Butą su žmonėmis padegusiems kauniečiams – griežtos bausmės

Kauno apygardos teismas jau baigia nagrinėti žmonių pilną butą Kaune, Šilainių rajone, padegusių kauniečių bylą.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Apr 8, 2014, 5:08 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:20 PM

2012-ųjų kovo 25-osios naktį surengto kraupaus išpuolio metu žuvo vos 18 metų sulaukęs Mindaugas Skruodis, o 7 jaunuoliai buvo sužaloti. Kai kurie iš jų gelbėjosi šokdami iš septintajame aukšte esančio buto, kuris paskendo liepsnose. 

Kaltinimai sunkiais nusikaltimais – nužudymu kankinant arba kitaip itin žiauriai, pasikėsinimu visuotinai pavojingu būdu nužudyti du ir daugiau asmenų pateikti: 19-mečiui Pauliui Sasnauskui, 20-mečiui Lukui Buckui ir 23 metų Pauliui Diliūnui. Dar vienas įtariamasis, nusikaltimą inicijavęs P.Sasnausko brolis Martynas Sasnauskas, šiuo metu slapstosi. Byla policijos ieškomo kauniečio atžvilgiu išskirti į atskirą tyrimą.

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Andrius Kiuršinas siūlo teismui skirti šias bausmes: tiesioginiams nusikaltimo vykdytojams P.Sasnauskui ir P.Diliūnui  9 ir 16 metų laisvės atėmimo, bausmes atliekant pataisos namuose.

Jiems padėjusiam L.Buckui prokuroras prašo skirti 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

P.Sasnauską nuo ilgų nelaisvės metų išgelbėjo tai, kad nusikaltimo padarymo metu jis dar nebuvo sulaukęs pilnametystės. Įstatymai numato, jog nepilnamečiai nusikaltėliai negali būti įkalinti ilgiau nei 10 metų.

Kaltais neprisipažino ir keitė parodymus

Prokuroras A.Kiuršinas akcentavo, kad visi kaltinamieji parodymus teisme davė tik išklausę liudytojus, o parodymai kito atsižvelgiant į situaciją. Teisiamieji nuolat tikino nepamenantys esminių nusikaltimo epizodų, kaltę vertė išgertam alkoholio kiekiui.

Pasak prokuroro, akivaizdu, jog nuolat keisdami parodymus teisiamieji stengėsi išvengti gresiančios atsakomybės bei menkino savo vaidmenį egzekucijoje.

„Visi kaltinamieji nurodė į  butą važiavę „aiškintis". Tikslas galėjo būti tik vienas – smurtauti prieš ten buvusius asmenis, jiems keršyti", – sakė prokuroras.

Valstybės kaltintojas teisme pareiškė, jog nusikaltimas buvo iš anksto suplanuotas, žiaurų keršto planą surezgę kauniečiai iš anksto pasirūpino benzinu ir degtukais, veikė bendrininkų grupėje. 

Vertindamas L.Buckaus, kuris atidarė kodinės laiptinės duris, vaidmenį prokuroras sakė, kad jo veiksmai traktuotini kaip padėjimas nužudyti. 

„Jis turėjo suvokti, kokius padarinius sukels jo bendrininkų veiksmai", – sakė prokuroras.

Nusikaltimo detales atskleidė policijai pasidavęs bėglys

Tyrimo metu nustatyta, jog precedento neturintis kraupus išpuolis kilo dėl menkavertės priežasties. Bute triukšmingai švenčiant gimtadienį vienas svečių, P.Sasnauskas, padauginęs alkoholio ėmė netinkamai elgtis ir dėl to buvo „paauklėtas" smūgiais į veidą.

Kauniečio brolis su draugais nusprendė įvykdyti savaip suvokiamą „teisingumo aktą" ir nesugalvojo nieko baisiau, kaip tik pripilti į butą, kuriame buvo 14 žmonių, benzino ir padegti.

Bene nuoširdžiausius parodymus teisme davė iš karto po tragedijos Šilainiuose į užsienį pasprukęs, o vėliau policijai pasidavęs kaunietis Andrius Lukoševičius.

