Mokesčių inspektoriai privertė ūkininkus praverti piniginę

500 tūkstančių litų. Tokią papildomą sumą po patikrinimo apskrities ūkininkus sumokėti į valstybės biudžetą privertė Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcijos (ŠAVMI) specialistai.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Mar 4, 2014, 1:30 PM, atnaujinta Feb 19, 2020, 1:42 PM

Inspektoriai patikrino 80 ūkių, kelerius metus deklaravusių tik grąžintiną iš biudžeto pridėtinės vertės mokestį (PVM). Pusei patikrintųjų teko tikslinti deklaracijas ir valstybei pervesti beveik 0,5 mln. litų PVM ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Mokestinių prievolių departamento darbuotojų atlikti stebėsenos veiksmai parodė, jog abejonės dėl kai kurių ūkininkų sąžiningos veiklos, kai praktiškai nesukuriama pridėtinės vertės, bet naudojamasi Europos Sąjungos parama ir perkamas kilnojamasis ilgalaikis turtas (traktoriai ir kt.), be kurio neįmanoma ūkio plėtra, yra pagrįstos.

Vienas ūkininkas nurodė įsigijęs du traktorius ir PVM deklaracijose atskaitė per 122 tūkst. pirkimo PVM.

Paaiškėjo, kad vienas traktorius naudojamas asmeniniame ūkyje mažiems laukams apdirbti. Antrojo – melioracijos darbams skirto – traktoriaus pirkimas buvo dalinai finansuotas NMA paramos lėšomis pagal kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemonę „Perėjimas prie ne žemės ūkio veiklos“.

Bet pastarasis traktorius su žemės ūkio padargais buvo ūkininko sūnaus, taip pat turinčio savą ūkį, laukuose. Juo dirbo samdomas darbuotojas.

Be to, paaiškėjo, jog banko paskolą traktoriui įsigyti už ūkininką laidavo sūnus, o pinigų skolino pastarojo vadovaujama įmonė.

Mokesčių inspektoriai nerado požymių, kad ūkininkas įsigytą traktorių naudojo kurdamas specializuotą statybų veiklą (taip nurodyta sutartyje dėl kredito paskirties). Tad jam neliko kitos išeities kaip tikslinti PVM atskaitą.

Pastebėta, kad dalis ūkininkų daro klaidų pildydami PVM deklaracijas - neįrašo 0 proc. tarifu apmokestinamųjų tiekimų ES valstybėms, „pamiršta“ deklaruoti ir PVM apmokestinamus pardavimus Lietuvos pirkėjams.

Todėl vienam ūkininkui teko papildomai deklaruoti per 2 mln. litų 0 proc. tarifu apmokestinamų tiekimų bei beveik 20 tūkst. litų papildomai mokėtino PVM dėl nedeklaruotų pardavimų Lietuvos teritorijoje.

Kitas ūkininkas per patikrinimą deklaravo per 58 tūkst. litų mokėtino PVM.

„Duomenų neatitikimas su trečiųjų šalių pateikta informacija – viena iš deklaracijų tikslinimo priežasčių. Jas tenka tikslinti ir tiems ūkininkams, kurie nedeklaruoja pajamų, suvartojamų privatiems poreikiams, paaiškėjus, kad atskaitomas, t. y. susigrąžinamas iš biudžeto, PVM dėl įsigijimų, kurie nedalyvauja PVM kūrime, taip pat nustačius neatitikimus tarp PVM deklaracijose ir ūkininkų gyventojų pajamų deklaracijose nurodomų pajamų. Aišku, ir dėl elementarių PVM deklaracijų pildymo klaidų“, – tokias ūkininkų klaidas ir neatitikimus deklaracijose išvardijo ŠAVMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotoja Loreta Milašauskaitė.

Po pokalbių su mokesčių administratoriumi per 40 ūkininkų patikslino net 167 PVM ir 22 GPM deklaracijas. Likusiai daliai ūkininkų, kurių paaiškinimai neįtikino mokesčių administratoriaus, privalės aiškintis dėl galimai nedeklaruotų dar 500 tūkst. litų.

Mokesčių inspektoriai taip pat sugriežtino kontrolę ūkininkų, prekiauja turgavietėse ar turinčių kitokių sandorių su gyventojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste