Gatvės plėšikų taikinys - įkaušėliai ir metalinės šulinių grotos

Pagrobė savivaldybės turtą

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2014-01-21 12:13, atnaujinta 2018-02-17 07:09

Niekur nedirbantys 33 metų A.Chlebuškinas ir jo bendraamžis T.Katkus pernai liepos 13-osios vidurdienį slampinėjo pietiniame miesto rajone esančioje Bandužių gatvėje. Vyrai tikriausiai jau buvo nusižiūrėję grobį prie vieno gyvenamojo namo -- metalinės lietaus nuotekų šulinio groteles. Išlupo jas iš grindinio, įsimetė krepšin ir spruko šalin, bet toli nenubėgo. Vagišius greitai sulaikė policija.

Pagrobė savivaldybės turtą

Gatvėje besidarbuojančius vyrus pastebėjo viena namo gyventoja. Nedelsdama paskambino Bendrojo pagalbos centro telefonu, nurodė jų išvaizdą, aprangą. Gavę pranešimą policijos patruliai T.Katkų ir A.Chlebuškiną 16 val. 35 min. sulaikė kitoje vietoje - Jūrininkų prospekte. Vyrai kažkur tempėsi juodą sportinį krepšį, abu buvo išgėrę.

Pareigūnai krepšyje aptiko Bandužių gatvėje išluptas groteles. Sulaikytieji aiškino jų nevogę - atsitiktinai suradę ir pasiėmę. Melagingi parodymai subliūško, kai į policijos nuovadą atskubėjusi liudininkė atpažino abu vyrus: „Tie patys „treninginiai" prie namo knebinėjo šulinio grotas". Vagys sulaikyti ir uždaryti į areštinę.

Klaipėdos apylinkės teisme A.Chlebuškinas ir T.Katkus kartojo tą pačią maldelę - esą pričiupo kažkieno anksčiau išplėštas, gatvėje numestas groteles. Teisėja Kristina Baškienė jų kalbomis nepatikėjo ir už savivaldybės turto vagystę abiems skyrė vienodą bausmę -- mėnesį nelaisvės. Vyrai ją atliks areštinėje, kurioje jau ne kartą lankėsi.

Pagrobto turto vertė siekia daugiau kaip 300 litų, todėl žalos atlyginti nereikės - vagių pagrobtos metalinės grotos grąžintos ten, kur buvo.

Skiriant bausmę buvo atsižvelgta į tai, jog A.Chlebuškinas ir T.Katkus pernai įvykdė dar vieną apysunkį nusikaltimą, už kurį buvo nuteisti kalėti pusantrų metų. Tiesa, šis nuosprendis dar neįsiteisėjęs.

Sumuštas neteko pinigų ir dokumentų

Pernai gruodžio 13-ąją A.Chlebuškinas ir T.Katkus Laukininkų gatvėje, prie baro „Kubas", sumušė ir apiplėšė girtą baltarusį N.P., įgijusį Lietuvos teisę gyventi Lietuvoje. Išsiblaivęs vyras pasigedo striukės kišenėje buvusio maišelio su 8,5 tūkst. eurų. Pradingo ir 1200 dolerių. Tą dieną pasiėmęs iš banko pinigus jis rengėsi vykti į Minską.

„Sušalęs užsukau į barą išgerti trauktinės „Žalios devynerios" ir kavos. Po to išėjau į lauką, paslydau, o gal kas nors ir pastūmė. Bandžiau keltis, bet kažkas smogė į galvą - netekau sąmonės. Kai atsipeikėjau, šalia manęs gulėjo atidaryta rankinė. Striukės kišenėse nesuradau eurų ir dolerių, pradingo Lietuvos piliečio pasas, mano tapatybės kortelė, leidimas gyventi Lietuvoje, banko SEB mokėjimo kortelė, mobilusis telefonas", - teisme savo nuostolius vardijo nukentėjusysis.

Baltarusis prisiminė, kad tada lauke smarkiai snigo. Išėjęs į gatvę pamatė du vaikinus. Smūgiai į galvą iš užpakalio buvo stiprūs. Vienas dar koja spyrė į krūtinę. Tą dieną jis iš banko paėmęs grynųjų pinigų, nes norėjęs pirkti automobilį. Atsipeikėjęs nuo smūgių bare "Kubas" dirbančių merginų klausinėjo, gal kas nors matė dingusią jo asmens tapatybės kortelę, pasą, bet moterys nesišnekėjo -- liepė eiti namo.

Iš baro - į gatvės plėšikų glėbį

Kitą dieną baltarusis apie išpuolį prie baro pranešė policijai. Nuėjęs prie baro "Kubo", klausinėjo, gal kas nors matė jį mušusius vaikinus. Vyras neslėpė tą vakarą bare išgėręs, bet ne tiek daug, kad po to nebeprisimintų to, kas vyko, su kuo bendravo. Gruodžio 13-ąją jis SEB banke iš tikrųjų buvo pasiėmęs nemenką pinigų sumą - 5,5 tūkst. eurų.

