Klaipėdos morgo variklį suko kyšiai

Buvęs Valstybinės teismo medicinos tarnybos (VTMT) Klaipėdos skyriaus vadovas Vidmantas Armonas, teisėsaugos pareigūnams padėjęs išnarplioti ne vieną nusikaltimą, nuteistas už tai, kad imdavo kyšius iš ritualinių paslaugų įmonių.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Feb 27, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:42 PM

Kyšininkavimu apkaltintas vyresnysis teismo medicinos ekspertas 46 metų V.Armonas nepasirodė jam nuosprendį paskelbusiame Klaipėdos apylinkės teisme, rašo „Lietuvos rytas“.

Iš pradžių kaltę neigęs, o vėliau prisipažinęs jis išvengė viešumo ir bylinėjimosi – teismo procesas vyko supaprastinta tvarka.

Prokurorams paprašius greičiau baigti procesą, V.Armonas buvo nuteistas baudžiamojo įsakymo tvarka – atsipirko 20 280 litų bauda.

Teismo medicinos ekspertui kyšius tris kartus įteikęs klaipėdietis Ignas Vasiliauskas turės sumokėti 2 tūkst. litų baudą.

Pateptieji sukasi mikliau

Pajūryje seniai sklandė kalbos, jog kai kurie VTMT Klaipėdos skyriaus darbuotojai mikliau atlieka ekspertizes, mirusiųjų skrodimus, kai būna pamaloninti papildomu atlygiu.

Po morgą besiblaškantys nusiplukę medikai skųsdavosi, kad teisėsaugos įstaigos juos užverčia darbais – reikalauja kuo greičiau atlikti sužalotų, nužudytų žmonių, atrastų negyvėlių ekspertizes.

Mirusiųjų giminaičiai irgi skubina ekspertus, visi nori kuo greičiau sutvarkyti reikalus – gauti mirties liudijimus, kad velioniai būtų palaidoti pagal katalikiškas tradicijas – per tris paras.

Kaip sielvarto prislėgtiems žmonėms elgtis, kai teismo medicinos ekspertai į juos nekreipia jokio dėmesio arba pareiškia: „Šiandien turime daug darbo – niekaip nespėjame, teks palaukti.“

V.Armonas esą išraiškingai kartodavo tą pačią frazę „Nėra indikacijų.“ Ar tai medicinos terminas, ar koks nors prašymas – suprask kaip nori.

Šešėline teismo medicinos eksperto veikla susidomėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai: V.Armono darbo vietoje slapta buvo įrengtos vaizdo kameros.

Nustatė savo įkainius

Penkis mėnesius mediką sekę STT pareigūnai įsitikino, jog V.Armonas žmonėms subtiliai, dažniausiai per kitus asmenis leisdavo suprasti, kad nedirbs be papildomo užmokesčio.

Atskleisti ir morge galioję neoficialūs įkainiai – darbo dienomis už sutartu laiku be eilės atliktą lavono skrodimą ekspertas paimdavo 100 litų.

Jei kūną reikėdavo ištirti savaitgalį ar švenčių dienomis, medikui už skubų darbą buvo įprasta duoti 500 litų.

Su Baudžiamuoju kodeksu gerai susipažinęs V.Armonas buvo atsargus – imdavo kyšius ne iš mirusiųjų artimųjų, o iš laidotuvių įmonių darbuotojų.

Žmonės tikriausiai net ir nežinodavo, kad už ritualines paslaugas jų sumokėtų pinigų dalis nubyra teismo medicinos ekspertui į kišenę.

Su šiuo mediku ranka rankon dirbę laidojimo įmonių darbuotojai išvengė baudžiamosios atsakomybės tik todėl, kad atsidūrę teisėsaugos akiratyje nesistengė dangstyti kyšininkavimo.

Byloje užfiksuota maždaug 20 pinigų davėjų ir V.Armono nusikalstamos veiklos epizodų.

Tokiu pat baudžiamuoju įsakymu nuteistas tik vienas laidotuvių įmonės savininkas – I.Vasiliauskas. Jis giminystės ryšiais yra susijęs su VTMT Klaipėdos skyriaus darbuotoja.

Prisipažino imdavęs kyšius

Kolegos V.Armoną apibūdina kaip spalvingą ir prieštaringą asmenybę: patyręs, gabus, imlus naujovėms ir tuo pat metu pasipūtęs, mėgstantis autokratinį vadovavimo stilių.

Jis neretai pervertindavo savo jėgas ir kompetenciją, ne visada rasdavo bendrą kalbą su pavaldiniais.

Dėl darbo drausmės pažeidimų V.Armonas anksčiau buvo sulaukęs drausminių nuobaudų.

Sulaikytas klaipėdietis dvi paras praleido policijos areštinėje.

Iš pradžių jis neigė įtarimus, tačiau priremtas įkalčių, matyt, suprato, jog daugiau laimės nuoširdžiai prisipažinęs nei teismuose įrodinėdamas banalią versiją – esą žmonės šiais laikais patys medikams į kišenes grūda kyšius.

Įtartas kyšininkavimu VTMT skyriaus vadovas pats sustabdė savo įgaliojimus.

Sulaukė ir užuojautos

Iki nuosprendžio V.Armono laisvė buvo apribota – jam neleista išvykti iš gyvenamosios vietos, nurodyta nuolat registruotis policijos komisariate.

Įtariamasis kurį laiką dirbo lektoriumi Klaipėdos kolegijos Medicinos fakultete.

Kai kurie V.Armoną pažįstantys medikai labiau stebėjosi jo ūmiu būdu, o ne poelgiais. Vienas kitas netgi užjautė – esą Lietuvoje teismo medicinos ekspertams deramai neatlyginama už sunkų darbą.

Prokuratūra neprašė uždrausti V.Armonui verstis tam tikra veikla ir dirbti vadovaujamą darbą. Teismo baudžiamasis įsakymas – galutinis ir neskundžiamas.

STT žiniomis, medikas dar iki teismo sprendimo pasiprašė išleidžiamas į užsienį. Jis nurodė ten ketinąs užsidirbti pinigų, kad galėtų įvykdyti baudžiamąjį įsakymą.

Nuteistajam pinigų prireiks ne tiktai baudai sumokėti, bet ir vaikams iš dviejų santuokų išlaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?