S.Rachinšteinui gerklėje įstrigo Europos milijonai

Buvo teisiamas dėl 11 milijonų litų, liko laisvas, pabandė pasisavinti 3 milijonus, atsidūrė už grotų. Taip nutiko aferų meistrui Sergejui Rachinšteinui.

Surakintas ir įtarimų prislėgtas S.Rachinšteinas buvo atvestas į teismą.<br>T.Bauro nuotr.
Surakintas ir įtarimų prislėgtas S.Rachinšteinas buvo atvestas į teismą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2014-03-07 06:15, atnaujinta 2018-02-15 15:42

Surakintomis rankomis, bet iškelta galva. Taip vakar popietę Vilniaus apylinkės teismo koridoriais pražingsniavo 47 metų S.Rachinšteinas, rašo „Lietuvos rytas“.

„S.Rachinšteinas? Šito niekas nepasodins“, – ištarė teismo koridoriumi einantis vienas teisininkas.

Panaši buvo ir kai kurių kitų sulaikytąjį atpažinusių žmonių reakcija. „Žinau šitą veikėją. Pusę Vilniaus pastatų valdo ir dar neprivalgė“, – piktinosi viena moteris.

Ilgų kalbų neprireikė

Paslaptingą, bet daug kam pažįstamą verslininką į teismą atgabeno trečiadienį jį sulaikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai.

Tyrėjai surinko duomenų, kad S.Rachinšteinas ir jo bendrininkai galėjo klastoti dokumentus ir juos panaudodami pasisavinti apie 3 milijonus litų Europos Sąjungos lėšų.

Vilniaus apylinkės teismo teisėjui Dainiui Grizickui įsigilinti į šiuos argumentus užteko maždaug dešimties minučių.

Per tiek laiko jis spėjo išklausyti ir prokurorės, ir įtariamojo advokato argumentų. S.Rachinšteinas, kaip visada, nedaugžodžiavo – teismo salėje trumpai pareiškė, kad visiškai nesutinka su pareikštais įtarimais.

Tą patį jis ištarė ir vedamas pro žurnalistus: „Nieko nepadariau.“

Norėtų likti laisvėje

Teisėjas prokuratūros prašymą tenkino tik iš dalies ir vietoj prašomų trijų mėnesių S.Rachinšteiną leido laikyti suimtą du mėnesius.

„Šiandien teisme nėra sprendžiama dėl kaltės ar nekaltumo. Todėl skųsime sprendimą suimti mano ginamąjį. Yra ir kitų būdų apriboti laisvę – dokumento paėmimas, pasižadėjimas neišvykti, užstatas“, – kalbėjo advokatas Andrius Baranskis.

Prokurorė Sigutė Malinauskienė neatmetė galimybės, kad būdamas laisvėje S.Rachinšteinas gali slėptis nuo teisėsaugos, daryti naujus nusikaltimus ir trukdyti tyrimui.

Ieško ir bendrininkų

Šios bylos ikiteisminis tyrimas gali tęstis dar ilgai. Be S.Rachinšteino, įtarimus planuojama pareikšti dar mažiausiai penkiems jo bendrininkams. Prokurorai neatmeta galimybės, kad kreipsis į teismą ir dėl jų suėmimo.

Įtariama, kad S.Rachinšteinas su savo pagalbininkais pasisavino ne tik tris milijonus litų ES lėšų, bet ir dar daugiau.

Užvakar jo bendrovėje „Nekilnojamojo turto valdymas“ bei keliose mažesnėse įmonėse buvo atliktos kratos. Jos buvo tęsiamos ir vakar.

Pareigūnai ieško su S.Rachinšteinu susijusių įmonių dokumentų, nors paprastai juose nebūna nei šešėlinio milijonieriaus parašų, nei pavardės.

Dalijasi sklypus ir pastatus

Su S.Rachinšteino vardu siejama mažiausiai 17 įmonių. Statybomis ir patalpų nuoma užsiimančios bendrovės viena kitai pardavinėja nekilnojamąjį turtą ir teikia milijonines paskolas. Kai kuriai nors šių bendrovių iškyla bankroto grėsmė, turtas jau būna parduotas kitai.

Pastaraisiais metais S.Rachinšteino nekilnojamojo turto slėptuve buvo tapusi bendrovė „Nekilnojamojo turto valdymas“. Praėjusių metų duomenimis, jai priklausė 168 pastatai ir žemės sklypai.

