Po nuosprendžio žiaurūs brakonieriai prarado amą

Prieš pusantrų metų Šiaulių rajone tikras skerdynes, per kurias buvo nušauta vienuolika tauriųjų elnių ir trys stirnos, surengę brakonieriai trečiadienį Šiaulių apylinkės teisme išgirdo nuosprendį.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-03-26 17:45, atnaujinta 2018-02-15 02:27

Dviems brakonieriams teismas skyrė solidžias baudas, o vieną – nuo baudžiamosios atleido pagal laidavimą.

Neteko ginklų ir teisės medžioti

Žvėris šaudžiusiam 30 metų Pauliui Elzbutui teismas skyrė 31 tūkstančio 200 litų baudą. Kadangi paskirtą bausmę teismas sumažino trečdaliu, brakonieriui teks sumokėti 20 tūkstančių 800 litų baudą. Gerokai piniginę patuštinti turėsiančiam P.Elzbutui uždrausta medžioti trejus metus.

Nušautus žvėris parsivežti P.Elzbutui padėjusiam 44 metų Algirdui Adomaičiui teismas skyrė 15 tūkstančių 600 litų baudą. Paskirtą bausmę sumažinus trečdaliu A.Adomaičiui paskirta bauda sumažėjo iki 10 tūkstančių 400 litų.

Kitą P.Elzbuto pagalbininką 25 metų Robertą Barauską teismas pagal laidavimą vieneriems metams perdavė už jį laiduoti sutikusiam asmeniui, o baudžiamąją bylą jo atžvilgiu nutraukė.

A.Adomaičiui ir R.Barauskui teismas uždraudė vienerius metus medžioti.

Ginklas, iš kurio P.Elzbutas neteisėtai medžiojo buvo konfiskuotas, o kitus pas šiuos medžiotojus rastus ginklus teismas perdavė Ginklų fondui, kuris turės pasirūpinti jų pardavimu. Už parduotus ginklus gauti pinigai bus grąžinti jų savininkams.

Demaskuoti brakonierius padėjo akylas ūkininkas

Medžiotojų bilietus turėję brakonieriai įkliuvo po 2012-ųjų gruodžio 14-osios naktį Šiaulių rajone Vinkšnėnų kaimo pakraštyje surengtų skerdynių, per kurias išguldė vienuolika tauriųjų elnių – dvi pateles ir devynis jauniklius.

Žvėris brakonieriai užklupo, kai šie atėjo paieškoti maisto į rapsais užsėtą lauką.

Demaskuoti brakonierius padėjo vienas akylas Vinkšnėnų kaimo ūkininkas.

Pastebėjęs lauke gulintį nušautą elnią ūkininkas iškart paskambino telefonu Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnams.

Atskubėję aplinkosaugininkai įvykio vietoje rado vilkimo žymių.

Atkreipė dėmesį į kraujo dėmes

Tyrimą dėl neteisėto medžiojimo pradėjusiems pareigūnams pavyko gauti papildomos informacijos, kuria pasinaudoję tyrėjai nuvyko apžiūrėti A.Adomaičio namo esančio Šiauliuose Plungės gatvėje.

Jau kieme pareigūnų dėmesį patraukė ant sniego likusios kraujo dėmės. Nors šeimininkas tvirtino, kas šios dėmės liko po kieme vykusių muštynių, tokia versija tyrėjų neįtikino.

Užėję į ūkinį pastatą pareigūnai čia rado doroti pradėtą laimikį.

Per apžiūrą šiame pastate buvo rasta ne tik neseniai sumedžiotų elnių tauriųjų elnių, bet ir prieš kelias dienas nušautų trijų stirnų skerdiena.

A.Adomaičio namuose pareigūnai taip pat rado keliasdešimt kilogramų rūkytų žvėrienos gaminių, aštuonis medžioklinius šautuvus su optiniais taikikliais ir pistoletą.

Rado ir atliekų kapinyną

Priremtas įkalčių medžiotojo bilietą turintis A.Adomaitis prisipažino, kad brakonieriavo kartu su dviem kaimynystėje gyvenančiais medžiotojais: R.Barausku ir P.Elzbutu.

Per ikiteisminį tyrimą katę prisiėmęs P.Elzbutas tvirtino, kad į žvėris šaudė tik jis, o R.Barauskas ir A.Adomaitis jam tik padėjo parvežti nušautus žvėris.

Buvo nustatyta, kad 2012-ųjų gruodžio 14-osios naktį Vinkšnėnų kaime brakonieriavo P.Elzbutas ir R.Barauskas.

O prieš porą dienų Šiaulių rajone į Norutaičių kaimą šaudyti stirnų P.Elzbutas vyko su A.Adomaičiu.

Nors pareigūnams įkliuvę medžiotojai buvo apkaltinti neteisėtai sumedžioję 14 žvėrių, tyrėjai įtarė, kad nuo brakoniečių kulkų galėjo kristi ir daugiau žvėrių.

Netoli aplinkkelio buvo rasta daug nelegaliai sumedžiotų žvėrių liekanų – brakonieriai čia buvo palikę apie 40 žvėrių liekanų.

Baudos padidėjo dešimteriopai

Į teisiamųjų suolą sėdusiems brakonieriams grėsė bauda, areštas, viešieji darbai arba laisvės atėmimas iki 6 metų. Gamtai padarytą per 13 tūkstančių litų žalą šiauliečiai pasiskubino atlyginti dar prieš prasidedant teismo procesui.

Šių trijų brakonieriais virtusių Šiaulių medžiotojų įvykdytos beprecedentinės žudynės paskatino dešimteriopai padidinti baudas už bakonieriavimą.

Pagal dabar galiojančią tvarką jiems būtų tekę mokėti apie 200 tūkstančių litų.

Dabar už briedį, taurųjį elnią ar danielių brakonieriams tenka mokėti nebe 1750, o 17,5 tūkstančio litų. Baudos už šių žinduolių pateles ar jauniklius padidintos iki 10,5 tūkstančio litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.