Bagaže – ir kokainas, ir Biblija

Lėktuvais iš Pietų Amerikos į Lietuvą kokainą gabenę nusikaltėliai savo pelną skaičiuodavo milijonais eurų. Vienas narkotikų kurjeris jau pasiųstas už grotų.

A.Bervingas nuteistas kalėti dešimt metų.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Bervingas nuteistas kalėti dešimt metų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Mar 1, 2014, 10:33 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:56 PM

Narkotikų kelius iš Pietų Amerikos į Lietuvą nutiesę gaujos vadeivos patys galvos į kilpą nekišdavo – jiems už pinigus dirbo mulais vadinami kurjeriai. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Vienas jų – 31 metų kaunietis Aistmantas Bervingas, susigundęs lengvu uždarbiu.

Užpernai vyras iš Čilės į Lietuvą atskraidino beveik 3 kilogramus kokaino ir buvo sulaikytas su įkalčiais Palangos oro uoste. Neseniai jis išgirdo nuosprendį – 10 metų nelaisvės už didelę narkotikų kontrabandą.

Atskraidino narkotikų siuntą

A.Bervingas 2012 metų gruodžio 8-ąją įkliuvo Palangos oro uoste – per patikrą jo bagaže aptikta 2,9 kilogramo balkšvų miltelių.

Muitinės pareigūnų nuojauta neapvylė – Kauno rajone gyvenančio vyro lagamine buvo paslėpta kokaino siunta, kurios kaina juodojoje rinkoje siekė apie milijoną litų.

Oro uoste salėje savo bagažo laukiantis A.Bervingas elgėsi ne taip, kaip kiti keleiviai, – galbūt jautė, kad yra sekamas.

Jis labiau už kitus jaudinosi, kad lagaminas pasimetė, o priėjęs prie skiriamosios juostos bandė išeiti iš salės, bet įspėtas, jog nebegalės sugrįžti, pasiliko.

Muitinės kriminalistai nelaukė, kada bagažas atsiras. Įtardami, kad A.Bervingas prarijo narkotikų kapsules, nuvežė jį į ligoninę. Bet medikai vyro skrandyje įtartinų daiktų nepastebėjo.

Sulaikytasis aiškino, kad buvo sumanęs nuvykti į Čilę ir ten pasipiršti savo draugei. Bet jis negalėjo paaiškinti, kodėl sužadėtinė esą nutarė pasilikti Santjage.

Už bilietus į Santjagą, be bagažo mokesčio, kainavusius 20 tūkstančių litų, sumokėjęs ne jis, o kažkoks draugas Giedrius, turėjęs pasitikti porą Palangoje.

Gavęs krovinį išskubėjo atgal

A.Bervingas iš Lietuvos į Čilę nuskrido kelių oro linijų reisais.

Mylimąją turėjusi vaidinusi Vitalija Karmėlavos oro uoste kažkodėl nepasirodė.

Tuomet sutrikęs kaunietis paskambino Giedriui. Tas pažadėjo kurjeriui sumokėti dvigubai, jeigu nuskris į Čilę vienas.

Kaunietis nusigavo į Rygą, o iš ten – į Paryžių. Persėdęs į kitą lėktuvą atsidūrė Santjage.

Apsigyvenęs Giedriaus nurodytame viešbutyje jis laukė krovinio.

Kai iki skrydžio atgal buvo likusios kelios valandos, viešbutyje pasirodė čilietis Javieras.

Atneštus du kompiuterių dėklus svečias sukišo į lietuvio lagaminą.

„Kokaino nemačiau – jis buvo supakuotas. Man paliepta niekuo nesidomėti, niekur nesikišti. Paskambinęs į Lietuvą pranešiau Giedriui, kad gavau krovinį.

Po to su Javieru sėdęs į taksi nuvažiavau į oro uostą. Iš Čilės tuo pačiu maršrutu nuskridau į Palangą. Ten turėjęs laukti Giedrius nepasirodė“, – savo nuotykius prisimena A.Bervingas.

Paketai buvo dervuoti

Bagažo Palangoje taip ir nesulaukusiam A.Bervingui buvo leista vykti į namus. Oro uosto darbuotojai keleiviui pažadėjo lagaminą pergabenti į Kauną.

Kai jis atsirado, pareigūnai iš pradžių nieko įtartina nepastebėjo – tarnybinis šuo kokaino neužuodė. Tada bagažas buvo patikrintas nuodugniau.

A.Bervingo lagamine tarp drabužių rasti du tušti nešiojamųjų kompiuterių dėklai – sunkesni, storesni, skleidžiantys aštrų kvapą. Ten dar gulėjo ir Biblija.

Tarp dėklų sienelių aptikti keturi paketai su kokainu.

Šuo narkotikų neužuodė, nes į plastiko plėvelę suvynioti ir užklijuoti paketai buvo aptepti net keliais dervos sluoksniais.

Pamatęs kokainą A.Bervingas iš karto suglebo. Ilgai nesispyriodamas jis atskleidė kelionės į Pietų Ameriką tikslą, nurodė žmones, su kuriais bendravo.

Mulo vaidmenį atlikusį vyrą į Čilę pasiuntęs Giedrius Černiauskas, kiti įtariamieji taip pat buvo areštuoti.

Manė, kad gabena deimantus?

A.Bervingas sakė, jog įklimpo pradėjęs ieškoti darbo Londone: „Ten susipažinau su G.Černiausku, kuris man parūpino darbo, bet liko skolingas.

