Motiną ir dukrą pražudžiusio L.Jablonsko byla vėl teisme

Kauno apygardos teismas antradienį atvertė didžiulio rezonanso sulaukusios bylos nagrinėjimą – su apeliaciniu skundu kreipėsi motiną ir jos dukrą pėsčiųjų perėjoje automobiliu „BMW“ užmušęs 21 metų Lukas Jablonskas.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Mar 18, 2014, 4:15 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:57 AM

Jis nesutinka su teismo sprendimu šeimos – žmonos ir dukters netekusiam kauniečiui Valiui Vaičaičiui išmokėti 482,7 tūkst. litų kompensaciją, moters seseriai ir mergaitės krikšto motinai – 50 tūkst. litų.

Pasak skundą pateikusio L.Jablonsko advokato Arnoldo Blaževičiaus teismo prašoma civilinius ieškinius sumažinti daugiau nei dvigubai, iki 200 tūkst. litų.

Prašys griežčiausios bausmės

Skundą pateikė ir prokuroras Mindaugas Šukys. Jis prašo teismo vietoje L.Jablonskui skirti kur kas griežtesnę bausmę, nei anksčiau skirti 4 metai laisvės atėmimo bausmę atliekant atvirojoje kolonijoje.

„Prašysiu, jog L.Jablonskui skirta bausmė būtų pakeista į maksimalią, numatytą Baudžiamajame kodekse. 8 metus laisvės atėmimo“, - sakė prokuroras M.Šukys.

Net ir tuomet, jeigu Kauno apygardos teismas visiškai patenkintų prokuroro prašymą, L.Jablonskui vis vien nebūtų skirta maksimali, 8 metų laisvės atėmimo bausmė.

Bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teisme, kaltinamajam visiškai prisipažinus procese buvo atliktas supaprastintas įrodymų tyrimas. Įstatymai numato, jog tokiu atveju bausmė privalo būti sumažinama vienu trečdaliu. Maksimalus įkalinimo laikas, gresiantis automobiliu du žmones, motiną ir jos mažametę dukrą užmušusiam kauniečiui yra 5 metai ir 4 mėnesiai.

Antradienį turėjęs vykti prokuroro ir nuteistojo apeliacinių skundų nagrinėjimas neįvyko. Dėl užimtumo kitose bylose negalėjo dalyvauti žmonos ir dukters netekusio V.Vaičaičio advokatas. Teismas nusprendė bylą skundus nagrinėti balandžio 16 dieną. Dukra ir mama žuvo pėsčiųjų perėjoje Tragiška avarija Kaune, Baltų prospekte įvyko praėjusių metų liepos 3-iosios vakarą. Dideliu, ne mažesniu kaip 100 kilometrų per valandą greičiu lekiantis automobilis „BMW 525d“ nušlavė pėsčiųjų perėja ėjusias 43 metų Laimą Vaičaitienę ir jos 9 metų dukterį Aistę.

Kai kito „BMW“ vairuotojas sustojo praleisti pėsčiųjų, kaunietės jau buvo beveik perėjusios gatvę, tačiau tuo metu atlėkė L.Jablonsko vairuojamas automobilis. Vaikinas net nenuspaudė stabdžių pedalo, todėl smūgio būta baisaus – medikams teko rinkti atskiras kūnų dalis.

Viena žuvusioji nulėkė ant vejos, o antra atsidūrė priešpriešinio eismo juostoje.

Nuo griežtos bausmės išgelbėjo prisipažinimas

Praėjusių metų gruodį Kauno apylinkės teismas paskelbė visuomenę šokiravusį verdiktą. J.Lablobskui buvo skirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau pritaikius įstatymo normą, sutrupinančią bausmę vienu trečdaliu, jei teisiamajam visiškai pripažįstant savo kaltę procesas vyko pagreitintai, galutinė bausmė liko vos 4 metai.

Teismas pilnai patenkino žmonos ir dukters netekusio kauniečio Valiaus Vaičaičio ieškinį, už patirtą netektį L.Jablonskas privalės atlyginti 482,7 tūkst. litų kompensaciją. Sesers bei krikšto dukters netekusiai Onai Žilinskienei priteista sumokėti 50 tūkst. litų už patirtą neturtinę žalą.

Įvertinus tai, jog atliekant bausmę atvirojoje kolonijoje suteikiama galimybė reguliariai išeiti į laisvę, L.Jablonskui atimta teisė 3 metus vairuoti transporto priemones.

Įžvelgė lengvinančių aplinkybių

Nuosprendį paskelbęs Kauno apylinkės teismo teisėjas Virginijus Kalkauskas konstatavo, jog L.Jablonskas įvykdė neatsargų nusikaltimą dėl nusikalstamo aplaidumo.

Lengvinančiomis aplinkybėmis traktuotas visiškas L.Jablonsko kaltės pripažinimas, parodymų davimas teisme bei gailėjimasis.

Teismas konstatavo, jog vairuodamas automobilį mieste L.Jablonskas privalėjo pasirinkti saugų, leidžiamą greitį, o priartėjęs prie kelio ženklais pažymėtos pėsčiųjų perėjos sumažinti greitį ir įsitikinti, ar sugebės praleisti ja einančius žmones, tačiau dėl nusikalstamo aplaidumo to nepadarė.

Sunkinančių aplinkybių L.Jablonsko poelgyje teismas neįžvelgė.

Siūlė skirti griežčiausią bausmę

Prokuroras Mindaugas Šukys prašydamas skirti maksimalią 8 metų laisvės atėmimo bausmę akcentavo, jog įvykusi nelaimė – išskirtinai nelaimingas įvykis, kai per vieną sekundę žuvo motina ir dukra, beveik visa šeima.

„Tragedija įvyko ne todėl, kad kažkas ėjo ne vietoje ar per lėtai. O todėl, kad L.Jablonskas automobiliu važiavo per greitai“, - sakė prokuroras.

Valstybės kaltintojas minėjo įžvelgiantis dvi sunkinančias aplinkybes – nelaimė sukėlė itin skaudžias bei sunkias pasekmes, žuvo mažametė mergaitė ir jos mama.

Be to kaltinamasis L.Jablonskas dėl netinkamo vairavimo jau anksčiau turėjo reikalų su policija, baustas administracine tvarka, taip pat yra padaręs avarijų.

„Kaltinamasis nepasimokė, kaip liudija įvykusi tragedija – mėgo greitį“, - sakė aukščiausią už šį nusikaltimą numatomą bausmę skirti pasiūlęs prokuroras.

„L.Jablonskas nusikaltimą padarė dėl neatsargumo, jis nenorėjo pasekmių ir nesiekė jų. Be to jis pripažįsta kaltę ir gailisi. Todėl skirtina bausmė turėtų būti artima jos vidurkiui“, - sakė teisiamojo advokatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.