iš už nugaros

Nužudytojo M.Niedvaro gyvenimas buvo nelengvas, bet jis iš visų jėgų kabinosi.

Berniuką Geležių kaime augino patėvis, tačiau prieš porą metų žuvo – žvejodamas nuskendo Šiaulių rajone. Kol buvo gyvas, paaugliu vyriškis rūpinosi kaip savo sūnumi – nupirko motorolerį, kompiuterį. Jis posūniui buvo ir benzininį pjūklą nupirkęs, kad šis užsidirbtų pinigų kaimynams malkas pjaudamas.

Į teismą atvykusi M.Niedvaro motina Jūratė Vaišienė sakė, kad advokato padedama žudikui pateikusi civilinį ieškinį. „Man pinigų nereikia, sūnaus jie neprikels, tačiau noriu, kad žudikas būtų nubaustas“, – sakė moteris.

Ji sakė nesuprantanti, kodėl jos sūnų nužudžiusiam paaugliui gresia ne daugiau kaip 10 metų nelaisvės. Tai esą tikrai per švelni bausmė už atimtą žmogaus gyvybę.

„Mano sūnų papjovė tuo pačiu peiliu, kaip tą pačią dieną ožką pjovė“, – baisėjosi J.Vaišienė. Paaiškėjo, kad tragedijos dieną penkiolikametis uždarbiavo Rudilių kaime (Kupiškio r.) pjaudamas malkas. Vaikinas užsidirbo 100 litų, o vėliau papjovė ožką, nes ruošėsi kepti šašlykus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.