Panevėžyje atversta biržiečio paauglio nužudymo byla

Panevėžio apygardos teisme trečiadienio rytą pradėta nagrinėti didžiulį visuomenės atgarsį sukėlusi 17-mečio biržiečio nužudymo byla. Į teisiamųjų suolą sėdo anksčiau su Biržų nusikalstamu pasauliu sietas, o pastaruosius kelerius metus Vilniuje gyvenęs 37 metų Dainius Miliukas.

D.Miliukas teisme dangstėsi veidą kaip įmanydamas.<br>R.Stundžienės nuotr.
D.Miliukas teisme dangstėsi veidą kaip įmanydamas.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Mar 19, 2014, 9:11 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:35 AM

Tiesa, teismo posėdis baigėsi vos prasidėjęs - nukentėjusiųjų advokatė buvo išvykusi į Kauną, kur dalyvauja kitoje byloje.

Kitas teismo posėdis Panevėžio apygardos teisme vyks balandžio 29-ąją.

D.Miliukas kaltinamas pernai rugpjūtį Biržuose, tiesiog gatvėje iššaudęs visą kovinio pistoleto „Makarov“ apkabą į du pirmąkart pamatytus paauglius. Septyniolikametis D.M. buvo mirtinai sužalotas, lengvai sužeistas jo penkiolikametis draugas spėjo pabėgti.

Aukos motinai prireikė vaistų

"Mus jis jau nubaudė iki gyvos galvos, nors mes niekuo nebuvo nusikaltę", – paklausta, kokios bausmės reikėtų jos sūnaus žudikui D.Miliukui, atsakė biržietė Jolanta Nevedomskienė. Moteris sakė, kad vyriausiojo sūnaus mirtis didžiulė trauma ir jai, ir jaunesniems vaikams – dvyniams sūnui ir dukrai. "Mus visus ilgesys kamuoja, labai jo ilgimės", – sakė J.Nevedomskienė.

 Iš pradžių į teismo salę atėjusi moteris dar iš paskutiniųjų valdėsi, tačiau pamačiusi konvojaus įvedamą D.Miliuką, prapliupo verkti, jai prireikė vaistų. Ir vėliau, vos žvilgtelėjusi į už kelių metrų sėdintį teisiamąjį, moteris iškart apsipildavo ašaromis.

Šalia J.Nevedomskienės sėdėjo Alvydas Ranonis – paauglio, per atsitiktinumą likusio gyvo po D.Miliuko apšaudymo, tėvas. Vyriškis sako, kad draugo, su kuriuo nuolat leisdavo laisvalaikį – žvejodavo, sportuodavo – netekęs sūnus labai išgyvena. Biržietis sako ir dabar nedraudžiantis šešiolikamečiui sūnui išeiti į miestą, tačiau išleidžia neramia širdimi.

"Biržai – nedideli, visi vieni kitus pažįsta. Aš irgi D.Miliuką iš matymo pažinojau", – sakė vos sūnaus nepraradęs A.Ranonis. Vyriškis prisiminė iš pradžių net negalvojęs, kad suaugęs vyras į paauglius galėjo šaudyti iš kovinio ginklo. Vyriškis patvirtino, kad ir jis, ir nužudytojo motina ketina D.Miliukui pateikti civilinius ieškinius. Kokio jie bus dydžio, vyriškis kol kas nepanoro įvardinti. "Tačiau pinigai nieko nereiškia, jie vaikino nebeprikels", – sakė biržietis.

Teismo salėje nejaukiai jautėsi ir D.Miliuko artimieji – tėvai ir žmona. Atsisėdę už teisiamojo jie, nenorėdami patekti į objektyvus, dangstėsi veidus. D.Miliuko žmona kelis kartus pravirko, kelis kartus paglostė priekyje sėdėjusio savo sutuoktinio nugarą. O po posėdžio su kovojaus išvedamu vyriškiui dar spėjo persimesti keliais sakiniais, pasakyti jam, kaip laikosi jų mažametis vaikas.  

Pasislėpė bendrabučio virtuvėje

Perspektyvus sportininkas, Lietuvos šaudymo čempionas D.N. buvo nužudytas pernai, rugpjūčio 24 dienos vakarą. Apie 21 val. 15 min. jam kartu su jaunesniu draugu einant Biržų centre, Maironio gatvėje, privažiavo automobilis BMW 530.

Iš jo išlipęs neblaivus D.Miliukas paaugliams ėmė grasinti savo legaliai laikomu 9 mm kalibro pistoletu „Makarov“ ir pareikalavo gultis ant žemės. Išsigandę paaugliai nepažįstamojo nepaklausė, puolė bėgti.

