Klaipėdoje prisuktas heroino čiaupas

Heroino prekeiviams Klaipėdoje smogta iš peties – suimta šešiolika gaujos narių, platinusių ne vien tik šiuos žmogaus sveikatai itin pavojingus kvaišalus, rašo „Lietuvos rytas“.

Prekyba kvaišalais įtariamas klaipėdietis T.Urbonas per kelias sekundes buvo paguldytas ant grindinio.<br>Klaipėdos policijos nuotr.
Prekyba kvaišalais įtariamas klaipėdietis T.Urbonas per kelias sekundes buvo paguldytas ant grindinio.<br>Klaipėdos policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jan 24, 2014, 7:03 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:11 AM

Sukūrusi narkotinių medžiagų platinimo tinklą gauja kontroliavo bene labiausiai narkomanų graibstomo heroino apyvartą.

Vadeivos perduodavo žemesnių grandžių prekeiviams kvaišalus, kuriais prekiauta gatvėse.

Pogrindyje tūnojo neilgai

Pirmasis smūgis šiai gaujai buvo smogtas praėjusią vasarą. Nustatę kai kuriuos žemesnių tarpinių grandžių narkotikų platintojus pareigūnai suėmė šešis asmenis. Po to gauja aprimo: vadeivos pristabdė didmeninę prekybą kvaišalais, parankiniams liepta nerti į pogrindį.

Pamanę, kad viskas tuo ir baigsis, nusikalstamos grupuotės šulai po kurio laiko atkuto – vėl pradėjo tiekti narkotikus. Tada visus metus platintojus akylai stebėję kriminalistai surengė kitą operaciją. Per dieną antrankiai buvo uždėti ir gaujos vadeivoms, ir jų parankiniams.

Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti įtarimai pareikšti 16 gaujos narių. Kai kurie jų jau ne kartą teisti, gerai žinomi uostamiesčio policijai.

Šulus paguldė vieną po kito

Sausio viduryje pirmasis įkliuvo 37-erių klaipėdietis Tomas Urbonas. Kito asmens vardu registruotą automobilį „Mercedes-Benz“ vairuojantį vieną gaujos vadeivų Paryžiaus Komunos gatvėje sulaikė ir paguldė ant grindinio antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai.

Kitas organizuoto nusikalstamo sambūrio šulas, septynis kartus teistas 36 metų Mindaugas Jakimavičius, suimtas prie prekybos centro „Avitela“.

Antrankiai buvo uždėti ir jo bendraamžiui bendrininkui – keturis apkaltinamuosius teismo nuosprendžius išklausiusiam Martynui Remėzai.

Trijulės vadovaujama gauja buvo pasiskirsčiusi pareigomis. Vadeivos narkotikus dideliais kiekiais tiekdavo tarpininkams, kad šie juos perduotų žemesniųjų grandžių platintojams.

Prekyba kvaišalais sukosi pietiniuose uostamiesčio rajonuose – Naujakiemio, Debreceno, Mokyklos, Technikos, Žalgirio, Sulupės gatvėse bei Baltijos prospekte.

Lobo iš nelegalios prekybos

Vieno maišelio su 10 gramų heroino kaina juodojoje rinkoje – 10 tūkst. litų. Per kratas įtariamųjų namuose, iš garažų, slėptuvių paimtas ne vienas toks maišelis su narkomanų geidžiamiausia preke – heroinu ir kokainu. Nusikaltėlių pajamos iš prekybos kvaišalais buvo nemenkos.

Narkotinių medžiagų platinimo vietose, slėptuvėse, pas gaujos vadeivas iš viso aptikta apie 25 tūkst. litų grynųjų pinigų. Jie turėjo ir šaunamųjų ginklų.

Niekur nedirbantis buvęs mašinvagis T.Urbonas važinėjo „Mercedes-Benz“, kurio kaina siekia apie 80 tūkst. litų.

Tarp suimtųjų yra moterų, prekiavusių narkotikais butuose. Į belangę pasodinta ir viena kvaišalus platinusi sutuoktinių pora. Per operaciją mieste sutriuškinti septyni prekybos narkotinėmis medžiagomis punktai.

Gauja į kitus šalies regionus, užsienio valstybes nesiveržė – stengėsi pasotinti vietinę nelegalią rinką.

Mašinas iškeitė į heroiną

Policijai gerai žinomi M.Remėza ir M.Jakimavičius anksčiau vertėsi brangių automobilių vagystėmis.

Šie vyrai įkliuvo 2005 m. pavogę „Audi C4“. M.Jakimavičius, siekdamas apsaugoti savo sėbrus M.Remėzą, Raimondą Kuprelį ir Andrejų Matvejevą, prisiėmė sau kaltę dėl 8 automobilių vagysčių, nelegaliai laikomo šaunamojo ginklo, tačiau teismas bausmes atseikėjo visiems.

M.Jakimavičius nuteistas kalėti septynerius metus, M.Remėzai skirta puspenktų metų laisvės atėmimo bausmė. Grįžę iš pataisos namų jie pakeitė savo nusikalstamos veiklos pobūdį – pasitelkę į pagalbą dar vieną buvusį mašinvagį T.Urboną, atsuko heroino ir kokaino čiaupą.

Kriminalinės patirties įgiję vadeivos buvo itin atsargūs ir įtarūs. Niekuo nepasitikėjo, su tarpininkais tiesiogiai nebendravo, narkotikų į rankas neperduodavo. Siuntas palikę nuošaliose vietose, miesto parkuose, net miškuose įrengtose slėptuvėse, nurodydavo, kur jos yra.

Už narkotikų platinimą dideliais kiekiais iš anksto susitarus prekeiviams gresia nelaisvė nuo 2 iki 15 metų. Nusikalstamo verslo organizatoriai gali būti įkalinti dar ilgiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.