Į paauglius visą apkabą iššaudęs biržietis keliaus į teismą

Panevėžio apygardos prokuratūra baigė didelį visuomenės atgarsį sulaukusios bylos ikiteisminį tyrimą ir perduoda ją nagrinėti į teismą. Į kaltinamųjų suolą sės biržietis, jau kurį laiką Vilniuje gyvenantis 37 metų Dainius Miliukas. Jis kaltinamas pernai rugpjūtį Biržuose iš chuliganiškų paskatų nušovęs gatvėje atsitiktinai sutiktą 17-metį, o jo dvejais metais jaunesnį draugą  sužeidęs.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Feb 11, 2014, 2:47 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:04 AM

Šia proga sušauktoje spaudos konferencijoje Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro viršininkas Ramūnas Sarapas ir Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ramūnas Pačebutas sakė, kad į niekuo dėtus paauglius neblaivus D.Miliukas vos iš kelių metrų atstumo iššaudė visą legaliai laikyto kovinio pistoleto „Makarov" apkabą – 8 šovinius, ir atskleidė daugiau šio nusikaltimo detalių. 

Motina rado nebegyvą sūnų

Visą šalį sukrėtęs nusikaltimas Biržuose buvo įvykdytas pernai rugpjūčio 24-osios vakarą. Šeštadienio vakarą į namus einantys du nepilnamečiai Maironio gatvėje pamatė nepažįstamą vyriškį su į pistoletą panašiu daiktu rankoje. Praėjusius pro šalį paauglius netrukus pasivijo pilkos spalvos BMW. Iš jo iššokęs tas pats vyriškis – kaip vėliau buvo nustatyta, D.Miliukas – pagrasino jiems ginklu ir liepė gultis. Išsigandę ir, užuot jam paklusę, bičiuliai puolė bėgti, o vyriškis ėmė šaudyti.

Jaunesnis paauglys, kuriam greičiausiai rikošetu atšokusi kulka sužeidė lūpą, spėjo pabėgti ir pasislėpti daugiabučio laiptinėje. Paskambinęs tėvams jis paaiškino, kad gatvėje jį su draugu užpuolė kažkoks vyriškis. Tiesa, nei pats paauglys, nei jo tėvai tuomet negalvojo, kad vyriškis šaudė iš kovinio ginklo.

Vyresniajam draugui į mobilųjį telefoną paauglys prisiskambinti negalėjo, nežinojo, kur jis dingo, todėl paskambino jo motinai. Sunerimusi motina iš pradžių su sužeisto paauglio tėvu važinėjo po miestą, dairydamasi sūnaus, apie incidentą Maironio gatvėje pranešė policijai.

Tačiau į vietą, kur buvo apšaudyti paaugliai, nuvykę pareigūnai nieko įtartino nepastebėjo. Kadangi naktį Biržuose gatvės buvo neapšviestos, namo negrįžusio 17-mečio motina vėl puolė ieškoti  sekmadienio rytą, kai tik išaušo.

„Maniau, kad gal kur išsigandęs slepiasi“, – anksčiau lrytas.lt yra pasakojusi moteris. Tačiau su jaunesniuoju sūnumi vaikščiojusiai aplink užpuolimo vietą biržietei nebuvo lemta daugiau pamatyti savo pirmagimio gyvo. Vos 30 metrų nuo tos vietos, kur buvo apšaudyti paaugliai, po daugiabučio balkonu jie aptiko nebegyvą vaikiną.

Vėliau paaiškėjo, kad į septyniolikametį pataikė dvi kulkos. Viena kiaurai perskrodė šlaunį, kita jam pataikė į nugaros juosmeninę dalį. Nuo prasidėjusio vidinio kraujavimo pažeidus pilvinę aortą vaikinas mirė per 15–20 minučių. Pasak spaudos konferencijoje dalyvavusių pareigūnų, net ir laiku suteikus medicinos pagalbą jaunuolio gyvybės nebūtų pavykę išgelbėti.

Policijai pasidavė pats

Po to, kai motina surado negyvą sūnų, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Biržų policija sekmadienio rytą sulaikė D.Miliuko žmonos patėvį 48 metų biržietį Z.Š. ir visoje šalyje paskelbė D.Miliuko paiešką. Šis buvęs biržietis jau keliolika metų gyveno Vilniuje, Žirmūnų gatvėje. Kartu su iš Biržų kilusia žmona ten jis augina mažametį vaiką.

Pirmadienio vakarą, apie 21 val., D.Miliukas pats atvyko į Vilniuje, Žirmūnų gatvėje, esantį policijos komisariatą. Ten jis pareigūnams atidavė ir 2010 metais jam savigynai išduotą kovinį pistoletą „Makarov“, kuriuo buvo apšaudyti paaugliai.

„Į Vilnių D.Miliukas su žmona išvyko sekmadienio paryčiais", – sakė Panevėžio apskrities policijos ONKTB viršininkas R.Sarapas. Tuo metu nušauto paauglio kūnas dar nebuvo surastas. Apie tai, kad yra ieškomas dėl nepilnamečio nužudymo, D.Miliukas teigė išgirdęs per žinias.

