Naujagimį tualete pražudžiusi jauna moteris gudriai išsisukinėja

Kauno apygardos teismas antradienį atvertė vieną kraupiausių pastarojo meto bylų. Savo vaiko, ką tik gimusio berniuko, nužudymu kaltinama 25 metų Rosita Butkutė.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 18, 2014, 12:22 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:19 AM

Bylos duomenimis, moteris 2012 metų rugsėjo 26 dieną Kauno rajono Ilgakiemio kaime esančios degalinės tualete pagimdė išnešiotą ir sveiką berniuką. Gimdymas vyko moteriai sėdint ant klozeto, todėl vaikelis krito žemyn galva, paniro į vandenį ir jame užduso. Moteris sugebėjo nukirpti virkštelę, negyvą savo vaiką įkišo į atliekoms skirtą maišą ir paslėpė degalinės tualeto šiukšlių dėžėje.

Didžiojoje Britanijoje gyvenusi moteris savo kūdikį pražudė praėjus valandai nuo atvykimo į Lietuvą. Jos pasiimti atvykusi motina bei šios pusbrolis tikino nieko nežinoję apie prasidėjusias komplikacijas bei artėjantį gimdymą.

Degalinės darbuotojams šiukšlių kibire radus naujagimio palaikus ant kojų buvo sukelta daugybė policijos pareigūnų. Apklausę degalinės darbuotojus ir išnagrinėję vaizdo stebėjimo kamerų įrašus, teisėsaugininkai nustatė, kad atsikratyti naujagimio galėjo jauna moteris, kurią automobiliu pavežė vyresnė moteris bei vyras.

Kaltės nepripažino

R.Butkutę kriminalistai sulaikė kitą dieną jos tėvų namuose Druskininkuose. Iš pradžių R.Butkutė buvo gydoma Kauno klinikose, o vėliau perkelta į Lukiškių tardymo izoliatorių.

Įtarimai bendrininkavimu nužudant žmogų ir pradžių buvo pateikti ir R.Butkutės motinai, kuri porą kartų buvo užsukusi į tualetą, kuriame gimdė duktė, todėl puikiai nutuokė, kas vyksta. Vėliau kaltinimai jai panaikinti.

Kauno apygardos teismui pradėjus nagrinėti bylą, R.Butkutė pareiškė nesutinkanti su pareikštais kaltinimais sūnaus nužudymu.

Pasinaudodama įstatymo numatyta teise ji atsisakė duoti parodymus, sakė kalbėsianti tik tuomet, kai bus apklausti visi liudininkai.

Motina ir brolis liudyti atsisakė

Lemtingąją dieną kartu su R.Butkute ir jos mažamečiu sūnumi iš Didžiosios Britanijos į Kauną skridęs brolis Artūras Butkus nesutiko liudyti prieš seserį.

Jos pasiimti į Kauno Karmėlavos oro uostą atvykusi motina Jūratė Butkienė taip pat pasinaudojo įstatymų numatyta teise neliudyti prieš artimus giminaičius.

Teisme buvo apklaustas tik automobiliu R.Butkutę, jos motiną, brolį ir mažametį sūnų vežęs tolimas giminaitis Arūnas Savukynas.

Jis taip pat kategoriškai neigė supratęs, kad oro uoste pasitikta moteris yra nėščia.

Pasak vairuotojo, vos tik įsėdusi į automobilį R.Butkutė ėmė skųstis skausmais inkstų srityje. Pakeliui iš Karmėlavos į Druskininkus buvo sustota Kauno centre, kur išleistas R.Butkutės brolis. Ji ir toliau skundėsi skausmais, tačiau neprašė  nuvežti į ligoninę.

„Sustojau prie vaistinės, Rositos mama nuėjo vidun, nupirko vaistų ir grįžo. Rosita prasitarė, kad jai paleido vidurius, prašė sustoti artimiausioje degalinėje. Kai tai padariau, ji nuėjo į tualetą, o mes su jos motina gėrėme nusipirktą kavą“, – teisme pasakojo liudytojas.

Jo teigimu, tualete moteris užtruko apie 20–30 minučių.

Apie ten įvykusį kraupų nusikaltimą, ką tik gimusio vaiko nužudymą, A.Savukynas sakė sužinojęs tik kitą dieną, kai jo apklausti atvyko policijos pareigūnai.

Nėščioji apie nėštumą nežinojo?

R.Butkutę ginanti garsi Kauno advokatė bei politikė Aušra Ručienė pasibaigus teismo posėdžiui tikino, kad gimdydama tualete kaltinamoji nesiekė tyčia nužudyti savo vaiko.

„Galima kalbėti apie neatsargumą, tam tikrą ką tik pagimdžiusios motinos būseną“, – sakė advokatė.

Anot A.Ručienės, jos ginamoji nežinojo, jog yra devintą mėnesį nėščia. Nėra užfiksuota, kad gyvendama Didžiojoje Britanijoje ji būtų lankiusis pas medikus.

„Ji net negalvojo apie tai, kad čia atvyksta gimdyti. Juk, žvelgiant iš materialinių pozicijų, gimdant Anglijoje gaunamos garantijos bei išmokos. Žiūrint objektyviai, nebuvo tikslo važiuoti į Lietuvą ir čia gimdyti“, – sakė advokatė A.Ručienė.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Andrius Kiuršinas šiuos advokatės teiginius pavadino paistalais.

„Kaip gali būti, jog vieną kartą jau gimdžiusi moteris nežino, kad yra devintą mėnesį nėščia“, – svarstė prokuroras.

Pasak valstybės kaltintojo, net R.Butkutę pirmą kartą gyvenime matę degalinės darbuotojai patvirtino, kad buvo akivaizdu, jog moteris laukiasi. Todėl keista, kad jos artimieji tikina nepastebėję nėštumo požymių.

„Faktas, jog moteris į degalinės tualetą nuėjo būdama nėščia, o išėjo jau pagimdžiusi. Negyvas naujagimis buvo rastas šiukšlių dėžėje“, – sakė prokuroras.

Norėjo šlapintis, tačiau pagimdė?

Lrytas.lt žiniomis, ligoninėje apklausiama R.Butkutė tyrėjams pripažino pagimdžiusi vaiką ir jį įmetusi į šiukšlių dėžę. Jos psichiką įvertinę ekspertai konstatavo, jog moteris puikiai suvokė savo veiksmus ir gali už juos atsakyti.

Moteris tikino į tualetą skubėjusi, nes labai norėjusi šlapintis. Atsisėdusi ant klozeto ji esą nesuprato, kad prasidėjo gimdymas ir ką tik šį pasaulį išvydęs mažylis žemyn galva įkrito į vandenį.

„Šis pasakojimas yra niekinis. Ekspertai konstatavo, kad gimdant R.Butkutei plyšo tarpvietė. Ar įmanoma taip šlapintis, kad įvyktų plyšimas?“ – sakė bylą tyrę kriminalistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.