„Kubo" darbuotojai tvirtino, jog baltarusis tą vakarą išgėręs apie 400 gramų trauktinės „Žalios devynerios", turėjo ir degtinės butelį. Išėjo labai girtas, lauke nugriuvo, neatsikeldamas vėl atšliaužė prie baro, tačiau nebuvo įleistas vidun. Viena barmenė matė, kaip iš matymo pažįstamas A.Chlebuškinas vyrą vedėsi naktinio baro "Kalifornija" link.

Barmenės įsidėmėjo A.Chlebuškiną, nes buvo „prisidirbęs" anksčiau -- iš baro nugvelbė gitarą. Kiti liudininkai tvirtino, kad girtas baltarusis sėdėjo šalia gėrimų parduotuvės ant pakloto kartono lakšto. Šalia buvo A.Chlebuškinas ir T.Katkus, rankose laikęs jo piniginę. Nukentėjusysis su jais alkoholio esą negėręs, nes vos pastovėjo ant kojų. Vėliau visi išsiskirstė, palikę sėdintį baltarusį. Muštynių niekas nematė.

Apiplėšė dosnų ir turtingą sugėrovą

A.Chlebuškinas ir T.Katkus tvirtino baltarusį sutikę netoli „Kubo" esančios alkoholio parduotuvės. Vyras esą mėginęs išlaužti į barą, tačiau šie jį sulaikė, pasodino ant kartono. Po to pats nupirko butelį šampano - kartu gėrė. Buvo nupirkti dar du buteliai, kuriuos kompanija ištuštino prie daržovių turgelio. Baltarusio piniginėje pamatę 200 litų banknotą sugėrovai susimirkčiojo -- buvo nuspręsta jį apiplėšti.

„Pakišau koją, jis nugriuvo. Tada iš striukės kišenės ištraukiau piniginę, paėmiau 200 litų ir atidaviau juos A.Chlebuškinui. Šis apžiūrėjo kupiūrą, piniginę išmetė. Tas vyriškis buvo labai girtas, nieko nesakė. Kai traukiau piniginę, kiti prilaikė už parankių. Gal ir sudaviau jam keletą smūgių, visko neatsimenu, irgi girtas buvau", -- teisme išgertuves žiemą, po atviru dangumi, prisiminė T.Katkus.

Gavęs iš T.Katkaus pinigų A.Chlebuškinas nuskuodė į parduotuvę pirkti alaus. Ten buvo dar vienas jų draugas ir sugėrovas. Trijulė už alų sumokėjo baltarusio pinigais. Likusi grobį pasidalijo - kiekvienas gavo po 50 litų. Nuo alkoholio apskvaišęs vyras paliktas prie daržovių turgelio. Atsitiktiniai sugėrovai dievagojosi daugiau jo nebematę.

Sučiupti A.Chlebuškinas ir T.Katkus apkaltinti didelės vertės svetimo turto (daugiau kaip 33 tūkst. litų) grobimu panaudojus fizinį smurtą. Tačiau baltarusiui pavyko prisiteisti tik 250 litų turtinės žalos atlygį - neįrodyta, kad sugėrovai pagrobė jo nurodytą pinigų sumą.

Laukdami nuosprendžio vėl plėšikavo

Bendrininkams skirta vienerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Belaukdami, kol įsiteisės nuosprendis, A.Chlebuškinas ir T.Katkus nenurimo - dykaduoniai vėl trainiojosi miesto gatvėmis ir žiūrėjo, ką ir kur galėtų nugvelbti. Netrukus nusikaltėliai įkliuvo grobdami savivaldybės turtą - kanalizacijos šulinių groteles.

Sužinojęs, kad šiems vagims veriasi pataisos namų durys, kiek lengviau atsikvėpė Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda: „Gal dabar reikalai pagerės - kasmet mieste pagrobiama apie 70 lietaus nuotekų šulinių grotų. Situacija tiesiog tragiška -- užvirinti šulinių rėmų su visomis grotomis neverta -- vis vien išlups".

Išplėštas grotas į metalo laužo supirktuves tempia valkatos, benamiai. Už vienas 10 kilogramų sveriančias ir 250 litų vertas šulinio grotas jie gauna tik 5 litus. Valdininkai mato vienintelę veiksmingą išeitį -- lietaus nuotekų šulinius gatvėse uždengti perpus pigesnėmis plastiko grotomis. Klaipėdoje jau įrengta apie 2000 tokių lietaus šulinių.

„Gatvių plėšikai darbuojasi naktimis, ne taip lengva juos nutverti su įkalčiais. Prašome policijos komisariatų akyliau tikrinti metalų supirktuves, griežčiau bausti pavogtas šulinių groteles perkančias įmones. Šitaip tik skatinamas plėšikavimas gatvėse", - kalbėjo L.Dūda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.