Dėl S.Rachinšteino veiklos atliekami dar keli ikiteisminiai tyrimai.

Skaičiavo dešimt metų

Dėl maždaug trijų milijonų litų nelaisvėje atsidūręs S.Rachinšteinas iki šiol išbrisdavo sausas net iš sudėtingesnių bylų.

Prokurorai ir FNTT pareigūnai jau dešimtmetį bando įrodyti, kad S.Rachinšteinas galėjo įkurti fiktyvių įmonių tinklą ir legalizuoti 10 mln. 779 tūkst. litų bei pasisavinti 1 mln. 644 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčių.

Nors S.Rachinšteinas ir jo bendražygiai jau kartą buvo išteisinti, Vilniaus apygardos teismas (VAT) šią bylą nagrinėja iš naujo.

Senatis jau nebeišgelbės

Prokurorui patikslinus kaltinimus, pasisavintų mokesčių suma išaugo dar 65 tūkst. litų.

Kitą savaitę į šios bylos nagrinėjimą VAT S.Rachinšteiną policijos pareigūnai atves iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus.

Šešėlinis milijonierius ir kartu teisiami septyni jo bendražygiai turėjo vilčių, kad šių metų pabaigoje sueis senatis.

Tačiau šios viltys sulaukti senaties gali sužlugti. Jei teisiamasis įvykdo kitą nusikaltimą dar nesibaigus teismo procesui, senaties terminas dėl ankstesnių nusikaltimų nebetaikomas.

Nuslėpė kelis milijonus litų

Kol vyksta šios bylos nagrinėjimas, pareigūnai yra areštavę maždaug 1,5 milijono litų vertės jo turto. Jei S.Rachinšteinas būtų pripažintas kaltu, juo būtų atlyginta žala valstybei dėl pasisavintų mokesčių.

Kol kas atgauti nuslėptų mokesčių iš S.Rachinšteino Valstybinei mokesčių inspekcijai nesiseka.

Dar 2011 metų pabaigoje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas įpareigojo S.Rachinšteiną grąžinti valstybei 3 milijonus litų.

VMI pareigūnai pastebėjo, kad S.Rachinšteinas 2000–2004 metais grynaisiais pinigais į savo įkurtos nekilnojamojo turto bendrovės „Serneta“ kasą įmokėjo beveik 6 milijonus litų.

Milijonierius aiškino, kad 5 milijonai litų priklausė Kanadoje gyvenančiam jo tėvui Fimai Rachinšteinui.

Turtingas tėvas tuo pat laikotarpiu bendrovei „Serneta“ esą suteikė dar ir 12 milijonų litų paskolą.

Užsidirbo prekiaudamas metalais

* Iš Klaipėdos kilęs ir nemažai laiko Latvijoje gyvenęs S.Rachinšteinas buvo laikomas vienu turtingiausių žmonių Baltijos šalyse.

* Jo įmonės veikia ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Kaliningrado srityje.

* 1984 metais S.Rachinšteinas pradėjo studijuoti tuomečiame Vilniaus inžineriniame institute.

* Po mokslų vyras pradėjo verstis prekyba metalais ir greitai praturtėjo. Už pinigus, gautus iš prekybos metalais, maždaug nuo 1990 metų S.Rachinšteinas pradėjo supirkinėti sostinės parduotuves.

* Per tarpininkus jis įsigijo tuo metu garsius prekybos centrus „Saturnas“, „Vilniaus vaivorykštė“, „Jovarėlis“ ir kitus.

* Vėliau taip pat kitų žmonių vardu įsteigė įmonę „Janvika“, kuri už gerokai didesnes negu rinkos kainas išsinuomojo S.Rachinšteino nupirktas parduotuves.

* „Janvikoje“ vadybininke dirbo S.Rachinšteino žmona Rita Švaikovskaja, o „Janvikos“ vyriausioji buhalterė Dalia Varanavičienė tvarkė ir S.Rachinšteinui priklausiusių bendrovių „Saturnas“, „Vilniaus vaivorykštė“, „Everita“, „Želestina“ finansinius reikalus.

* Vėliau jo bendrovė „Serneta“ ėmė statyti prekybos centrus ir nuomoti juos didiesiems prekybos tinklams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.