Bėglio našta nesutrukdė tapti daugiavaikiu tėvu

Buvęs policininkas Vaidas Šiurkus, prieš daugiau nei 10 metų pasiųstas kalėti, už grotų atsidūrė tik dabar. Vyras dirbo nelegaliai, keitė būstus, kol įkliuvo Mažeikiuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jan 18, 2014, 8:55 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:36 AM

Klaipėdos policijos patrulių batalione dirbęs V.Šiurkus dar 2002 metais buvo nuteistas kartu su nusikaltėliais, kurie, pasitelkę į pagalbą prostitutes ir pareigūnus, reketuodavo prostitučių paslaugomis susigundžiusius jaunuolius, rašo „Lietuvos rytas".

Reketu, sukčiavimu, gaujos organizavimu, nepilnamečių įtraukimu į nusikalstamą veiklą tąkart buvo apkaltinti net 29 asmenys.

Keli nuteistieji po nuosprendžio dingo iš teisėsaugos akiračio. Tarp jų ir 6 metams nelaisvės nuteistas V.Šiurkus.

Jo paieška buvo paskelbta 2002 metų rugpjūtį.

Ilgai gyveno pogrindyje

Išklausęs Klaipėdos apylinkės teismo nuosprendį V.Šiurkus prašė bausmės vykdymą atidėti dėl pašlijusios sveikatos – esą jam reikėjo gultis į ligoninę.

Į šį prašymą nebuvo atsižvelgta. Tuomet vyras dingo kaip į vandenį.

Telšių rajone gyvenantys bėglio tėvai pareigūnus patikino nežinantys, kur slapstosi sūnus. Po kelerių metų jie net mėgino įpiršti mintį, kad V.Šiurkus pabėgo į užsienį arba gali būti miręs.

Bet dabar jau aišku, kad bėglys, kuriam dabar 43 metai, visą laiką slapstėsi Lietuvoje, netgi susilaukė dviejų vaikų. Žmona nurodė, kad jų tėvas – V.Šiurkus. Nuteistojo dokumentų galiojimo laikas buvo pasibaigęs, jis dirbo nelegaliai.

V.Šiurkus ilgai gyveno kaip pogrindyje – vengė pasirodyti viešumoje, dažnai keitė gyvenamąsias vietas. Su žmona jis slapta susitikinėjo savaitgaliais. Keturi jo vaikai užaugo beveik nematydami tėvo.

Bėglys pablogino savo padėtį

Bėglio pėdsakai buvo aptikti Plungės ir Telšių rajonuose. Neseniai jis sulaikytas Mažeikiuose, kur nuomojosi butą.

Pro langą išvydęs policininkus vyras nebandė slėptis ar bėgti, gal net lengviau atsikvėpė.

Jis pats atrakino buto duris.

Dabar sulaikytasis uždarytas Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Perkvalifikavus kaltinimą jis bus pasiųstas į pataisos namus.

Mįslingai dingęs nuteistasis tik pablogino savo padėtį – teismas gali atmesti V.Šiurkaus prašymą atlikti anksčiau skirtą bausmę pataisos namuose, kuriuose kalinami nusižengę pareigūnai.

Nuosprendį skaitė dvi dienas

Prieš 12 metų V.Šiurkus buvo teisiamas su kitais uostamiesčio policininkais – Andrejumi Muzyčenka, kuris kartu su patrulių kuopos vadu Romu Taraškevičiumi į nusikalstamą veiklą įtraukė ne vien tik reketininkus, bet ir kai kuriuos savo pavaldinius.

Beveik metus nagrinėtoje byloje apklausti 33 nukentėjusieji ir 58 liudytojai.

Šis procesas – vienas didžiausias pajūrio teismų praktikoje. Teisėjas nuosprendį skaitė net dvi dienas. Gaujos nariai buvo nuteisti 2–7 metams nelaisvės, jiems skirtos baudos, konfiskuotas turtas.

Baruose rengdavo spektaklius

Klaipėdiečiai Viačeslavas Chutas ir Nikolajus Pivrikas, jiems talkinę policininkai Gintautas Stonaitis, Darius Intas, Dainoras Strakšys, A.Muzyčenka, V.Šiurkus buvo sulaikyti 1998 metų vasarą.

Kiek vėliau Vilniuje suimti dar trys šios gaujos nariai – Olegas Lipčiukas, Vladimiras Chromenokas ir Sigitas Paulavičius. Šie vyrai kartu su policininkais ir prostitutėmis uostamiestyje vertėsi reketu.

Anksčiau teisti O.Lipčiukas ir V.Chutas baruose patiklesniems jaunuoliams piršdavo prostitutes. Po to juos neva atitiktinai užklupę policininkai grasindavo iškelti bylas už merginų žaginimą.

Spektaklių dalyviai buvo vežami į policijos nuovadas, o ten atvykę tariamieji giminaičiai reikalaudavo pinigų už tai, kad „aukos“ nesikreiptų į policiją.

Įbauginti jaunuoliai mokėdavo išpirkas nusikaltėliams, apsimetusiems nuskriaustų merginų giminaičiais. Už nuplėštą garbę buvo reikalaujama 2000 JAV dolerių.

Pusę atlygio susišluodavo policininkai. Prostitutės už kiekvieną apgaulės seansą iš nusikaltėlių gaudavo 200–300 litų.

Slapstymosi rekordininkai

Iki šiol ilgiausiai – net 14 metų – nuo teisėsaugos slapstėsi Šiaulių rajono gyventojas Aidas Borovikovas.

Jis nusikalto būdamas 21 metų, kai vieno Šiaulių vaikų darželio teritorijoje išžagino 13-metę.

1999 metų rugpjūtį teismas jam skyrė 8 metų laisvės atėmimo bausmę. Iškart po nuosprendžio A.Borovikovas dingo ir buvo surastas tik pernai. Žagintojas sulaikytas prie savo motinos sodybos, kai atvyko jos aplankyti.

Pareigūnams 12 metų nepavyko surasti buvusio Anykščių rajono kriminalinės policijos jaunesniojo inspektorius Vilmanto Vaitkūno.

Jis 1995 metų rugsėjo 1-osios naktį prie Anykščių kultūros centro peršovė Eugenijų Lančicką. Nukentėjusysis liko gyvas, tačiau V.Vaitkūnas pasislėpė.

2007 metų spalį, gavę operatyvinių duomenų, policijos pareigūnai jį surado uošvės Vlados Grincevičienės sodyboje Kavarsko seniūnijoje, Riklikų kaime.

Vyras buvo pasislėpęs nuošaliausiame neįrengtos namo palėpės kampe, užverstame sendaikčiais. Jis gulėjo medinio namo perdangoje įrengtoje slaptavietėje, kurioje vietos – mažiau nei karste.

Sulaikius V.Vaitkūną paaiškėjo, kad jis iš Lietuvos niekada nebuvo išvykęs, visada bendravo su giminaičiais, o pastaruosius pusantrų metų nebesislapstydamas gyveno su šeima ir dirbo Ukmergėje.

Šiuos rekordus gali pagerinti nuo 2001 metų rugpjūčio dėl ginkluotų apiplėšimų ieškomas Kauno rajono gyventojas Romas Zamolskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.