Lenktynėse su senatimi – rimbas advokatams

Sudėtingą aferų bylą narpliojantis Vilniaus apygardos teismas prokurorui leido patikslinti kaltinimus, tačiau nėra kada jų perskaityti. Prie senaties artėjančią bylą vėl stabdo pranešimai apie ligas, rašo „Lietuvos rytas“.

S.Rachinšteinui ir jo bendražygiams į teismą teks vaikščioti kiekvieną savaitę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Rachinšteinui ir jo bendražygiams į teismą teks vaikščioti kiekvieną savaitę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Mar 4, 2014, 7:05 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:11 PM

Vilniaus apygardos teismas (VAT) nebepaisys advokatų darbo tvarkaraščių. Jie turės surasti laiko ir bent porai valandų per savaitę atvykti į Sergejaus Rachinšteino bei jo pagalbininkų teismą.

Taip vakar nutarė trijų VAT teisėjų kolegija, sužinojusi, kad susirgo šešėlinio milijonieriaus S.Rachinšteino patėvį Anatolijų Matiažą ginantis advokatas Romas Sadauskas. Apie ligą jo kolega pranešė prieš pat teismo posėdį.

Baiminasi dažnų ligų

Prieš tai kelis posėdžius teko atidėti dėl vieno teisiamojo Andžejaus Račiūno ligos.

„Šioje byloje – aštuoni teisiamieji ir tiek pat advokatų, todėl byla gali dažnai strigti dėl ligų“, – sakė teisėjų kolegijai vadovaujanti Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė ir nusprendė kreiptis į Nacionalinę teismų administraciją, kad ši byla būtų laikoma prioritetine.

Tuomet teismas posėdžius skirs nederindamas su advokatų darbo grafiku, o sergančius teisininkus siūlys keisti kitais.

Tokį pasiūlymą teisėjai vakar pateikė ir A.Matiažui. Teismas planavo tik perskaityti prokuroro skundą ir patikslintus kaltinimus, tačiau A.Matiažas nesutiko jų klausytis be advokato.

Veikė atskiros grupuotės?

Kad prie bylos būtų prijungti patikslinti prokuroro kaltinimai, ankstesniame posėdyje prieštaravo beveik visi advokatai.

S.Rachinšteino advokatui Raimundui Lideikai iškilo klausimas, kelioms organizuotoms grupuotėms prieš dešimtmetį vadovavo paslaptingas milijonierius.

Su patikslintais prokuratūros kaltinimais susipažinęs advokatas teigė nebežinantis, kaip ginti savo klientą: „Ankstesniame kaltinime buvo nurodyta, kad S.Rachinšteinas vadovavo vienai organizuotai grupuotei, papildytame kaltinime radau jau šešias. Vadinasi, jos visos turėjo daryti skirtingus nusikaltimus.“

Sukonkretino vaidmenis

Dar 2011 metais dėl mokesčių grobstymo bei dokumentų klastojimo buvo teisiama ir išteisinta viena grupuotė: jos vadovu laikomas S.Rachinšteinas, du jo apsaugininkai, jo patėvis A.Matiažas, benamis Narimantas Šimelis ir trys buhalterės.

Išteisinamąjį nuosprendį VAT apskundęs prokuroras Vytautas Kukaitis sukonkretino kiekvieno jos nario vaidmenį.

„Grupuotė veikė ketverius metus – nuo 2000 iki 2004 metų, tačiau ne visi jai priklausė nuo pradžios“, – aiškino V.Kukaitis.

Vilniaus apylinkės teismas S.Rachinšteino vadovaujamą grupuotę išteisino būtent dėl to, kad kaltinime pasigedo konkretumo – nebuvo tiksliai nurodyta, kokiu laikotarpiu kas ir ką padarė.

Nesulaukė teismo proceso

Vieną S.Rachinšteino nurodymus vykdžiusią buhalterę Dalią Varanavičienę ginantis advokatas Arūnas Petrauskas pažymėjo, kad prokurorui patikslinus aplinkybes kaltinimai šiai moteriai kaip ir išnyko: „Anksčiau buvo teigiama, kad vykdydama S.Rachinšteino nurodymus ji klastojo dokumentus, dabar nurodyta, kad dokumentus klastojo kiti du asmenys, o ji atliko kitus veiksmus, apie kuriuos ikiteisminiame tyrime nebuvo net užsiminta.“

Advokatai priekaištavo, kad kaltinime minimi ir jau mirę asmenys. Teismo proceso nesulaukė trys šios istorijos dalyviai.

„Mirusiesiems negalima pateikti kaltinimų, tačiau byloje reikia įvardyti faktus, todėl negalima nutylėti to, ką jie padarė“, – aiškino prokuroras V.Kukaitis.

Vadovas sugebėdavo likti nematomas

* Prokurorai bando įrodyti, kad fiktyvių įmonių tinklą sukūręs S.Rachinšteinas legalizavo 10 mln. 779 tūkst. litų ir pasisavino 1 mln. 644 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčių.

* Vilniaus apylinkės teismui pritrūko įrodymų, todėl S.Rachinšteinas ir jo bendražygiai buvo išteisinti.

* Prokuroras tokį sprendimą apskundė VAT. Patikslinus kaltinimus, pasisavintų mokesčių suma išaugo dar 65 tūkst. litų.

* S.Rachinšteino galimai įkurtų bendrovių „Lavanija“, „Vanteras“, „Šeškinės Širvinta“, „Saturnas“, „Vilniaus vaivorykštė“, „Serneta“, „Acumen“, „Sparteka“ per ketverius metus atliktas finansines operacijas tyrę pareigūnai dokumentuose nerado nei S.Rachinšteino pavardės, nei jo parašų. Šios bendrovės neatliko nė vieno pinigų pervedimo per bankus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.