Šešėliniam Kauno verslininkui G.Cegelskiui – sunkūs įtarimai

Kauno Savanorių prospekte verslo centą turintis, į ne vieną aferomis dvelkiančią istoriją įsivėlęs šešėliniu milijonieriumi kartais vadinamas prieštaringai vertinamas kaunietis Gintautas Cegelskis įtariamas ypač sunkiais nusikaltimais.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Mar 3, 2014, 6:54 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:19 PM

Lrytas.lt pavyko sužinoti, jog su nusikalstama Agurkinių gauja siejamam kauniečiui pareikšti įtarimai neteisėtai laikius ir gabenus ypač didelį kiekį pirmosios kategorijos prekursoriaus benzilmetilketono (BMK), skirto narkotinėms medžiagoms – amfetaminui ir metamfetaminui gaminti.

Už šį nusikaltimą Baudžiamajame kodekse numatomas laisvės atėmimas nuo šešerių iki dešimties metų.

Taip pat G.Cegelskiui inkriminuojamas dalyvavimas nusikalstamos Agurkinių gaujos veikloje. Lrytas.lt žiniomis, tviskantį verslo centrą Kaune, Savanorių prospekte, pasistatęs G.Cegelskis asmeniškai pažinojo Agurkinių gaujos vadeivą Saulių Velečką – Agurką, kuris galėjo investuoti nemažas sumas nešvariai įgyto kapitalo į G.Cegelskio nekilnojamojo turto verslą.

Žlugo išlaisvinimo planas

Su įtakingais Kauno politikais bei Seimo nariais puotavęs, taip pat su šešėlinio pasaulio atstovais bičiuliavęsis G.Cegelskis praėjusių metų gruodžio 3-iąją buvo sulaikytas Agurkinių gaujos nusikaltimus narpliojančių Kriminalinės policijos biuro pareigūnų.

Teismas patenkino Generalinės prokuratūros atstovų prašymus – G.Cegelskį leista suimti maksimaliam 3 mėnesių terminui.

Kardomajai priemonei besibaigiant Kaune ėmė sklandyti kalbos, kad prieštaringai vertinamam verslininkui išlaisvinti skirtos nemažos pinigų sumos. Esą išlaisvinimo planas pavyktų tik tuomet, jeigu viskas vyktų tyliai. Labiausiai baimintasi, kad viską gali sugadinti spaudoje pasirodysianti publikacija.

Šios kalbos tikriausiai pasiekė ir Kriminalinės policijos biuro pareigūnus. Nuspręsta nerizikuoti ir užbėgti įvykiams už akių. Nelaukdamas, kol pasibaigs kardomoji priemonė, praėjusios savaitės pabaigoje Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Zdislavas Tuliševskis kreipėsi į teismą prašydamas pratęsti suėmimą. Teismas patenkino prokuroro prašymą – G.Cegelskis už grotų paliktas dar 3 mėnesiams.

Prokuroras Z.Tuliševskis patvirtino, jog G.Cegelskis įtariamas ne tik dalyvavęs Agurkinių gaujos veikloje, bet ir disponavęs itin dideliu kiekiu narkotikų gamybai skirtų uždraustų medžiagų – 1-osios kategorijos prekursoriaus BMK.

Šios cheminės medžiagos, iš kurios išgaunamas amfetaminas ir amfetaminas, dar neseniai buvo legaliai įsigytos Rusijoje bei Kinijoje. Tuo suskubo pasinaudoti Kauno Agurkiniai, nutiesę BMK kontrabandos kelius į Vakarų Europą bei Skandinavijos šalis.

Galingiausia gauja Lietuvoje

G.Cegelskio sulaikymas vyko tyliai, baimintasi, jog apie tai sužinoję kiti Agurkinių gaujos nariai pasislėps ir pradės naikinti svarbius įkalčius. Teisėsaugininkai nesigyrė savo pasiekimais. Kauniečio artimieji net lrytas.lt žurnalistą bandė įtikinti, kad jį policija sulaikė tirdama civilinę bylą.

Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis kiek vėliau patvirtino, jog G.Cegelskis suimtas įtarus, kad jis dalyvavo nusikalstamos Agurkinių gaujos veikloje, tačiau nepanoro plačiau komentuoti, koks šiam kauniečiui pareikštų įtarimų pobūdis.

Kaune veikusiai Agurkinių grupuotei triuškinamą smūgį teisėsaugininkai sudavė 2013 metų sausį, buvo sulaikytas gaujos vadeiva Saulius Velečka-Agurkas, jo dešiniąja ranka vadinamas Norbertas Tučkus, Tadas Petrošius, Algimantas Ringaila ir kiti.

Pasak teisėsaugininkų, gaujos nariai įtariami tuo, kad veikdami organizuotoje grupėje disponavo labai dideliu narkotikų ir jų pirmtakų kiekiu, vertėsi plataus masto kvaišalų kontrabanda. Agurkinių gauja neapsiribojo tik Lietuva, ji veikė ir Europos Sąjungos šalyse, ir Rusijoje.

