Barsukų gaudytojui teismas kirto bauda

Teismo sprendimu Panevėžio rajono gyventojas turės sumokėti valstybei beveik 10 tūkstančių litų už gamtai padarytą žalą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2014, 1:58 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:14 AM

Panevėžio miesto apylinkės teismas antradienį rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo civilinę bylą pagal ieškovo Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento ieškinį atsakovui D. M. dėl žalos atlyginimo.

Remdamasis byloje esančiais rašytiniais įrodymais, teismas nustatė, kad praėjusių metų gruodžio 13 dieną buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, kuriame užfiksuota, kad D.M. neteisėtai medžiojo ir panaudodamas spąstus sugavo tris barsukus – du suaugusius ir vieną jauniklį. Be to, atsakovas savo namuose laikė draudžiamus medžioklės įrankius – 17 spąstų žvėrims gaudyti.

Dėl neteisėtos medžioklės D.M. pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 85 str. 4 dalį paskirta 4000 litų bauda ir konfiskuoti spąstai. Sprendimas jau įsiteisėjęs.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentas, remdamasis Vyriausybės nustatytais tarifais, paskaičiavo, kad neteisėtai sumedžiojęs barsukus D.M. padarė gamtai 9828 litų žalą. Departamentas siūlė D.M. sumokėti už žalą, tačiau atsakovas nesutiko geranoriškai to padaryti.

Atsakovui buvo pranešta apie ieškinį ir pareigą pateikti atsiliepimą, tačiau jis to nepadarė, todėl teismas priėmė sprendimą už akių.

„Tarp atsakovo neteisėtų veiksmų ir padarytos žalos gamtai yra tiesioginis priežastinis ryšys, žala padaryta atsakovo kaltais veiksmais. Esant nurodytoms aplinkybėms konstatuotina, kad yra visos civilinei atsakomybei atsirasti būtinos sąlygos ir atsakovas privalo atlyginti žalą, padarytą gamtai. Padaryti nuostoliai turi būti atlyginti visiškai“, – rašoma teismo sprendime.

Teismas nusprendė priteisti ieškovui – Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentui iš atsakovo D. M. 9828 litų žalos atlyginimą ir 5 procentų dydžio metines palūkanas už priteistą sumą nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Atsakovas, dėl kurio priimtas sprendimas už akių, per 20 dienų nuo sprendimo priėmimo dienos turi teisę paduoti pareiškimą dėl sprendimo už akių peržiūrėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.