Motina siaubūnė gynėsi ir teisinosi

Savo pusantrų metų dukterį nuolat luošinusi ir žiauriai mušusi penkių vaikų motina širvintiškė Irina Šutova netrukus stos prieš teismą, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2014-01-23 07:39, atnaujinta 2018-02-17 05:21

Motinos siaubūnės vardą pelniusiai 33 metų I.Šutovai prokurorai yra pateikę kaltinimus pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius, kurių vienas numato laisvės atėmimo bausmę iki 12 metų.

Neblaivi I.Šutova vieną savo dvynių dukterų sunkiai sužalojo pernai birželio 13-ąją.

Mergaitei tuomet buvo pusantrų metų.

Medikai nerado sveikos vietos

Į Širvintų ligoninę prieš vidurnaktį iš namų Laplierių kaime buvo atvežta kone mirtinai sumušta bejėgė mažametė – ant jos kūnelio beveik nebuvo matyti sveikos vietos, jis visas buvo nusėtas mėlynėmis ir kraujosruvomis.

Graudžiai iš skausmo verkiančiai mažylei buvo nustatyta kaukolės lūžis ir kraujo išsiliejimas po galvos dangalais, blauzdikaulio bei žastikaulio lūžiai, kirstinės žaizdos kaktoje, viršutinės lūpos bei gomurio sužalojimai, išmušti 8 dantys, krauju pasruvusios abiejų akių tinklainės.

Mergaitė buvo pervežta į ligoninę Vilniuje ir ten ilgai gydoma.

Prokurorė priblokšta

„Šis įvykis sukrėtė ir medikus, ir visko mačiusius teisėsaugos pareigūnus. Sveiku protu sunku suvokti šitokį žiaurumą, ypač prieš savo vaiką.

Tyrimo metu paaiškėjo, jog tai nebuvo vienkartinis smurto protrūkis – ant mergaitės kūno rasta daugybė sužalojimų, padarytų per kelis mėnesius. Nepaaiškinama, kaip taip žiauriai galima elgtis su savo vaiku ir jo taip nemylėti nuo pat gimimo.

Visa šeima miegojo kambaryje, o ta mergaitė buvo guldoma atskirai – virtuvėje, aplūžusiame manieže ant purvinų patalų, kurie buvo netvarkyti ir neskalbti mėnesiais.

Keista, kad šeimoje apsilankę Širvintų rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai to nepastebėjo“, – kalbėjo ikiteisminį tyrimą kontroliavusi Vilniaus prokurorė Egidija Belevičienė.

Vis bandydavo pasiteisinti

Netrukus prieš teismą stosianti I.Šutova savo kaltės nepripažįsta.

Įtariamoji tvirtina, kad dukrelė susižalojo pati, ir nurodo vis kitas aplinkybes – tai mergaitė pargriuvo, tai valgydama užsigavo, tai nukrito nuo kėdės ar lovos.Tačiau per apklausas I.Šutova vis bandė pasiteisinti: „jau pasimokiau“, „daugiau taip nedarysiu“.

Kadangi dar 2009 metais Joniškio psichikos sveikatos centre moteriai buvo nustatytas nepatikslintas intelekto sutrikimas, per ikiteisminį tyrimą buvo sprendžiama, ar būtina jai skirti teismo psichiatrinę ekspertizę.

„Gauta specialisto išvada, kad netikslinga to daryti – įtariamoji suvokia savo veiksmus ir yra pakaltinama“, – kalbėjo E.Belevičienė.

Iškart po šio kraupaus nusikaltimo į Širvintų policijos komisariatą atvežtai I.Šutovai buvo nustatytas 1,17 promilės girtumas.

Nėščioji – į palapinę

Areštinėje smurtautoja praleido septynias paras, o birželio 20-ąją Širvintų teismas, atsižvelgdamas į tai, kad moteris yra nėščia, skyrė jai kardomąją priemonę – gyventi atskirai nuo savo šeimos narių, nesiartinti prie jų ir neieškoti kontaktų.

Vykdydama šią teismo nutartį I.Šutova iš pradžių aštuoniolika dienų gyveno palapinėje pamiškėje Laplierių kaime, vėliau buvo įkurdinta Širvintų rajono socialinių paslaugų centro krizių padalinyje.

Rugpjūčio 23 dieną pagimdžiusi sūnų I.Šutova išvyko į Joniškio rajono Jankūnų kaimą, kuriame iki šiol yra registruota ir turi savivaldybės paskirtą socialinį dviejų kambarių butą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Nausėda ir I. Šimonytė apie antrąjį prezidento rinkimų turą