Sutriuškintą kauniečių grupuotę generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis buvo pavadinęs pačia galingiausia ir pavojingiausia Lietuvos nusikalstama grupuote.

Politikė kratėsi draugystės su įtariamuoju

Agurkinių gaujos byloje suimtas G.Cegelskis Kaune žinomas kaip nekilnojamojo turto srityje dirbantis, plačiai reklamuotis nemėgstantis verslininkas.

Šis veikėjas kartu su verslo partnere tapusia žmona Žydra Cegelskiene Kaune, Savanorių prospekte, pasistatė prabangų verslo centrą „Mona“, taip pat aktyviai prekiavo nekilnojamuoju turtu.

Įtariamuoju Agurkinių byloje tapęs G.Cegelskis 2012 metais dalyvavo Kaune surengtame ištaigingame elito pokylyje – Kauno mere tapti ketinusios savivaldybės tarybos narės, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovės, į Europos Parlamentą kandidatuojančios advokatės Aušros Ručienės 50-mečio jubiliejuje. Kartu su žmona ir kitais kviestiniais svečiais lėktuvu linksmybių tęsti skrido į Turkiją.

Toje pačioje šventėje lėbavo nemažai įtakingų Kauno politikų, taip pat Seimo narių, tarp kurių buvo ne tik A.Ručienės vyras, tuometis parlamentas Rimantas Antanas Ručys, bet ir dabar ministrais tapę „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai Dailis Barakauskas ir Valentinas Mazuronis.

Lrytas.lt žurnalistui susisiekus su įtakinga Kauno politike A.Ručiene, ji gynėsi sąsajų su G.Cegelskiu. Nemažai Kauno šešėlinio pasaulio šulų teismuose gynusi advokatė tikino, jog teisėsaugininkų suimtas G.Cegelskis – tik jos klientas.

„Gal ir dalyvavo mano gimtadienyje, ten daug žmonių iš visos Lietuvos dalyvavo. Jeigu jis atsitiktinai tuo pačiu lėktuvu skrido į Turkiją, kuo čia aš dėta? Jis tik mano klientas, mane su juo siejo advokatės ir kliento santykiai“, – sakė A.Ručienė.

Politikė nustebo išgirdusi, kad G.Cegelskis suimtas tiriant Agurkinių gaujos nusikaltimus. „Jūs man naujieną pasakėte, to nežinojau. Jam ir jo žmonai atstovavau vienoje civilinėje byloje, o kas kur ką veikia, aš nežinau“, – gynėsi A.Ručienė.

Garsėjo abejotinais ryšiais

Buvęs imtynininkas G.Cegelskis kadaise bendravo tiek su Kauno šešėlinio pasaulio legenda Henriku Daktaru-Henyte, tiek su kitais veikėjais.

Ypač glaudūs ryšiai jį siejo su laukinio reketo Kaune pradininku Valdemaru Ramoška-Talonu. Ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos nusikalstamo pasaulio olimpe įsitvirtinus S.Velečkos-Agurko gaujai, G.Cegelskis prisišliejo prie naujų favoritų ir liko skolingas nemažą pinigų sumą V.Ramoškai-Talonui.

Lrytas.lt žiniomis, tikriausiai G.Cegelskio paprašyti Agurkiniai psichologiškai terorizavo vieną žinomą Kauno verslininkę, su kuria jį siejo turtiniai nesutarimai.

Gaujos nariai nuolatos atvykdavo į kaunietei priklausančiame komplekse veikiantį restoraną, demonstratyviai automobiliais užstatydavo visą stovėjimo aikštelę. Apsupti ginkluotų asmens sargybinių gangsteriai užimdavo daugumą restorano staliukų, užsisakydavo po puodelį arbatos ir ten šnekučiuodavosi. Išvydę tokį vaizdą pavalgyti atvykę klientai apsisukdavo ir eidavo kitur. Terorizuojama verslininkė taip bijojo Agurkinių, jog net patyrusi nemažų nuostolių nedrįso kreiptis į teisėsaugą.

Gaujai – per senas ?

G.Cegelskio advokatas Vaidutis Paliukas sakė netiktintis, kad solidaus amžiaus sulaukęs jo klientas galėjo išvien veikti su Agurkiniais.

„Sunku patikėti, kad tokių metų sulaukęs, anksčiau neteistas žmogus staiga ima ir sugalvoja užsiimti nusikalstama veikla. Juk šis žmogus verslininkas, kuris turi ką prarasti. Kodėl jam staiga rizikuoti darant nusikaltimus, už kuriuos numatomas įkalinimas iki dešimties metų?“ – svarstė advokatas V.Paliukas.

G.Cegelskio gynėjas tikino, esą 52 metų kaunietis „per senas“ Agurkinių gaujai, kurios branduolį sudaro bent dešimtmečiu jaunesni vyrai. „Keista tikėti, jog tokio amžiaus žmogus, turintis vaikų ir anūkų, staiga imtų taip elgtis“, – spėjo advokatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.