Tuomet D.Miliukas ėmė šaudyti į juos iš pistoleto. Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad vyriškis iššovė 8 kartus. Visas šis šaudymas įvyko D.Miliuko žmonos ir jos patėvio Zenono Š., vežusio juos iš pokylio, akivaizdoje. Pavojuje buvo atsidūrę ir keli žmonės, tuo metu stovėję Vilniaus gatvės 46-ojo namo balkone – jų link atsisukęs girtas vyras išpyškino visą pistoleto apkabą į nuo jo sprunkančius paauglius.

Vyresniajam vaikinui kulkos kliudė šlaunį ir nugarą. Nubėgęs nuo užpuolimo vietos vos 30 metrų, pasislėpęs po Vilniaus gatvės 46-ojo namo balkonais, jis netrukus nuo vidinio kraujavimo mirė.

Jo draugas, kuriam greičiausiai rikošetu atšokusi kulka nubrozdino lūpą, o vėliau buvo nustatyta šūvio garso sukelta garsinė ausies trauma, spėjo pabėgti ir pasislėpti vieno daugiabučio namo laiptinėje. "Išgirdęs pirmuosius šūvius, sūnus išsigandęs spruko į tamsą, įbėgo į bendrabučio laiptinę ir užbėgęs į 5 aukštą, pasislėpė bendrojo naudojimo virtuvėje. Pirmi šūviai buvo nukreipti į jo draugą, tai mano sūnų gal ir išgelbėjo", – sakė po teismo posėdžio A.Ranonis.

Negyvą sūnų rado motina

Išsigandęs paauglys paskambino tėvams ir pranešė apie incidentą. Tiesa, iš pradžių nei paauglys, nei suaugusieji netikėjo, kad nepažįstamas plikas vyras galėjo šaudyti iš kovinio ginklo. Tačiau vertė sunerimti, kad neatsako D.N. mobiliojo ryšio telefonas. Apie užpuolimą gatvėje išgirdusi pastarojo motina nejuokais sunerimo – jos sūnus visuomet laiku grįždavo namo. Todėl nesulaukdama jo grįžtant, moteris puolė sūnaus ieškotim jai padėjo A.Ranonis.

Tuo tarpu policijos pareigūnai pranešusią apie gatvėje užpultą ir dingusį sūnų biržietę ramino – esą, gal jis užtrukęs šokiuose ir pasilinksminęs grįš.

Motinos širdis nujautė nelaimę. Vos prašvitus ji kartu su jaunesniuoju sūnumi vėl ėmė vyresnėlio ieškoti. Jį rado sukniubusį negyvą po visai netoli nuo apšaudymo vietos stovinčio daugiabučio balkonais. Ekspertai nustatė, kad jis nuo ūmaus vidinio kraujavimo mirė netrukus po sužalojimo.

Nustatė, kad buvo girtas

Tą patį rytą buvo sulaikytas D.Miliuko žmonos patėvis, 48 metų Zenonas Š. Netrukus policija išplatino pranešimą, kad ieškomas pagrindinis įtariamasis – pastarojo vyriškio podukros sutuoktinis, 37 metų D.Miliukas. Anksčiau gyvenęs Biržuose, jis jau kurį laiką su žmona ir mažamečiu vaikus gyveno Vilniuje. Vyriškis dirbo vienoje bendrovėje vadybininku.

Praėjus parai po jo paieškos paskelbimo, D.Miliukas pats atėjo į Vilniaus miesto 1-ąjį policijos komisariatą, atnešė ir savo legaliai savigynai laikomą pistoletą „Makarov“, sugriovusį kelių šeimų gyvenimą. Vyriškis buvo suimtas ir iki šiol ši kardomoji sankcija jam nebuvo pakeista.

Nors tuomet, kai D.Miliukas pasidavė policijai, nuo nusikaltimo buvo praėję daugiau nei pusantros paros ir alkoholio pėdsakų jo kraujyje nebuvo rasta, ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai kitais įrodymais grindžia kaltinimą, kad D.Miliukas į paauglius šaudė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio.

Tą lemtingą šeštadienio vakarą D.Miliukas su žmona dalyvavo jų draugų vaiko krikštynose ir po jų surengtame pobūvyje, kuriame gėrė alkoholį.

Už tai, kad turėdamas tikslą nužudyti du žmones, iš chuliganiškų paskatų, kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu vieną nepilnametį nužudė, o kitą sužeidė, D.Miliukui gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.