Namuose prieš artimuosius smurtauja ne tik vyrai, bet ir moterys

Atmestas ir nukentėjusiosios bei Ligonių kasos ieškinys.

Per vieną dieną Klaipėdos apskrityje užregistruoti keturi smurto artimoje aplinkoje atvejai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Per vieną dieną Klaipėdos apskrityje užregistruoti keturi smurto artimoje aplinkoje atvejai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jan 18, 2014, 12:27 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:27 AM

Penktadienio vakarą 71 metų klaipėdietė namuose konflikto metu sužalojo savo vyrui ranką. Jis buvo išgabentas į ligoninę, suteikus pagalbą išleistas į namus gydytis ambulatoriškai. Moteris apklausta policijoje, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje.

Policija buvo kviečiama ir į Medsėdžių kaimą Klaipėdos rajone. Čia nuo 68 metų sutuoktinio nukentėjo trejais metais jaunesnė moteris. Neblaivus vyras trenkė į galvą žmonai tuščia plastikine dėže nuo vyno ir grasino dar kartą trinktelėti, jei ši nesiliaus priekaištavusi. Vyras atsisakė pasitikrinti blaivumą. Dvi paras savo elgesį jis galės apmąstyti areštinėje.

Skuodo rajono Šauklių kaime pagalbos šaukėsi moteris, kuriai į veidą dujų papurškė sūnus.

Būdama namuose moteris išgirdo, kad kitame kambaryje kažkas sudužo. Nuėjusi ten ji išvydo ant grindų gulintį sieninį laikrodį. Paklaususi sūnaus, kodėl jis sudaužė laikrodį, motina atsakymo neišgirdo. Tačiau netrukus nieko nesakęs 38 metų sūnus pašoko, iš spintos pasiėmė ašarinių dujų flakonėlį ir papurškė motinai į veidą. Dujos apdegimo moteriai lūpas ir burną.

Per savaitę Klaipėdos apskrityje užregistruojama daugiau kaip 20 smurto artimoje aplinkoje atvejų. Pasak policijos pareigūnų, tokių iškvietimų itin padaugėja savaitgaliais - jie sudaro maždaug trečdalį visų įvykių. Dažniausiai žmonės būna apsvaigę nuo alkoholio.

Ir ne tik vyrai, bet ir moterys. Dažniausiai į areštines keliauja vyrai, bet policijos pareigūnai teigia, kad neretai konfliktus išprovokuoja ir apgirtusios moterys. Pradėjus aiškintis įvykio aplinkybes kartais ikiteisminiai tyrimai nutraukiami, nes moterys pripažįsta ir dalį savo kaltės.

Neseniai Klaipėdos apygardos teismas išteisino 72 metų klaipėdietį, kuris buvo nuteistas viešaisiais darbais už smurtą prieš žmoną.

Konfliktas klaipėdiečių šeimoje įvyko 2012 metų spalio 17-osios rytą. Nukentėjusioji aiškino, kad vyras jai kumščiu sudavė į kairįjį petį, dėl to ji griūdama galva atsitrenkė į valgomojo baldus ir susitrenkė petį, šlaunį ir ranką.

Sutuoktiniai susibarė dėl to, kas turėtų mokėti mokesčius už komunalinius patarnavimus.

Vyras kaltu neprisipažino, jo versija buvo visai kitokia - esą moteris galėjo nuvirsti užkliuvusi už kilimo.

Nukentėjusioji buvo pateikusi 5 tūkst. litų neturtinės žalos ieškinį, tačiau Klaipėdos apylinkės teismas jį sumažino dešimteriopai - iki 500 litų. Buvo patenkintas Valstybinės ligonių kasos ieškinys - jai vyras turėjo sumokėti 86,78 lito.

Pripažintas kaltu dėl fizinio skausmo sukėlimo klaipėdietis buvo nuteistas dviem mėnesiams viešųjų darbų, tačiau tokį sprendimą apskundė.

Klaipėdos apygardos teismas ankstesnįjį nuosprendį panaikino ir vyrą išteisino.

Teismo teigimu, nėra pagrindo išvadai, jog nukentėjusiajai nustatytus sužalojimus tyčiniais veiksmais padarė sutuoktinis. Jo kaltė pavartojus smurtą faktiniais duomenimis neįrodyta.

Atmestas ir nukentėjusiosios bei Ligonių kasos ieškinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.