Motina iš degančio namo vaikus gelbėjo girta

Jaunos šeimos dramos graudina Kupiškio rajono gyventojus. Girta moteris sudegino savo namus, kuriuose tuo metu buvo vaikai. Prieš kelis mėnesius buvo dingęs penkiametis jos berniukas. Tą kartą jis mieliau pasirinko spalio žvarbą ir šaltį, o ne gyvenimą su girtaujančia motina. Sūnaus ašaros motiną prablaivė, tačiau neilgam.

Sodyba po gaisro atrodo kraupiai.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Sodyba po gaisro atrodo kraupiai.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2014, 11:38 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:26 AM

Gaisras kilo naktį į penktadienį. 25 metų moters Laimos B. sukelta ugnis supleškino jos motinos medinį namelį. Tuo metu pastate buvo ir mažamečiai vaikai.

Pirmiausia užsidegė prie krosnies džiūvę skalbiniai. Kitame kambaryje girti buvę trys suaugusieji – vaikų močiutė, motina ir jos sugyventinis išgirdo, kaip suveikė vietinė dūmų signalizacija. Ją kelioms socialinės rizikos šeimoms buvo įrengę rajono ugniagesiai.

Vaikų motina puolė gelbėti mažylius. Jai padėjo sugyventinis. Į ligoninę atvežtai jaunai moteriai buvo nustatytas beveik 3 promilių girtumas.

Vaikų močiutė irgi buvo neblaivi. Nei suaugę, nei vaikai gaisro metu nenukentėjo.

Spalio mėnesį Kupiškio rajoną ir visą Lietuvą sujaudino kita šitos šeimos drama. Penkiametis berniukas pareiškė, kad daugiau nenori gyventi su girtaujančia motina. „Nenoriu grįžti į namus”, – tąkart Kupiškio rajono policijos pareigūnams ištarė laukuose surastas penkiametis berniukas. 

Tokie sūnaus žodžiai prablaivė Laimą B. Ji buvo pasiryžusi gydytis nuo alkoholizmo, tačiau neilgam. 

Išvarė į visišką tamsą

Vėlų rudens vakarą tamsoje mažylį iš namų išvarė močiutė – liepė kelis kilometrus eiti iki gyvenvietės ir parsivesti pradingusią motiną. Mat ši per ilgai negrįžo ir neparnešė į namus taip laukiamų trijų bambalių alaus. Apie tai rašė dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Aš nešiau tuos bambalius, bet pakeliui sustojau ir šiek tiek išgėriau”, – prisipažino vaiko motina Laima.

Kad vakare išvarytam vaikui nebūtų taip liūdna vienam tamsoje, močiutė davė pinigų ir leido kaimo parduotuvėje nusipirkti ledinuką. 

Berniukas išėjo pažįstamu keliu. Jis visiškoje tamsoje vedė iš pamiškėje stovinčios sukrypusios lūšnelės tiesiai per žieminių rapsų lauką.

Daugiau nei už puskilometrio kelias suko pro apleistas dirbtuves ir lentpjūvę. Iš ten keliuku vedė į Rudilių gyvenvietę, kurioje vaiko laukė apdovanojimas už įveiktą kelionę – ledinukas.

Neaišku, ar berniukas spėjo jį nusipirkti, nes parduotuvė dirba tik iki 20 valandos.

Kol vaikas ieškojo motinos, ji grįžo pati, o pamačiusi, kad nėra sūnaus, puolė jo ieškoti. 

Skambino mobiliuoju telefonu pažįstamiems Rudilių gyventojams. Tačiau vaiko niekas nebuvo matęs.

Vaikas atsisakė grįžti namo

Kai mažylis vis negrįžo į pamiškėje esančią močiutės trobelę, apsvaigusi vaiko motina ir dar girtesnis jos sugyventinis kreipėsi į policiją.

Kupiškio policijos budėtojai pranešimą apie dingusį vaiką gavo likus pusvalandžiui iki 21 valandos.

Jo ieškoti iš karto buvo išsiųstas ekipažas. Pareigūnai telefonu konsultavosi su seniūnijos socialiniais darbuotojais.

Socialinės rizikos šeimų sąraše esančią Laimą B. prižiūrinti specialistė žinojo, kur lankydavosi berniukas.

Apžiūrėję visas galimas vietas, pareigūnai kreipėsi pagalbos į ugniagesius. Reikėjo, kad jie savo technika apšviestų tamsoje skendintį nuošalų kelią ir jo pakraščius.

Tačiau į pagalbą vykę ugniagesiai buvo grąžinti atgal. Patruliai patys pastebėjo tamsoje einantį penkiametį.

Vaikas pareigūnams pasakė nenorįs grįžti namo, nes visi namiškiai yra girti.

Mažylio žodžiai pasitvirtino. Į vienkiemį įvažiavę pareigūnai patikrino ten buvusių žmonių blaivumą. Motinos organizme rasta 0,9 promilės alkoholio. Jos gyvenimo draugas pripūtė 1,97 promilės, o labiausiai apgirtusi buvo močiutė – 2,46 promilės.

Priglaudė globos namuose

Penkiametis buvo nugabentas į Kupiškio rajone esančius Šv.Kazimiero vaikų globos namus. Pavalgydintas ir nupraustas vaikas ramiai užmigo.