Kaip kompensaciją jis pasiūlė išvyką į Pietų Ameriką. Reikėjo nuskristi į Čilę, kažką pasiimti ir parvežti į Lietuvą. Už tai pažadėta atsilyginti.

Sugrįžęs iš Londono į Lietuvą A.Bervingas buvo supažindintas su kelionės drauge Brigita.

2012 metų liepos pradžioje pora iš Karmėlavos oro uosto per Rygą ir Paryžių atskrido į Čilę.

Laukdamas krovinio A.Bervingas ten su savo drauge praleido savaitę.

Iš pradžių A.Bervingas dar mėgino pūsti miglą: „Santjage mus pasitiko gidas – kažkoks čilietis Javieras. Vėliau jis į viešbutį atnešė krovinį, pinigų neprašė. Nežinojau, ką vežame į Lietuvą. Maniau, kad vertybinius popierius arba deimantus. Tas vyras mums juos parodė.“

Patarta nedrebinti kinkų

Lėktuvui nusileidus Karmėlavos oro uoste kurjeris iškart paskambino skrydžio organizatoriui Giedriui – jis laukė krovinio Kaune.

Tąkart mulai praslydo neįkliuvę muitinėje. Iš Čilės pargabentas lagaminas G.Černiauskui buvo perduotas vienoje degalinėje.

Po pusmečio G.Černiauskas vėl prisiminė gerai padirbėjusį kokaino kurjerį A.Bervingą.

Teisme A.Bervingas atskleidė, kaip buvo verbuojamas gabenti kokainą: „Man pranešta, kad šį kartą turėsiu keliauti į Čilę su kita mergina Vitalija, kuriai irgi bus nupirktas bilietas. Visaip mane įkalbinėjo: „Važiavai vieną kartą, nuvažiuok vėl, daugiau galėsi nevažiuoti.“

Vyras prisiminė, kaip G.Černiauskas prieš kelionę jį ramino: „Santjago oro uoste pamatęs muitininkus su šunimis nedrebink kinkų – tavo bagažas bus švarus.“

Palydovė atsisakė skristi

Kokainui gabenti pasamdytas A.Bervingas tikino žinojęs tiktai Giedriaus vardą – jis žadėjo po kelionės už abu reisus sumokėti 8000 eurų.

G.Černiauskas nupirko skrydžio į Čilę bilietus, rezervavo kambarį viešbutyje.

A.Bervingo palydovė Vitalija paskutiniu momentu Karmėlavos oro uoste kažkodėl nepasirodė – gal ko nors išsigando. Kaunietis vienas išskrido į Santjagą, kur viskas pasikartojo, – tas pats Javieras į viešbutį atnešė narkotikų. Po antrojo reiso iš Čilės kurjeris buvo suimtas.

A.Bervingas teisme bandė išsisukinėti: „Man niekas nepasakė, ką vešiu. Šiokių tokių įtarimų kilo, bet nemaniau, kad tai kokainas. Jie privertė skristi į Čilę, įtikino, kad problemų nebus.“

Vaidino keliaujančius turistus

A.Bervingo bendrakeleivė Brigita, gyvenusi Anglijoje, irgi panašiai įsisuko į kontrabandą.

Merginai viešint Lietuvoje, jos draugas pranešė, kad kažkoks Giedrius jai siūląs poilsinę kelionę į Venesuelą, o gal į Čilę – vėliau paaiškės.

Reikės „palaikyti kompaniją“ vaikinui, kad nekiltų įtarimų, kodėl jis vienas vyksta į tokią brangią kelionę.

Brigitai pasiteiravus, ką reikės parvežti, draugas neslėpė kelionės tikslo – vaikinas iš Čilės gabens narkotikus, o ji bus „švari“.

A.Bervingas merginai buvo pristatytas kaip Mantas. Nuskridusi į Santjagą pora, laukdama kokaino, viešbutyje gyveno penkias paras.

Per apklausas mergina prisipažino mačiusi, kaip kažkoks čilietis, viešbučio kambaryje prapjovęs Manto lagaminą, po pamušalu sugrūdo tris juodos spalvos dėklus.

Brigita suprato, kad jiems grįžus į Lietuvą A.Bervingas susitiks su G.Černiausku ir jam perduos tą siuntą.

Kvaišalų kurjeriai rizikuoja gyvybe

Iš Lotynų Amerikos į kitas šalis prekybos laivais plukdomos narkotikų siuntos slepiamos konteineriuose, bananų dėžėse, kavos maišuose, net karstuose. Smulkesnių prekeivių pasamdyti mulai, rizikuodami savo sveikata, gabena kokaino kapsules skrandyje, slepia išangėje.

Viena Barselonos oro uoste sulaikyta Panamos pilietė pribloškė muitininkus – beveik dviejų kilogramų kokaino siunta aptikta jos krūtų implantuose.

Mulai kartais ir patys išsiduota – prašo medikų, kad jie pašalintų iš skrandžio kokaino kapsules. Kiti miršta nesulaukę jokios pagalbos.

Airijoje rastas vienas lietuvis perrėžtu pilvu, jo skrandyje aptikta kokaino pėdsakų. Tikriausiai dirbo mulu – buvo nužudytas arba mirė nuo komplikacijų. Bendrininkai galėjo jį išskrosti ir pasiimti siuntą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.