Dirvos vagoje rasto kūdikio mirtis užminė ne vieną mįslę

Kelmės rajone, Kušleikių kaimo lauke rastas naujagimio lavonas užminė mįslių, į kurias vien tik apklausus mergaitę pagimdžiusią moterį atsakyti nepavyks.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 10, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:08 PM

Ir ikiteisminį tyrimą atliekantiems kriminalistams, ir Kušleikių kaimo gyventojams kilo klausimų, kaip neveiksnia pripažintos 34 metų moters nėštumo nepastebėjo ją namuose lankiusi globėja – Pakražančio seniūnijos socialinė darbuotoja Elytė Kasparavičienė.

Lieka neaišku ir tai, kaip neseniai vykusio gimdymo pėdsakų neįžvelgė vos prieš savaitę šią moterį apžiūrėję medikai.

Nepatikėjo tuo, ką pamatė

Kraupų radinį netoli vienos Kušleikių kaimo sodybos ketvirtadienį ryte aptiko pro ją kulniavęs kaimietis.

Jau žole užželti spėjusios dirvos tarpvagyje vyriškis pamatė kažką boluojant. Priėjęs arčiau vyras šalia čia sumestų bulvių lupenų išvydo gulintį naujagimį.

„Gintaras tą rytą buvo pagiringas, todėl iškart nepatikėjo tuo, ką išvydo. Jis iškart paskambino man ir paprašė ateiti įsitikinti, ar jam nesivaidena.

Aš buvau blaivus. Atėjęs iškart pamačiau kūdikio ranką ir supratau, kad tai mažylio lavonas, o ne lėlė“, - portalui lrytas.lt apie negyvo naujagimio radimo aplinkybes papasakojo Kušleikių kaimo gyventojas Vytautas Žvirblis.

Prieš paskambindamas bendrajam pagalbos centrui V.Žvirblis sakė priėjęs arčiau ir dar kartą įdėmiai apžiūrėjęs radinį: „Nesinorėjo suklysti ir dėl kokios į kūdikį panašios lėlės čia iškviesti policininkus“.

Įtarė sodyboje gyvenančią moterį

Pasak V.Žvirblio, mažylis ant žemės numestos plėvelės gulėjo kniūpščias. Šalia mėtėsi bulvių lupenos.

Kraupų radinį aptikusiems vyriškiams iškart kilo įtarimų, kad kūdikį čia išmesti galėjo dar neseniai šioje sodyboje gyvenusi 34 metų Rasa G.

Įvykio vietą apžiūrėję pareigūnai spėjo, kad moteriškos lyties kūdikio lavonas lauke galėjo pragulėti ne dieną ir ne dvi.

Įtarę, kad naujagimiu galėjo atsikratyti Rasa G., pareigūnai šią moterį sulaikė.

Įtariamąją pareigūnai rado Liolių socialinės globos namuose, į kurią savo globėjos dėka ši neįgali moteris buvo patalpinta sausio 2 dieną.

Retai išeidavo iš namų

Naujagimio mirties sukrėsti Kušleikių kaimo žmonės sakė, kad Rasa G. čia gyventi atsikraustė prieš aštuonerius metus, kai išsiskyrė su pirmuoju savo sugyventiniu.

Trys Rasos G. vaikai, kuriuos ji sugyveno su pirmuoju savo vyru, liko jo namuose.

Pas Kušleikių kaime gyvenantį vyriškį apsistojusi Rasa G. netrukus su juo susilaukė sūnaus. Šiuo vaiku nei moteris, nei jos sugyventinis nesirūpino. Iš gimdymo namų mažylis buvo iškart atiduotas į globos namus. Paaugusį berniuką įsivaikino užsieniečiai.

„Kol Rasa buvo sveikesnė, ją matydavome gan dažnai, o pastaruoju metu ji retai beišeidavo iš namų, buvo sulinkusi, suvargusi, dėl nerišlios kalbos sunkiai begalėdavai suprasti, ką ji sako.

Miško kirtėju kitame Lietuvos krašte įsidarbinęs Rasos sugyventinis į namus sugrįždavo tik retsykiais. Maisto neįgaliai moteriai atveždavo jos globėja“, - apie Rasą G. papasakojo Kušleikių kaimo žmonės.

Pastebėjo figūros pokyčius

Paklausti, ar matėsi, kad Rasa G. vėl laukiasi kūdikio, vieni kaimiečiai tvirtino nieko nepastebėję, o kiti aiškino, kad smulkaus kūno sudėjimo moters nėštumo nepastebėti galėjo tik aklas žmogus.

„Rasa buvo plona moteris, o po to ėmė storėti, bet prieš Naujuosius metus ji vėl tapo liekna“, - apie įtariamąja tapusios Rasos G. figūros pokyčius kalbėjo kai kurie Kušleikių kaimo žmonės.

Tokiais pastebėjimais besidalinantiems žmonėms buvo keista, kaip šios neįgalios moters nėštumo nepastebėjo jos globėja – Pakražančio seniūnijos socialinė darbuotoja E.Kasparavičienė.

Nuvykus į Pakražančio seniūniją E.Kasparavičienės kolegos nurodė, kad ji darbo reikalais yra išvykusi į Kelmę ir patarė kreiptis į Kelmės rajono socialinių paslaugų tarnybos direktorę Aldoną Kvintufelienę.

Direktorė gyrė globėją

„E.Kasparavičienė yra nuoširdus žmogus, iš Rasos G. globos ji jokios naudos negavo. Kalbas, kad Rasos G. nėštumas aiškiai matėsi ir kad E.Kasparavičienė apie jį žinojo, aš pavadinčiau kaimo bobučių kalbomis“, - tvirtino A.Kvintufelienė.

Kelmės rajono socialinių paslaugų tarnybos direktorė sakė, kad Rasa G. jai yra žinoma jau keliolika metų.

„Aš Rasą G. pavadinčiau socialiai sužlugdytu žmogumi. Tai – užguita, sunkaus gyvenimo paveikta moteris. Kai teismas Rasą G. pripažino neveiksnia, jai reikėjo surasti globėją. Tų globėjų ji turėjo penkis.

Rūpintis Rasa buvo pasižadėjęs ir sugyventinis, ir jos kaimynė. Vėliau jie šios globos atsisakė. Kadangi Rasai buvo nustatyta tik antra neįgalumo grupė, už jos globą globėjas jokio atlygio negaudavo.

Nelikus globėjų prikalbinome Rasos G. globėja tapti E.Kasparavičienę. Nors E.Kasparavičienė gyvena gan toli, ji su globotine susirašydavo SMS žinutėmis, padėdavo jai apsipirkti“, - sakė A.Kvintuvelienė.

Parūpino malkų ir maisto

Apie tai, kad Rasa G. papuolė į bėdą A.Kvintufelienė iš E.Kasparavičienės sakė sužinojusi prieš Kalėdas:

„Gruodžio 20-ąją nuvykusi aplankyti globotinės E.Kasparavičienė ją rado sėdinčią šaltuose namuose. Kažkas išvogė žiemai paruoštas malkas.

Socialinė darbuotoja atvežė malkų iš savo namų, nupirko maisto, dar paklausė Rasos, ar ji neserga. Moteris tvirtino, kad jai viskas gerai.

Buvo nuspręsta, kad Rasai geriausia būtų gyventi globos namuose.

Kai tik sužinojome, kad Liolių socialinės globos namuose yra laisva vieta, nusprendėme ten pasiųsti Rasą“.

Medikai gimdymo pėdsakų neaptiko

Spėjama, kad pagimdyti ir savo kūdikiu atsikratyti Rasa G. galėjo praėjusių metų pabaigoje - prieš pat patekdama Liolių socialinės globos namus.

Į globos įstaigą priimamas asmuo turi praeiti medicininę komisiją. Sausio 2 dieną Rasą G. apžiūrėjo ne tik psichikos centro specialistas, bet ir Kelmės rajono pirminės praktikos gydytojų centro gydytojas. Kad Rasa G. galėjo neseniai gimdyti, ją apžiūrėjęs medikas nepastebėjo.

Į tokį medikų nepastabumą atkreipė dėmesį ir ikiteisminį tyrimą dėl kūdikio nužudymo pradėję Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnai.

Liolių socialinės globos namų direktorius Stepas Dzimidas portalui lrytas.lt sakė, kad čia pasirodę kriminalistai įdėmiai apžiūrėjo Rasos G. medicininius dokumentus ir dalį jų su savimi išsivežė.

Už grotų ilgai nelaikė

Ketvirtadienį sulaikytą ir į areštinę uždarytą Rasą G. pareigūnai nusprendė ilgai už grotų nelaikyti – pareiškus įtarimus dėl kūdikio nužudymo moteris penktadienio pavakare buvo išleista į laisvę ir sugrįžo į globos namus.

Kol kas lieka neaišku, ar kūdikis, kuriuo Rasa G. atsikratė, gimė gyvas.

Ar naujagimis buvo nužudytas, ar gimė negyvas, turėtų nustatyti teismo medicinos ekspertai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.