Po smūgių Seimo nariui – į teisiamųjų suolą

Buvusiam Seimo nariui Dainiui Budriui ir tuomečiam jo padėjėjui Gyčiui Tumėnui vėl tenka prisiminti prieš pusantrų metų naktį Klaipėdoje įvykusį incidentą, per kurį jie nukentėjo nuo dviejų nepažįstamų vyriškių. Pastarieji stojo prieš teismą.

A.Tekorių (kairėje) ir K.Bureiką ginantis advokatas V.Žarkovas sakė jautęs spaudimą, kad nukentėjo Seimo narys.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Tekorių (kairėje) ir K.Bureiką ginantis advokatas V.Žarkovas sakė jautęs spaudimą, kad nukentėjo Seimo narys.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Feb 20, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:53 AM

Incidentas, kurį dabar narplioja Klaipėdos apylinkės teismas, įvyko 2012 metų rugsėjo 22-osios paryčiais.

Tuometis Seimo narys D.Budrys ir G.Tumėnas linksminosi Klaipėdos senamiestyje esančiame džiazo klube „Kurpiai“. Apie ketvirtą valandą ryto išėję iš baro jie buvo užpulti dviejų vyrų.

Kaltinamajame akte teigiama, kad 32 metų Aleksandras Tekorius su bendrininku įžūliais ir vandališkais veiksmais be jokios priežasties pažeidė viešąją tvarką – vieną kartą spyrė į krūtinę G.Tumėnui, o jam parkritus ir praradus sąmonę ėmė spardyti, užlipo ant jo nukritusių akinių ir juos sulaužė.

Šio teisiamojo draugas 38 metų Kastytis Bureika tuo metu viena ranka apkabino kaklą D.Budriui, spyrė į koją, parklupdė, užlaužė rankas ir paguldė ant šono.

Pasivijo išėjusius iš baro

Visi keturi incidento dalyviai prieš tai „Kurpiuose“ vaišinosi alkoholiu. Kaltinamieji teigia gėrę tik alų.

Po trumpų grumtynių užpuolikai pabėgo, tačiau nukentėjusieji iškvietė policiją. Netrukus abu kaltininkai buvo sulaikyti.

D.Budrys teigė nukentėjęs nesmarkiai, daug labiau kliuvo jo bičiuliui.

Seimo narys aiškino, kad bare jokių nesusipratimų nebuvo kilę, tik lauke už poros šimtų metrų juos kažkodėl pasivijo ir užpuolė.

D.Budrys prisiminė pasakęs užpuolikams, kad yra Seimo narys, ir prašė nusiraminti – gal tai juos ir atbaidė.

Pateikė kitokią versiją

Vakar Klaipėdos apylinkės teisme kaltinamųjų pateikta versija buvo šiek tiek kitokia.

„Kurpiuose“ susitikau su savo drauge Aiste, gėrėme alų, šokome. Kai sėdėjome prie baro, buvo priėjęs vyras su gėrimo taure, kvietė Aistę šokti. Ji atsisakė, o aš jam pasiūliau pasitraukti. Kad tai Seimo narys, nežinojau“, – kalbėjo buvęs kariškis A.Tekorius.

Eidami iš baro namo jie su drauge aiškinosi santykius – anksčiau buvo susižadėję, bet vėliau jų ryšiai suprastėjo.

Prie vieno namo sienos stovėjo du vyrai. Porai praeinant pro šalį vienas jų esą mestelėjo, ko čia aiškinatės, ir sugriebė A.Tekoriui už rankos.

„O kad antrasis – D.Budrys, nepažinau.

Tai supratau tik tuomet, kai jis ištarė, kad čia ta pati merga iš baro“, – sakė A.Tekorius.

Tuomet D.Budrys esą užsimojo, bet pataikė jam ne į galvą, o į petį – mat jis, kariškis, daug sportavęs, užsiiminėjęs kovos menais ir žino, kaip išvengti pavojingų smūgių.

Norėdamas išsivaduoti iš G.Tumėno gniaužtų, jis trūktelėjo rankas, o šis staiga trenkėsi į stulpą galva ir žengęs kelis žingsnius parkrito ant akmeninio grindinio.

„Sąmonės nebuvo praradęs, kažką burbėjo, judino rankas ir kojas“, – aiškino A.Tekorius.

Šaukė, kad yra Seimo narys

Buvęs Valstybės saugumo departamento pareigūnas K.Bureika aiškino pamatęs, kad D.Budrys mojuoja rankomis prieš A.Tekoriaus galvą, ir puolė bičiuliui į pagalbą: „Griebiau D.Budrį iš už nugaros, suėmiau už pažastų. Jis ėmė rėkti: „Aš Seimo narys, aš neliečiamas, turėsi problemų.“

Iki tol aš nežinojau, kas jis toks. Nutempiau gal porą metrų, pasodinau ant žemės, prispaudžiau krūtine. Pasakiau, kad nufilmuosiu, jei esi Seimo narys, tai jis tuomet ėmė dengtis galvą paltu.“

Po incidento liko be darbo

Kaltinamųjų advokatas Viačeslavas Žarkovas teismo posėdyje aiškino, kad nuo pat tyrimo pradžios įtariamiesiems ir liudytojams buvo daromas spaudimas – vis primenama, kad nukentėjo Seimo narys.

Buvę pareigūnai po incidento Klaipėdos senamiestyje liko be darbo ir iki šiol nedirba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.