Per tyrimą nustatyta, kad jis iš tiesų bandė sukliudyti girtiems draugams įvykdyti kraupią egzekuciją, tad baudžiamoji byla jo atžvilgiu buvo nutraukta. 

Įtakos šiam sprendimui turėjo ir tai, kad jis tyrėjams įvardijo konkrečius egzekutorių veiksmus – jie apliejo benzinu gyvą vaikiną ir jį padegė.

Trise išmaukė du butelius brendžio

Pasak A.Lukoševičiaus, kai 2012 metų kovo 25-osios naktį leido savo draugo M.Sasnausko namuose, dar nebuvo kilusi mintis surengti kraupią keršto akciją.

Kaunietis pasakojo, jog kompanijoje buvo keturi vaikinai, jie gėrė brendį, išmaukė mažiausiai du nemažus butelius. Liudytojas tikino vienintelis tą naktį negirtavęs, prisiminė, kaip į namus netikėtai grįžo sumuštas M.Sasnausko brolis Paulius.

„Paulius buvo nemažai išgėręs, ant jo veido mačiau nemažą mėlynę, marškiniai buvo suplėšyti. Paklausėme, kas nutiko, jis papasakojo dalyvavęs Šilainiuose vykusiame baliuje ir buvęs sumuštas“, – prisiminė A.Lukoševičius.

Užvirus kraujui suplanuotas kerštas

Namo grįžus stipriai sumuštam P.Sasnauskui, alkoholio nemažai išgėręs jo brolis Martynas nusprendė iš karto vykti į Šilainius ir išsiaiškinti santykius su skriaudikais.

„Maniau, kad jie tik pasikalbės su Paulių sumušusiais žmonėmis, o šio pokalbio tikslas turėjo būti atsiprašymas“, – tikino liudytojas.

Tačiau girtų kauniečių galvose jau buvo kurpiamas kraupaus keršto planas. Brolį sumušusius lėbautojus pamokyti nusprendęs M.Sasnauskas nutarė vykti į Šilainius. Kažkas iš jaunuolių iškvietė taksi automobilį, pakeliui kompanija sustojo degalinėje. Į 5 litrų plastikinį indą įsipylė benzino.

„Supratau, kad visa tai geruoju nesibaigs. Prieš pilant benziną nuspyriau indą, tačiau mane pastūmė ir liepė nesikišti“, – savo vaidmenį egzekucijoje menkino liudytojas.

Egzekutorius vežęs taksi vairuotojas prisiminė, jog aršiausias buvo L.Buckus. Sumuštas kaunietis garsiai keikėsi, rėkavo, jog kai tik grįš į butą,  kuriame nukentėjo, skriaudikams „duos į galvą".

Teisiamieji bandė išsisukinėti, kratėsi atsakomybės ir tikino nesupratę, kam vykstant „aiškintis" reikalingas benzinas. Pasak prokuroro, iš surinktų įrodymų visumos akivaizdu, jog vykstant smurtauti, keršyti P.Sasnauską sumušusiems asmenims benzinas turėjo būti panaudotas žiauriems kėslams įgyvendinti.

Benziną pylė ant žmogaus

Kauniečiai juos vežusiam taksi vairuotojui liepė sustoti prie Šilainiuose esančios parduotuvės „Iki“ ir laukti. Kai kompanija pakilo liftu iki septinto aukšto ir paskambino prie durų, jas, pasak liudytojo, atvėrė kažkoks vaikinukas.

„Kelias akimirkas stojo tyla, paskui Paulius ėmė šaukti necenzūriniais žodžiais, bandė suduoti, o Martynas ant to vaikinuko liejo benziną. Nieko nelaukdamas pasileidau prie laiptų ir išbėgau į lauką“, – pasakojo liudytojas.

Anksčiau vykusiame teismo posėdyje liudijęs vienas nukentėjusiųjų pareiškė, kad degtuką į benzinu apipiltą vaikiną metė P.Diliūnas.

„Matėme, kaip per jo veidą bėga benzinas. Po kelių akimirkų pliūptelėjo liepsna. Degė visas Mindaugo kūnas, žmogus bandė užgesinti liepsną voliodamasis ant lovos, suposi į kambario užuolaidas, tačiau niekas nepadėjo", – prisiminė bute buvę jaunuoliai.

