Buvusio Seimo nario užpuolikams gresia laisvės apribojimas

Buvęs Seimo narys Dainius Budrys ir jo padėjėjas Gytis Tumėnas Klaipėdoje prieš pusantrų metų tapo dviejų užpuolikų aukomis. Prokuroras prašo juos nubausti ir apriboti laisvę. Viešosios tvarkos pažeidimu kaltinami vyrai kaltės nepripažįsta.

A.Tekorių (kairėje) ir K.Bureiką gynė tas pats advokatas V.Žarkovas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Tekorių (kairėje) ir K.Bureiką gynė tas pats advokatas V.Žarkovas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Apr 7, 2014, 10:54 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:12 PM

Incidentas nutiko 2012 metų rugsėjo 22-osios paryčiais.

Tądien D.Budrys ir G.Tumėnas leido laiką Klaipėdos senamiestyje esančiame džiazo klube „Kurpiai“. Po ketvirtos valandos ryto jie išėjo iš baro ir netrukus Kepėjų ir Pasiuntinių gatvių sankryžoje buvo užpulti dviejų vyrų.

Kaltinamajame akte teigiama, kad 32 metų Aleksandras Tekorius su bendrininku įžūliais ir vandališkais veiksmais tyčia pažeidė viešąją tvarką be jokios priežasties, vieną kartą dešine koja spyrė į krūtinę G.Tumėnui, o šiam pargriuvus ant grindinio ir praradus sąmonę ėmė spardyti, užlipo ant jo nukritusių akinių ir juos sulaužė.

38 metų Kastytis Bureika viena ranka apkabino D.Budrio kaklą, panaudodamas fizinę jėgą spyrė vieną kartą į dešinę koją, parklupdė, užlaužė rankas, paguldė ant šono ir tuo sukėlė jam fizinį skausmą.

Visi keturi incidento dalyviai „Kurpiuose“ vaišinosi alkoholiu. Kaltinamieji teigia gėrę tik alų.

Po trumpų grumtynių užpuolikai pabėgo, tačiau nukentėjusieji iškvietė policiją. Netrukus abu kaltininkai buvo sulaikyti.

Po nakties įvykio pats D.Budrys teigė nukentėjęs nesmarkiai, daug labiau kliuvo jo bičiuliui. Seimo narys aiškino, kad bare jokių nesusipratimų nebuvo kilę, tik lauke už poros šimtų metrų juos kažkodėl pasivijo ir užpuolė.

D.Budrys prisiminė pasakęs užpuolikams, kad yra Seimo narys, ir prašė nusiraminti – gal tai juos ir atbaidė.

Klaipėdos apylinkės teisme kaltinamųjų papasakota versija buvo šiek tiek kitokia.

„Kurpiuose“ susitikau su savo drauge Aiste, gėrėme alų, šokome. Kai sėdėjome prie baro, buvo priėjęs vyras su gėrimo taure, kvietė Aistę šokti. Ji atsisakė, o aš jam pasiūliau pasitraukti. Kad tai Seimo narys, nežinojau“, – kalbėjo buvęs kariuomenės pareigūnas A.Tekorius.

Eidami iš baro namo jie su drauge aiškinosi santykius – anksčiau buvo susižadėję, bet vėliau ryšiai suprastėjo.

Prie vieno namo sienos stovėjo du vyrai. Porai einant pro šalį vienas jų esą mestelėjo, ko čia aiškinatės, ir sugriebė A.Tekoriui už rankos.

„O kad antrasis – Budrys, nepažinau, tai supratau tik tuomet, kai jis pasakė, jog čia ta pati merga iš baro“, – sakė A.Tekorius.

Tuomet D.Budrys esą užsimojo, bet pataikė jam ne į galvą, o į petį – mat jis, kariškis, daug sportavęs, užsiiminėjęs kovų menais ir žino, kaip apsiginti ar išvengti pavojingų smūgių.

Norėdamas išsivaduoti iš G.Tumėno gniaužtų, jis trūktelėjo rankas, o šis staiga trenkėsi galva į stulpą ir žengęs kelis žingsnius griuvo ant akmeninio grindinio.

Buvęs Valstybės saugumo departamento pareigūnas K.Bureika aiškino pamatęs, kad D.Budrys mojuoja rankomis prieš A.Tekoriaus galvą, ir puolė bičiuliui į pagalbą:  „Griebiau Budrį iš už nugaros, suėmiau už pažastų. Jis ėmė rėkti „aš Seimo narys, aš neliečiamas, turėsi problemų“. Iki tol aš nežinojau, kas jis toks. Nutempiau gal porą metrų, pasodinau ant žemės, prispaudžiau krūtine. Pasakiau, kad nufilmuosiu, jei esi Seimo narys, tai jis tuomet ėmė dengtis galvą paltu.“

Vyrai nepriėjo prie gulinčiojo ant grindinio pažiūrėti, kaip jis laikosi. Pasak A.Tekoriaus, šoko ištikta dingo jo draugė, o kadangi ji turi sveikatos problemų – kartais ištinka panika, puolė abu jos ieškoti. A.Tekorius buvusią sužadėtinę rado netoliese. O netrukus abu vyrai buvo sulaikyti policijos ir nugabenti į komisariatą apklausai.

Medicinos specialistas teigė, kad tokie sužalojimai G.Tumėnui vien nuo smūgio į stulpą ir nugriuvimo atsirasti negalėjo.

Kaltinamųjų gynėjas Viačeslavas Žarkovas aiškino, kad nuo pat tyrimo pradžios įtariamiesiems ir liudytojams buvo daromas spaudimas vis primenant, kad nukentėjo Seimo narys.

Buvęs pareigūnai po incidento senamiestyje liko be darbo ir iki šiol nedirba. A.Tekorius per tą laiką prisivirė dar daugiau nemalonumų – pernai lapkritį jis pakėlė ranką prieš savo vaiko motiną ir buvo nuteistas viešaisiais darbais.

Subendrinus bausmes jam prokuroras paprašė skirti vienų metų ir šešių mėnesių laisvės apribojimą, K.Bureikai – keturiais mėnesiais mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.