Pareigūnai spėja, kad D.Miliukas ir kartu su juo buvusi žmona bei jos patėvis galėjo nesuprasti, kad vyriškio iš pistoleto paleistos kulkos kliudė paauglius – nė vienas jų vietoje nekrito, pabėgo. Tačiau vos iš kelių metrų į žmones šaudydamas iš kovinio ginklo biržietis turėjo suprasti, kaip tai pavojinga. „Iššaudyta buvo visa apkaba – 8 kulkos", –  per spaudos konferenciją sakė prokuroras R.Pačebutas.

Abu pareigūnai pabrėžė, kad kovinio ginklo nešiojimas bei panaudojimas esant neblaiviam yra visiškai neleistinas. Nors D.Miliukas į policiją atvyko praėjus 2 paroms po nusikaltimo įvykdymo ir nustatyti jo girtumo tą lemtingą šeštadienio vakarą nebebuvo įmanoma, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys rodo, kad tą vakarą jis buvo neblaivus. Tai teisme turėtų būti vertinama kaip sunkinamoji aplinkybė.

Žuvo perspektyvus sportininkas

Žuvusio vaikino mama, dirbanti siuvėja, išsiskyrusi prieš dešimtmetį. Moteris viena augino tris vaikus – gatvėje nušautą vyresnėlį ir keleriais metais jaunesnius dvynius – dukterį ir sūnų.

Septyniolikametis jos sūnus, baigęs 10 klasių, mokslus ketino tęsti Profesinio rengimo mokykloje, jau buvo padavęs dokumentus ir nuo rudens būtų mokęsis apdailininko specialybės.

Nors mokslai vaikinui ne itin sekėsi, puikių rezultatų jis buvo pasiekęs sporte – buvo tapęs Lietuvos šaudymo jaunių ir jaunimo čempionu.

„Jis man yra sakęs, jog jo motina daug ir sunkiai dirba, kad išlaikytų šeimą. Motiną jis labai mylėjo”, – lrytas.lt netrukus po nelaimės sakė Biržų sporto mokyklos šaudymo trenerė Dalia Drevinskienė, jau penkerius metus treniravusi perspektyvų sportininką.

Trenerė kategoriškai atmetė spėliojimus, kad vaikinas galėjo būti įsipainiojęs į kokius nors nešvarius reikalus: „Jis kiekvieną darbo dieną po pamokų skubėdavo į treniruotes, o beveik visus savaitgalius važiuodavome į varžybas. Šįmet dar pradėjo lankyti sportinius šokius kultūros namuose. Darius buvo labai mandagus, kultūringas, pareigingas, be galo darbštus”, –lrytas.lt sakė nelaimės sukrėsta trenerė.

R.Sarapas bei R.Pačebutas per spaudos konferenciją taip pat pabrėžė, kad nebuvo jokios priežasties, dėl kurios D.Miliukas būtų galėjęs pelnytai užsipulti paauglius. „Nebuvo nei jokio sekimo, nei konflikto. Paaugliai tiesiog ėjo gatve po susitikimo su draugais. Galima sakyti, ne laiku atsidūrė netinkamoje vietoje", – sakė R.Sarapas. Jautėsi persekiojamas

Iškart po to, kai atėjo į policiją, D.Miliukas buvo sulaikytas, o netrukus teismas jį leido suimti maksimaliam terminui – 3 mėnesiams. Lapkričio pabaigoje suėmimo terminas jam buvo pratęstas dar 3 mėnesiams – iki vasario pabaigos. Ar toliau jį laikyti suimtą, spręs jau Panevėžio apygardos teismas, kuriam antradienį perduota ši baigta tirti byla.

D.Miliukas – gerai biržiečiams žinoma spalvinga asmenybė. Anksčiau pinigų neskaičiavęs ir vaizdingoje Biržų vietoje prabangų namą pasistatęs namą D.Miliukas vėliau buvo iš šio miesto išguitas – neva dėl skolų pardavė namą, kažkieno buvo smarkiai sumuštas.

„Jis kažkada buvo siejamas su viena Biržų nusikalstama grupuote. Tačiau tai buvo seniai, maždaug 1996–1999 metais", – per spaudos konferenciją sakė R.Sarapas.

Vilniuje su žmona ir mažamečiu vaiku apsigyvenęs vyriškis į gimtuosius Biržus ne itin ir norėdavo grįžti net trumpam. Jo artimieji žurnalistams yra pasakoję, kad jis visą laiką baiminosi, kad yra sekamas, jį vėl gali užpulti. Baimės buvo ne be pagrindo – 2012 metais D.Miliukui su šeima viešint pas uošvius Biržuose, kažkas naktį apšaudė garažo duris.

Tą lemtingą praėjusio rugpjūčio savaitgalį D.Miliukas su šeima buvo grįžęs į Biržus, nes dalyvavo draugų vaiko krikštynose. Net ir į puotą po krikštynų D.Miliukas atvažiavo pasiėmęs kovinį pistoletą. Prieš 22 val. jo žmonos patėvis atvažiavo poros parsivežti namo. Pakeliui į namus D.Miliukas ir paleido ugnį į paauglius.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro R.Pačebuto, už tokį nusikaltimą numatytas laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.