Gyvą žmogų padegę egzekutoriai po kelių minučių grįžo prie laukusio taksi automobilio. Kompanija vairuotojui liepė vykti į vaistinę, M.Sasnauskas buvo nusideginęs ranką, taip pat nukentėjo kraupaus išpuolio „kaltininkas“ jo brolis Paulius – per grumtynes jam buvo prakirstas antakis.

Grįžo į nusikaltimo vietą

A.Lukoševičius teisme pripažino tą pačią naktį grįžęs į Šilainius ir matęs skubančius greitosios medicinos pagalbos ir ugniagesių automobilius.

Kaunietis tikino nežinojęs, ką iškrėtė jo draugai, teisinosi nenumanęs, kad jie galėjo benzinu apipilti ir padegti gyvą žmogų.

„Ryte internete perskaičiau apie sudegintą butą ir jame žuvusį žmogų. Labai tikėjausi, kad tai ne tas butas“, – tikino liudytojas.

Po nusikaltimo – į užsienį

A.Lukoševičius kartu su pagrindiniu egzekucijos iniciatoriumi M.Sasnausku kitą dieną nusprendė bėgti iš Lietuvos. Teisme liudytojas neigė bėgęs, tik kartu su M.Sasnausku „išvykęs pakeliauti“.

Lengvuoju automobiliu kauniečiai pasiekė Prancūziją, ten liudytojas paskutinį kartą matęs M.Sasnauską ir nenutuokia, kur šis šiuo metu gali slapstytis.

A.Lukoševičius pasakojo nukeliavęs į Londoną, kurį laiką pagyvenęs, nusprendęs grįžti ir pasiduoti jo ieškojusiems policijos pareigūnams.

Sudegė gyvas

Užsiliepsnojus benzinu aplieto ir padegto devyniolikamečio drabužiams, gyvu fakelu virtęs žmogus kęsdamas nežmonišką skausmą blaškėsi po butą, bandė užgesinti liepsnas.Nuo jo užsidegė medinėmis lentelėmis apkaltas koridorius, liepsna išplito po visą butą.

„Bandėme jam padėt, bet buvo daug dūmų, labai karšta. Išėjau į balkoną, teko šokti“, – anksčiau teisme pasakojo vienas  nukentėjusiųjų Paulius Ramanauskas.

Padegtas vaikinas mirė bandydamas išsigelbėti vonios kambaryje.

Gelbėdamiesi šoko iš septintojo aukšto

Įsiplieskusi ugnis užkirto kelią jaunuoliams išbėgti iš buto pro duris.

Neturėdami kitos išeities žmonės buvo priversti gelbėtis kaip išmano – kai kurie net šoko pro 7 aukšte esančio buto langus ir balkoną.

Iš didelio aukščio nukritę du jaunuoliai patyrė sunkių sužalojimų. Vienam iš jų nustatytas neįgalumas.

Tokiu būdu padegėjai, be tyčinio itin žiauraus nužudymo, tyčia sunkiai sutrikdė dviejų žmonių sveikatą, tyčia nesunkiai sutrikdė keturių žmonių sveikatą, pažeidė viešąją tvarką ir visuotinai pavojingu būdu sugadino didelės vertės svetimą turtą, kurio vertė beveik 228 tūkst. litų. Iš viso byloje pateikti 28 civiliniai ieškiniai. 

Gelbėdamasis ir iš septinto aukšto šokęs tuomet 12 klasės mokinys Mantas Tamašauskas tik per stebuklą išgyveno, tačiau liko prikaustytas prie vežimėlio. Už patirtą žalą kaunietis siekia prisiteisti 1 mln. litų kompensaciją.

Policija prašo pagalbos:

Kauno policija ieško Martyno Sasnausko. 

Mačiusius šį asmenį, žinančius apie jo buvimo vietą ar galinčius suteikti bet kokios informacijos pareigūnai prašo paskambinti šiuo telefonu Kaune (8 37) 22 37 26 (visą parą). Informaciją taip taip galima perduoti ir elektroniniu paštu kaunovpk.bud@policija.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.