Vakar jis buvo nuvežtas pas gydytoją, nes peršalo.

„Mes nieko jo neklausinėjome. Tik pasirūpinome, kad vaikui būtų gera. Jis linksmas žaidžia su kitais vaikais. Su berniuku kalbės Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistės”, – sakė globos namų vadovas Petras Remeikis.

„Pirmadienį bus sprendžiama, ar grąžinti vaiką motinai, ar priimti kitą sprendimą. Mes būtinai atsižvelgsime į vaiko nuomonę”, – sakė vaiko teisių gynėja Virginija Kručienė.

Žada atsiprašyti sūnaus

Į globos namus pradėjo skambinti penkiamečio motina. Ji kelis kartus prašė leisti pasikalbėti su sūnumi.

Tačiau vaikas kategoriškai atsisakė su ja bendrauti. Kelis kartus klausiamas, ar nori pasikalbėti su mama, berniukas visą laiką purtė galvą ir nieko daugiau neaiškino.

Su „Lietuvos rytu” kalbėjusi berniuko motina neslėpė, kad iš sielvarto dėl prarasto vaiko jau buvo spėjusi išgerti vieną bambalį 7,5 laipsnio stiprumo alaus.

„Bet daugiau aš tikrai nebegersiu. Kitą mėnesį užsikoduosiu”, – aiškino girta moteris.

Kupiškėnė neslėpė, kad penkiametis sūnus ne kartą prašė jos negerti. 

„Jis sakė: mama, daugiau nebegerk, nes prarasi mus su sese”, – ašarodama kalbėjo jauna moteris.

Ji sielvartavo, kad vaikų globos namuose esantis sūnus nepanoro su ja pasikalbėti. 

„Rytoj nuvažiuosiu jo aplankyti. Ir atsiprašysiu”, – žadėjo prasikaltusi motina.

Namų aplinka kelia šiurpą

Dar graudesnes ašaras liejo girta penkiamečio močiutė. Ji verkė, kad prarado mylimą anūką.

Neseniai pensiją gavusi moteris vakar iki pietų jau buvo spėjusi suvaikščioti tuo pačiu keliu, kuriuo trečiadienio vakarą tamsoje ėjo jos anūkas.

Kaimynai pasakojo matę, kad senolė maišelyje nešėsi batoną ir stipraus alaus.

Išgirdusi „Lietuvos ryto” klausimą, kur dabar yra jos jaunesnioji dvejų metų anūkė, pensininkė tik pakėlė raudoną minkštą žaislą ir pasakė: „Čia mano anūkė.”

Šių namų aplinka kėlė šiurpą. Per palaikio namelio išklerusius langus pučia vėjai, kiekviename kampe skurdas ir netvarka.

Rudilių kaimo gyventojai tvirtino, kad pensininkės vienkiemyje girtaujama be paliovos.

Didžiausios puotos prasideda, kai močiutė gauna pensiją, o jos duktė – pašalpą už abu vaikus. 

Kai pinigai baigiasi, prityla ir linksmybės. Dabartinis Laimos gyvenimo draugas irgi nevengia taurelės. 

Kaimynai pasakojo, kad jaunoji motina ne kartą girta nugriuvusi ilsėjosi ant pievos.

Yra buvę, kad jos tuo metu dar keturmetis sūnus buvo paliktas vienas palaukti, kol kas nors iš artimųjų pabaigs gerti su draugais ir jį pasiims.

Gali būti, kad pavargęs laukti ir apsiverkęs berniukas tuomet ėmė nekęsti visų, kurie geria alų. 

Duktė surakino motiną antrankiais

* Šią savaitę Panevėžio rajone gyvenanti 26-erių moteris su vyru ėmėsi drastiškų priemonių bandydami sustabdyti girtaujančią 47 metų motiną.

* Į alkoholio liūną įklimpusios moters rankas jauna pora surakino antrankiais, prie kurių pritvirtino grandinę su svarmenimis. Taip moteris buvo įkalinta savo namuose.

* Duktė norėjo motinai sutrukdyti nueiti iki parduotuvės. Jauna moteris vylėsi, kad kiek prablaivėjusi girtuoklė supras negerai daranti ir liausis ieškojusi alkoholio.

* Motinai po paros pavyko prisiskambinti policijai. Atvykę pareigūnai išlaisvino įkalintąją. Jai nustatytas 1,9 promilės girtumas.

* Prieš kurį laiką panašiu būdu su žmonos girtavimu bandė kovoti jos vyras. Jis moterį buvo prirakinęs prie kaimiškos krosnies ketaus orkaitės durelių.

* Tačiau noras išgerti Panevėžio rajono gyventojai suteikė jėgų. Ji išjudino visą orkaitę ir, ištraukusi sunkų ketaus įrenginį iš krosnies, su šiuo sunkiu nešuliu nuėjo į parduotuvę pirkti alkoholio.

* Po to moteris kurį lauką liovėsi girtauti. Bet pastaruoju metu ji vėl ėmė piktnaudžiauti svaigalais. Todėl duktė prisiminė kadaise tėvo panaudotą metodą ir surakino motiną.

* Policijos tyrėja tokį dukters ir žento elgesį traktavo kaip smurtą prieš motiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.