Keturių žagintojų nekaltybės Aukščiausiasis Teismas nerado

Nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo dienos.

Teismas nuosprendžio nepakeitė.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Teismas nuosprendžio nepakeitė.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

2014-01-19 16:18, atnaujinta 2018-02-17 08:51

Baudžiamųjų bylų skyriaus trijų teisėjų kolegija, kasacine tvarka išnagrinėjusi baudžiamąją bylą, nutarė, kad pernai gegužės 3 dieną Kauno apygardos teismas išsamiai, motyvuotai, logiškai įrodė visų keturių nuteistųjų kaltę, kuri abejonių nekelia.

K.Balynui skirta 4 metų, o kitiems trims - 3 metų laisvės atėmimo bausmė ir solidarus 20 tūkstančių litų neturtinės žalos atlyginimas nukentėjusiajai liko nepakeisti.

Byloje nustatytos aplinkybės patvirtino, kad nuteistiesiems visiškai nerūpėjo nukentėjusiosios norai ir valia, su ja elgėsi kaip su nelaisvu žmogumi, kuris privalėjo neribotą laiką tenkinti bet kokias visų keturių seksualines užgaidas.

2010 metų gruodžio 26 dieną tuomet dvidešimtmetė Neringa S. telefonu kategoriškai atsisakė su jais bendrauti, bet apgaule ir jėga trijų vyrų buvo išsitempta iš daugiabučio namo, kuriame gyveno pas močiutę, laiptinės, įsodinta į automobilį ir išvežta į užmiestį.

Tai patvirtino pokalbių telefonu išklotinės ir parodymai keturių liudytojų kaimynų, kurie pranešė policijai apie prievarta pagrobtą merginą.

Keturi vyrai, naudodami fizinį smurtą ir grasinimus, ją žaginimo ir prievartavo automobilyje, negyvenamame name prie Alytaus ir sodo namelyje, iš kur į Alytų parvežė tik kitą dieną ir paleido toli nuo namų.

Pernai gegužės 3 dieną Kauno apygardos teisme keturi alytiškiai buvo nuteisti už Neringos S. išžaginimą ir lytinį prievartavimą, bet pasislėpė nuo bausmės atlikimo.

Kai Alytaus apskrities policijos komisariato patruliams ir areštinės konvojui kelis kartus nepavyko jų rasti namuose, gegužės 23 dieną buvo paskelbta K.Balyno, R.Javarausko, D.Lukaševičiaus ir M.Packevičiaus paieška.

Ketveriems metams nelaisvės pataisos namuose nuteistas K.Balynas pirmas nusprendė nebesislapstyti ir gegužės 31 dieną atvyko į policijos komisariatą.

Bendražygio pavyzdžiu birželio 3 dieną pasekė ir kiti trys trejais metais nelaisvės nubausti nuteistieji.

Anksti ryte komisariate kartu pasirodė R.Javarauskas ir M.Packevičius, o po kelių valandų - ir D.Lukaševičius.

Jie visi buvo išvežti į įkalinimo įstaigas atlikti bausmės.

2010 metų gruodžio 26-ąją, antrą Kalėdų dieną alytiškę Neringą S. išniekinę vyrai bausmės sulaukė beveik po pustrečių, bet sugebėjo pasislėpti nuo jos vykdymo.

Nukentėjusiajai tik Kauno apygardos teismo kolegijai pavyko įrodyti, kad ji tapo šių keturių žagintojų auka.

Pirmą ikiteisminį tyrimą Alytaus apylinkės prokuratūros prokuroras nutraukė, pritrūkęs įrodymų įtariamųjų kaltei.

Bet po publikacijų "Lietuvos ryte" ir vietinėje spaudoje tos pačios prokuratūros vyriasuisi prokuroras atnaujino šį tyrimą ir jam vadovauti paskyrė kitą prokurorą.

Antrasis prokuroras surado pakankamai įrodymų, kad byla atsidurtų teisme, ir pasiūlė kaltinamiesiems skirti laisvės atėmimo bausmes nuo 4,9 iki 6,6 metų.

Tačiau 2012 metų lapkričio 6 dieną Alytaus rajono apylinkės teismas išteisino seksualiai merginą išnaudojusius K.Balyną, D.Lukaševičių, R.Javarauską ir M.Packevičių kaip nepadariusius nusikaltimo.

Bet Alytaus rajono apylinkės išteisinamąjį nuosprendį pernai gegužės 3 dieną Kauno apygardos teismas panaikino ir skyrė laisvės atėmimo bausmę visiems keturiems kaltinamiesiems ir priteisė solidariai atlyginti nukentėjusiajai 20 tūkstančių litų neturtinę žalą.

Nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo dienos.

Nė vienas teisiamasis nedalyvavo teisme jį skelbiant, o pasislėpę nuo tikriausiai išsigando paskelbtos paieškos ir ryžosi atlikti skirtą bausmę įkalinimo įstaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.