Buvusių OMON smogikų byla liko neatversta

Rusijos Federacijos piliečiai V.Razvodovas ir B.Makutynovičius yra kaltinami 1991 metų sausio - rugpjūčio mėnesiais įvykdytais nusikaltimais.

Dėl kelių neaiškumų bylos nagrinėjimas atidėtas iki balandžio pradžios<br>ELTA nuotr.
Dėl kelių neaiškumų bylos nagrinėjimas atidėtas iki balandžio pradžios<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 31, 2014, 11:18 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:03 PM

Į teismo posėdį atvyko ne visi nukentėjusieji, nėra duomenų, ar vienas kaltinamųjų - Vladimiras Razvodovas - gavo šaukimą į teismą.

Kitam kaltinamajam - Boleslavui Makutynovičiui teismo siųstas šaukimas buvo įteiktas.

Teismas paprašė patikslinti nukentėjusiųjų duomenis. Taip pat suteikė laiko Teisingumo ministerijai savais kanalais pasirūpinti šaukimų į teismą perdavimu, šaukimus dar kartą siųs ir pats teismas.

Rusijos Federacijos piliečiai V.Razvodovas ir B.Makutynovičius yra kaltinami 1991 metų sausio - rugpjūčio mėnesiais įvykdytais nusikaltimais.

„Jie yra kaltinami naudoję prieš atkurtos Lietuvos Respublikos valstybės institucijas smurtą, bauginimo priemones, areštus, laisvės atėmimų, asmens kratos, ką draudžia tiek tarptautinė teisė, tiek Baudžiamojo kodekso (BK) 100 ir 103 straipsniai“, - žurnalistams sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroras Alvydas Valiukevičius.

BK 100-asis straipsnis numato laisvės atėmimą nuo 5 iki 20 metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos. BK 103 straipsnio pirmojoje dalyje numatyta laisvės atėmimo nuo 5 iki 12 metų bausmė, o antrojoje - nuo 7 iki 15 metų laisvės atėmimas.

Byla neapima Sausio 13-osios ir Medininkų žudynių įvykių. Jie tiriami atskirose bylose.

Prokuroras paaiškino, kad, pagal 2010 metų gruodį priimtas Baudžiamojo proceso įstatymo nuostatas, ši byla gali būti nagrinėjama „už akių“.

Pasak valstybės kaltintojo, kaltinamojo akto nuorašai ir vertimai į rusų kalbą yra išsiųsti Rusijos Federacijos generalinei prokuratūrai bei perduoti kaltinamųjų advokatams.

B.Makutynovičių ir V.Razvodovą gina valstybės paskirti advokatai.

Tuo tarpu patirti žiaurumai gyvi išliko nukentėjusių pasieniečių atmintyje. Šumsko pasienio poste 1991-ųjų metų gegužę patirtus įvykius Jonas Kazlauskas prisimena lyg šiandien.

„Atvažiavo „Žiguli“ ir „Latvija“, pilni ginkluotų iki dantų (vyrų). Mus iškart suguldė, paskui įbėgo į būdelę ir ištraukė muitininką, pasienietį, sustatė ir prasidėjo tikrinimai. Pas mane rado kišenėje dujų balionėlį, tai man jį visą ir supurškė.

Pamatė, kad nekrentu, tada pradėjo su buože daužyti. Daužė, kol gerai užtaikė per inkstus, tada „atjungė“. Tada spyrė per šonkaulius ir sako: „Stok, išgama“ (rusų kalba)“, - pasakojo J.Kazlauskas.

Vyras prisiminė tuo metu, kai iš jų atėmė batus, persmelkusią nuojautą, kad ves sušaudyti, bet tada išgirdo įsakymą bėgti. Jie ir pasileido miško link.

„Miške sugulėme ir žiūrėjome, ką jie darys. Būdelėje buvo (dujų) balionas, jie jį išėmė, būdelę benzinu apipylė ir padegė“, - sakė J. Kazlauskas.

Vyrai apie įvykį pranešė Lietuvos pareigūnams, norėjo perspėti kolegas Lavoriškėse ir Medininkuose. „Bet mums pasakė, kad Lavoriškės ir Medininkai jau dega“, - pasakojo J. Kazlauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.