S.Rachinšteino byloje - lenktynės su senatimi

Konstitucinis teismas neišgelbėjo, gal išgelbės ligos? Tokių vilčių turi finansiniais nusikaltimais kaltinama, tačiau vieno teismo jau išteisinta grupuotė.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jan 22, 2014, 7:04 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:22 AM

Skandalingo verslininko Sergejaus Rachinšteino ir jo bendrininkų bylos nagrinėjimas Vilniaus apygardos teisme (VAT) primena lenktynes.

Bylai dėl vienos didžiausių finansinių aferų Lietuvoje artėja senatis, rašo „Lietuvos rytas".

Todėl prokuratūra ir VAT siekia ją išnagrinėti kuo greičiau, o aštuoni teisiamieji trokšta, kad viskas baigtųsi taip, kaip nusprendė Vilniaus apylinkės teismas – jie buvo išteisinti.

Nagrinės skubos tvarka

Šios bylos nagrinėjimą metams buvo sustabdęs pats VAT. Virginijos Pakalnytės-Tamošiūnaitės vadovaujama teisėjų kolegija paprašė Konstitucinio teismo (KT) išaiškinti, ar prokuroras turi teisę patikslinti kaltinimus apeliacinės instancijos teisme.

KT leidus tai daryti, VAT pasiryžo dirbti dar neregėtu greičiu. Iki balandžio šios bylos posėdžiai suplanuoti kiekvieną savaitę.

Tačiau įsibėgėjusius teisėjus stabdo išteisintieji. Du kartus iš eilės teismo posėdyje nepasirodė vienas spalvingos kompanijos narys Andžejus Račiūnas. Jis buvo laikomas milijonieriaus S.Rachinšteino apsaugininku.

Susirgo nežinoma liga

Antradienį VAT gavo M.Marcinkevičiaus ligoninės pažymą, jog A.Račiūnas joje gydomas kaip tik iki teismo posėdžio dienos. Ligoninės pažymoje nenurodyta, kokia liga susirgo į teismą turėjęs atvykti vyras.

Jo advokatė tvirtino, kad diagnozė dar nenustatyta. Nežinia ir kada jis pasveiks.

S.Rachinšteino apsaugininkais dirbę A.Račiūnas ir Arturas Beliajevas buvo kaltinami dėl bendrininkavimo, dokumentų gabenimo. Galimai fiktyvių bendrovių pristeigęs S.Rachinšteinas šiuos vyrus buvo įdarbinęs jų direktoriais.

Daugumai nusikaltimų, kuriais buvo kaltinamas A.Beliajevas, jau suėjo senatis. Ji artėja ir ligoninėje atsidūrusiam A.Račiūnui.

Teismo sulaukė ne visi

Įtariamųjų ligos trikdė ir šios sudėtingos bylos tyrimą.

Dėl silpnos sveikatos nebuvo įmanoma apklausti vienai fiktyviai bendrovei vadovavusios Janinos Stepanovos, todėl jos byla buvo atskirta.

Pareigūnų žiniomis, šiuo metu ji gyvena Didžiojoje Britanijoje.

Bylos nagrinėjimo nesulaukė ir teisme parodymų duoti nespėjo dar vienas fiktyvus direktorius – Vaclovas Nevedomskis.

Jis 2005 metais mirė Lukiškių kalėjime.

Sumokėdavo už parašus

Už girtavimą iš aukštų pareigų Muitinės departamente atleistas V.Nevedomskis vienas pirmųjų tapo nieko neveikiančiu direktoriumi.

Vėliau į susitikimą su S.Rachinšteinu jis atsivedė ir benamį savo sugėrovą Narimantą Šimelį.

Į kavinę „Jovarėlis“, kurioje laukė milijonierius, girtuokliai nuėjo tiesiai iš patvorio, kur gurkšnojo pigų vyną.

Su dviem apsaugininkais kavinėje laukęs S.Rachinšteinas benamiui pasiūlė tapti vienos bendrovės direktoriumi.

Sutrikusiam vilniečiui buvo paaiškinta, kad rūpintis verslo reikalais jam nereikės, tik kartais pasirašyti vieną kitą dokumentą. Už kiekvieną parašą jam buvo žadama sumokėti po 10–20 litų.

Vieninteliu bendrovės „Kogenta“ akcininku ir vadovu tapęs N.Šimelis atlygį buhalterijoje atsiimdavo iš karto, kai tik suraitydavo parašą.

Žala valstybei išaugo

* Prokurorai bando įrodyti, kad fiktyvių įmonių tinklą sukūręs S.Rachinšteinas legalizavo 10 mln. 779 tūkst. litų ir pasisavino 1 mln. 644 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčių.

* Vilniaus apylinkės teismui pritrūko įrodymų, todėl S.Rachinšteinas, jo patėvis Anatolijus Matiažas, du apsaugininkai bei trys buhalterės buvo išteisinti.

* Prokuroras tokį sprendimą apskundė VAT. Patikslinus kaltinimus, pasisavintų mokesčių suma išaugo dar 65 tūkst. litų.

* S.Rachinšteino galimai įkurtų bendrovių „Lavanija“, „Vanteras“, „Šeškinės Širvinta“, „Saturnas“, „Vilniaus vaivorykštė“, „Serneta“, „Acumen“, „Sparteka“ per ketverius metus atliktas finansines operacijas tyrę pareigūnai dokumentuose nerado nei S.Rachinšteino pavardės, nei jo parašų. Šios bendrovės neatliko nė vieno pinigų pervedimo per bankus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.