Girtam prie vairo įkliuvusiam kunigui teks samdytis vairuotoją

Žmoniškos silpnybės nesvetimos ir kunigams. Prieš pusantro mėnesio girtas prie vairo įkliuvo Panevėžio vyskupijos 36 metų kunigas Jonas Morkvėnas. Dorai gyventi ir Dievui tarnauti parapijiečius mokantis dvasininkas tikriausiai pamiršo, kad girtas prie vairo – tai potencialus žudikas.

Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas (www.panskliautas.lt )

Mar 7, 2014, 8:30 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:42 PM

Susisiekti bus sunku

Panevėžio rajono Karsakiškio ir Geležių parapijų klebonas J.Morkvėnas visus metus turės bėdos dėl savo nuolatinių kelionių.

Dvasininkui iš Karsakiškyje esančios klebonijos tenka daug važinėti po abi parapijas, aptarnauti Bygailių, Naujikų, Palaukių, Sodelių ir Bikiškių koplyčias lankančius tikinčiuosius. Dar jam reikia spėti nukakti į Panevėžį ir pasirūpinti Šv. Juozapo globos namų gyventojų sielovada.

Be šių kunigiškų pareigų, J.Morkvėnas rūpinasi Biržų rajone gyvenančiais savo tėvais. Taigi per dieną reikia sukarti ne vieną kilometrą automobiliu.

Iki šiol kunigas sėsdavo prie vairo pats, dabar jam teks samdyti vairuotoją, nes pats vairuoti nebegali.

Panevėžio apylinkės teismas prasižengusiam dvasininkui 1 metams atėmė vairuotojo pažymėjimą ir skyrė 1 tūkst. litų baudą.

Kas vairuos visureigį?

„Nenoriu nieko komentuoti, nes tai skaudūs asmeniniai išgyvenimai. Išties nemalonu, be to, nenoriu ir kitiems skausmo sukelti“, – telefonu pakalbintas kalbėjo J.Morkvėnas.

Klebonas tik sakė jaučiąs didžiulę kaltę ir gėdą prieš parapijiečius.

Pašnekovas taip ir nepaaiškino, kaip negalėdamas vairuoti dar sugebės pasirūpinti parapijiečių sielovada.

Klebonas paskubėjo nutraukti pokalbį, taip ir nespėjus paklausti, kas dabar vairuos jo ar bažnyčios vardu pirktą visureigį „Jeep Grand Cherokee“.

Tikėjosi greit išsiblaivyti

Į policijos akiratį kunigas pateko sausio vidury. Šeštadienį, prieš pat vidurdienį, visureigiu važiuojantį J.Morkvėną patruliai sustabdė Geležių kaime. Bendraudami su vairuotoju jie pajuto alkoholio kvapą.

Kunigui papūtus į alkoholio matuoklį, aparatas parodė 0,73 promilės girtumą. J.Morkvėnui teko išlipti iš mašinos, nes nuo tolesnio vairavimo jis buvo nušalintas, policija jam surašė pažeidimų protokolą.

Tądien pamaldos nevyko, kunigas teigė važiavęs susitikti su parapijiečiais.

Kaip vėliau teisme pasakojo J.Morkvėnas, susitikimo su tikinčiaisiais metu jis išgėrė taurę vyno, planavo dar ilgai bendrauti su žmonėmis, tad manė, kad per tą laiką alkoholio poveikis praeis.

Teisme J.Morkvėnas teisinosi, kad nepraėjus nė valandai buvęs iškviestas į kitą esą būtiną susitikimą. Dvasininkas neatskleidė, į kokį, tik paaiškino, kad ten jis buvo reikalingas kaip kunigas. Nesijautęs girtas, tad pakilęs ir išvažiavęs.

Nuo vadovybės – pastaba

Tądien renginyje dalyvavusi Geležių bendruomenės narė Regina Tekorienė korespondentui sakė, kad susitikime su kunigu dalyvavo nemažai žmonių. Pasak jos, susirinkusieji vaišinosi arbata, draugiškai bendravo.

Paklausta, ar kunigas gėrė vyną, moteris tikino tokio dalyko nemačiusi. Po to moteris iškart puolė dvasininką girti, aiškinti, koks jis yra geras ir mylimas parapijiečių.

Prasižengusiam kunigui teko aiškintis ne tik teismui, bet ir bažnytinei vadovybei. Apsvarsčiusi jo poelgį vyskupija paskyrė pastabą.

Naujojo Panevėžio vyskupo Liongino Virbalo korespondentui pakalbinti nepavyko. Atsiliepusi raštinės darbuotoja pasakė, kad jis užimtas, ir perdavė ragelį generalvikarui Eugenijui Styrai.

Šis sakė, kad vairuotojo pažymėjimo netekęs kunigas yra nubaustas ir toliau atlieka savo tarnystės pareigas, tačiau, ar į pamaldas važiuoja dviračiu, ar eina pėsčiomis, nesidomėjo.

Su J.Morkvėnu generalvikaras apie incidentą nekalbėjęs, tad ir nežino, kokia proga kunigas išgėrė. „Suklysti žmogiška, visi mes esame žmonės“, – baigė E.Styra.

Sugundė saldus šokoladas

Tai ne vienintelis Panevėžio krašto dvasininkas, neatsispyręs žemiškoms silpnybėms.

Jau esame rašę, kad daugiau nei prieš 2 metus vieną Anykščių rajono 50-metį kleboną sugundė 5 šokolado plytelės, kainavusios beveik 16 litų. Apsivogęs pirkėjas įkliuvo prekybos centre Anykščiuose.

Dvasininkas teisinosi, kad įvyko nesusipratimas. Esą tiesiog užmiršęs susimokėti už šokoladą, nes pirko daug kitų produktų. Teismas jam skyrė 300 litų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.