Keturių vaikų motiną nužudžiusiam vyrui – ilgi nelaisvės metai

Šios bylos netrukus imsis Klaipėdos rajono apylinkės teismas.

P.Valeika savo kaltės nepripažino.<br>A.Pilaitienės nuotr.
P.Valeika savo kaltės nepripažino.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jan 10, 2014, 2:31 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:24 PM

Žuvusiosios brolis, globojantis keturis našlaičiais likusius vaikus, vylėsi, kad žudikas nebematys laisvės iki gyvos galvos.

Klaipėdos apygardos teisme baigta nagrinėti didžiulį rezonansą sukėlusio nusikaltimo baudžiamoji byla. Nuosprendis bus skelbiamas vasario 14-ąją.

P.Valeika kaltinamas tuo, kad kankindamas itin žiauriai nužudė bejėgiškos būklės savo šeimos narį. Už tai įstatymas numato laisvės atėmimą iki 20 metų arba gyvos galvos. Posėdžiai vyko už uždarų durų.

Tragedija Klaipėdos rajone, Lūžgalių kaime, įvyko pernai vasario 11-osios vakarą. Keturių vaikų motiną mirtinai sumušė jos vyras.

Nustatyta, kad prieš 19 valandą L.Valeikienė skambino Bendruoju pagalbos centro numeriu ir pranešė, kad į namus atėjo girtas sutuoktinis, kuriam teismo sprendimu už ankstesnius smurto šeimoje atvejus čia buvo draudžiama lankytis.

Tačiau policijos pareigūnai pirma nuvyko į kitą įvykį, o įsisiautėjęs P.Valeika per tą laiką žiauriai sumušė žmoną - ji tą patį vakarą mirė. Visi keturi mažamečiai vaikai tuo metu buvo namuose.

Nustatyta, kad moteris buvo mušama į veidą ir kitas kūno vietas, jai nurauta plaukų. Negana to, P.Valeika, kuriam po tragedijos nustatytos 1,94 promilės girtumas, per prievartą pražiodė žmoną ir supylė jai didelį kiekį alkoholio. Ūmiai apnuodyta moteris nebegalėjo pasipriešinti.

Teisme P.Valeika savo kaltės nepripažino ir tikino prieš žmoną rankos nepakėlęs. Esą jie kartu vartojo alkoholį, žmona užmigo, tuomet ir jis nuėjo miegoti. Kai nubudo, moteris jau buvo mirusi.

Šešėlis dėl šios tragedijos krinta ne tik ant P.Valeikos, bet ir dviejų Klaipėdos rajono policijos pareigūnų. Įtariama, jog jie neužtikrino, kad į policiją skambinusi motina būtų apsaugota nuo gresiančio pavojaus - agresyviai nusiteikusio vyro ir neišsiuntė policijos pajėgų į įvykio vietą.

Šios bylos netrukus imsis Klaipėdos rajono apylinkės teismas.

Už tai, kad policijos pareigūnai laiku nesureagavo į moters pagalbos šauksmą, nužudytosios brolis Rytis Urbonavičius sieks prisiteisti 4 milijonus litų - po milijoną už kiekvieną vaiką. Po sesers mirties jis ėmėsi globoti našlaičiais likusius vaikus.

Pranešimai apie smurtą šioje šeimoje Klaipėdos rajono policijos komisariate buvo registruojami nuo 2009 metų. Keletą kartų P.Valeika buvo vežamas į policiją, įpareigojamas gyventi atskirai.

Tačiau teisme vyras imdavo atgailauti ir prisiekinėti, kad daugiau prieš žmoną niekada nepakels rankos. Pati moteris taip pat prašydavo neskirti vyrui laisvės atėmimo, kadangi šeimą išlaikė jis vienas. Kelis kartus į jos prašymus buvo atsižvelgta.

Šiuo metu P.Valeika atlieka laivės atėmimo bausmę už ankstesnį nusikaltimą prieš savo žmoną - smurtą artimoje aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.