Dėl Ūkio banko turto jau pralietas kraujas

Nors Ūkio bankas žlugo, grumtynės dėl jo turto tampa vis įnirtingesnės. Prie savo namų Maskvoje žiauriai sumuštas Andrejus Moisejenka, kuris neseniai buvo paskirtas didžiausio banko skolininko – bendrovės „Ruskij karavai“ likvidatoriumi, rašo „Lietuvos rytas“.

Šie V.Romanovo (dešinėje) smūgiai tik parodomieji. Kirčiai, kurių Maskvoje sulaukė verslo ekspertas, daug skaudesni.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šie V.Romanovo (dešinėje) smūgiai tik parodomieji. Kirčiai, kurių Maskvoje sulaukė verslo ekspertas, daug skaudesni.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jan 16, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:50 AM

Verslo ekspertas buvo užpultas sausio 12-osios vakare netoli savo namų Rusijos sostinės pakraštyje, kai grįžo automobiliu kartu su žmona.

„Privet ot Volodi“ (išvertus iš rusų k. – „linkėjimai nuo Volodios“), – pasisveikino vienas užpuolikas ir patarė nesikišti į bendrovės „Ruskij karavai“ reikalus, nes bus dar blogiau.

Tuomet banditai puolė talžyti A.Moisejenkos, o jo žmonos nelietė.

Nukentėjusysis šiuo metu gydomas ligoninėje ir neabejoja, jog linkėjimus jam siuntė ne Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, o buvęs Ūkio banko savininkas Vladimiras Romanovas.

Nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstantis V.Romanovas stengiasi žūtbūt savo rankose išlaikyti bene vertingiausią likusį turtą – 23 tūkst. kvadratinių metrų ploto verslo centrą itin geroje Maskvos vietoje. Nuo jo iki Kremliaus – vos 10 minučių kelio pėsčiomis.

Šiuo metu rekonstruota maždaug 25 proc. statinio, kurio kaina gali siekti 150 mln. JAV dolerių (apie 375 mln. litų).

Per bendrovę „Ruskij karavai“ šį verslo centrą valdė taip pat su V.Romanovu susijusi bendrovė „Turto valdymo strategija“.

Būtent šiame prašmatniame komplekse prieš keletą mėnesių biurą įsirengė V.Romanovas, kuris anksčiau net neslėpė esantis „Ruskij karavai“ vadovas. Vėliau jis suskubo akcijas ir turtą perleisti neapmokestinamosioms arba Rusijoje įregistruotoms fiktyvioms bendrovėms.

Didžiausia kreditorių viltis

Bendrovė „Ruskij karavai“ yra viena didžiausių Ūkio banko skolininkių, negrąžinusi apie 200 mln. litų paimtų paskolų. Dar maždaug 43 mln. litų skolinga įmonė „Turto valdymo strategija“, kuriai taip pat iškelta bankroto byla.

45 proc. Maskvoje esančio verslo centro įkeista Ūkio bankui, likusi dalis perleista neapmokestinamosioms bendrovėms.

Ūkio banko teisininkai tvirtina, kad šis verslo centras yra vienas vertingiausių nekilnojamojo turto objektų, kurį pardavus banko sąskaita gali būti papildyta 150–200 mln. litų.

O teismo areštuoto V.Romanovui ir jo seseriai Olgai Gončiaruk priklausančio turto vertė – vos 55 mln. litų.

„Verslo centro dalies pardavimas yra viena realiausių galimybių grąžinti kreditoriams nemenką dalį pražuvusių pinigų“, – kalbėjo šaltinis Ūkio banke.

Pokyčiai smarkiai suerzino

Visose su Ūkio banku susijusiose bendrovėse V.Romanovas siekė administratoriais arba likvidatoriais paskirti savo aplinkos žmones, kurie vykdo buvusio bankininko nurodymus.

Bendrovė „Ruskij karavai“ – ne išimtis, tačiau pastebėję keistus sprendimus Ūkio banko ir bendrovės „Turto valdymo strategija“ atstovai maždaug prieš mėnesį nusprendė pakeisti likvidatorių.

Juo buvo paskirtas A.Moisejenka, kuris darbą pradėjo pirmosiomis sausio dienomis.

Neparankaus žmogaus atsiradimas galėjo smarkiai suerzinti savo verslo imperijos likučius atkakliai mėginantį išsaugoti V.Romanovą.

Artėja svarbūs įvykiai

Užpuolimui pasirinktas laikas, kai Maskvos teismuose netrukus bus sprendžiami labai svarbūs klausimai, susiję su bendrovės „Ruskij karavai“ turtu.

„Kai kam naudinga kuo ilgiau ištęsti procesą ir per tą laiką pamėginti perimti vertingą turtą į savo rankas“, – „Lietuvos rytui“ sakė vienas Ūkio banko atstovas.

Jis neabejoja, kad A.Moisejenkos užpuolimas susijęs su nauju darbo paskyrimu – tai patvirtino patys nusikaltėliai, kurie nurodė nusišalinti nuo „Ruskij karavai“ reikalų.

Sužalotas A.Moisejenka jaučiasi išsigandęs ir dar neaišku, ar pasveikęs sutiks dirbti „Ruskij karavai“ likvidatoriumi.

Bėglys sugrįžti neketina

V.Romanovas į užsienį paspruko netrukus po to, kai Ūkio bankui buvo uždrausta vykdyti operacijas ir prieštaringai vertinamo kauniečio verslo imperija pradėjo byrėti.

Iš pradžių jis tikino išvykęs gydytis į Maskvos ligoninę dėl patirto insulto, tačiau vėliau neatsiliepė į telefono skambučius.

Generalinė prokuratūra daugiau kaip prieš pusmetį paskelbė didelės vertės turto iššvaistymu įtariamo V.Romanovo paiešką.

Prokurorai kreipėsi į Rusijos institucijas prašydami nustatyti skandalingojo bankininko buvimo vietą, tačiau kol kas jokio atsakymo negauta.

V.Romanovas kelis kartus buvo pastebėtas salėje per CSKA krepšininkų rungtynes, o praėjusią vasarą nufotografuotas besimaudantis netoli Rusijos sostinės esančiame Bezdonojės ežere.

Bėglio sesuo Kaune susikibo su juriste

* Jėga kovoti dėl išlikusio turto, atrodo, bandė ir V.Romanovo sesuo, buvusi Ūkio banko stebėtojų tarybos narė O.Gončiaruk.

* Buvusi Ūkio banko investicinės grupės juristė Asta Martinaitytė pranešė policijai, kad O.Gončiaruk jai grasino, o vėliau užpuolė.

* Incidentas esą įvyko praėjusių metų gruodžio pradžioje netoli „Žalgirio“ arenos.

* Prie žingsniuojančios A.Martinaitytės sustojo automobilis, kuriame sėdinti O.Gončiaruk pasiūlė pasikalbėti.

* Juristė atsisakė bendrauti, todėl V.Romanovo sesuo ją neva apstumdė ir sugriebusi už plaukų nutempė į prekybos centrą „Akropolis“.

* O.Gončiaruk priekaištavo A.Martinaitytei, kad ši teisėsaugos pareigūnams davė išsamius parodymus, kurie labai nenaudingi V.Romanovui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.