„Atpalaiduojantis smūgis į inkstą“ - policijos filmuota medžiaga

Reaguodama į „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Patriotai“ rodytą siužetą, kuriame dėl galimo pareigūnų smurto žurnalistams skundėsi net 22 kartus už KET baustas Raimondas Biveinis, policija ketvirtadienio pavakare pateikė savo beveik prieš metus vykusio incidento versiją ir filmuotą medžiagą iš įvykio vietos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2014, 6:16 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:07 PM

Laidoje „Patriotai“ buvo pasakojama apie tai, kad policininkai sulaikė teisės studentą Raimondą Biveinį, kuris važinėti su tamsintais stiklais neturėjo specialaus leidimo. Sulaikant pažeidėją buvo panaudotas elektrošokas, ašarinės dujos ir, kaip savo veiksmus įvardino policininkas Žilvinas Adomaitis, „atpalaiduojantis smūgis į kairį inkstą“ neva besipriešinančiam asmeniui.

Po tokio „atpalaiduojančio“ smūgio R.Biveinis teigė dvi savaites šlapinęsis krauju.

Vilniaus apskrities VPK ketvirtadienio pavakare po šio siužeto išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog „visame R. Biveinio pasisakymų telelaidoje kontekste matyti, kad savo paties veiksmuose jis jokių pažeidimų neįžvelgia ir visus savo poelgius visiškai pateisina. Siužete parodyta anaiptol ne visa įvykį apibūdinanti informacija, faktai pateikti ne pilnai“, - rašoma Vilniaus policijos pranešime.

Kiek anksčiau šį siužetą socialiniame tinkle „Facebook“ pakomentavo ir Lietuvos policija. Komentare rašoma, kad 2013 m. gegužės 5 d. 20 val. 55 min. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės pareigūnai, patruliavimo metu, S. Neries g. ir Ukmergės g. sankryžoje pastebėjo automobilį „Infiniti“, kurio visi langai, įskaitant ir priekinį langą, buvo papildomai užtamsinti.

Automobilis buvo sustabdytas ties Ukmergės g. 280. Automobilį vairavo Raimondas Biveinis. Jo buvo paprašyta pateikti vairuotojo pažymėjimą, transporto priemonės registracijos liudijimą ir draudimo polisą, taip pat paklausta, ar jis turi leidimą papildomai tamsinti priekinį ir priekinius šoninius langus.

Vairuotojas R. Biveinis atsakė leidimo papildomai tamsinti automobilio langų stiklus neturintis, pateikė transporto priemonės registracijos liudijimą ir vairuotojo pažymėjimą, o transporto priemonės draudimo poliso, techninės apžiūros lapo sakė nerandantis ir nepateikė.

„Rankose laikydamas du 20 litų nominalo banknotus, jis bandė papirkti pareigūnus ir buvo įspėtas apie už tai gresiančią atsakomybę. Pareigūnai iškvietė kitą policijos patrulių ekipažą, turintį langų skaidrumo matavimo prietaisą, tačiau apie tai informuotas R. Biveinis atsakė negalintis gaišti laiko ir, nepaisydamas pareigūnų teisėtų reikalavimų likti vietoje, sėdęs už savo automobilio vairo pajudėjo į priekį. Policijos patruliai pažeidėją sekė įsijungę specialius šviesos ir garso signalus, per garsiakalbį nurodinėdami sustoti, tačiau vairuotojas nepakluso. Ukmergės gatvėje, reguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje įsijungus draudžiamam šviesoforo signalui, automobilis „Infiniti“ sulėtino greiti ir policijos tarnybiniam automobiliui pavyko užblokuoti jam kelią iš priekio bei atidaryti „Infiniti“ duris. Bandant išlaipinti pažeidėją, jis aktyviai priešinosi fizine jėga, atsisakė išjungti variklį, ranką laikė ant bėgių perjungimo svirties ir tuo kėlė realų pavojų savo pareigas atliekantiems pareigūnams, kurie buvo priversti panaudoti tarnybinį dujų balionėlį. Išlaipintas iš automobilio, R. Biveinis spyrė pareigūnui į koją ir bandė ištrūkti, todėl buvo surakintas atrankiais ir pristatytas į miesto šeštąjį policijos komisariatą“, - rašoma Lietuvos policijos pranešime.

Kadangi R.Biveinio automobilis „Infiniti“ stovėjo važiuojamojoje dalyje ir kėlė pavojų kitiems eismo dalyviams, taip pat siekiant apsaugoti neužrakintą automobilį, pareigūnai jį nugabeno į saugomą aikštelę Giraitės g. Prieš išvežant automobilį į saugomą aikštelę, policijos komisariato kieme, dalyvaujant R. Biveiniui, automobilio „Infiniti“ salonas buvo apžiūrėtas, o po vairuotojo sėdyne buvo rastas metalinis kastetas. Daiktadėžėje buvo rastos į plastikinį maišelį įdėtos tabletės.

Dalyvaujant R. Biveiniui, buvo atliktas priekinių šoninių stiklų skaidrumo matavimas - prietaisas parodė 0 procentų šviesos laidumo. Dėl administracinių teisės pažeidimų buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir, įforminant nustatytus pažeidimus, paaiškėjo, kad R. Biveinio automobilis 2 kartus buvo nufotografuotas stacionariais greičio matuokliais, tačiau nuotraukose dėl užtamsintų langų nesimatė vairuotojo veido.

R. Biveinis pareiškė, kad transporto priemonę vairavo ne jis, todėl jam buvo pasirašytinai įteiktas šaukimas atvykti į Kelių policijos valdybą.

Dėl R. Biveinio spyrio pareigūnui į koją, pareigūnas nuolat jautė skausmą ir kreipėsi į ligoninę.

„Gavę kolegų pranešimą apie iš eismo įvykio vietos pasišalinantį R. Biveinį ir jo elgesį, reagavo ir į pagalbą suskubo netoliese buvę, policijos ekipažai. Tai – įprasta profesinė taktika“, - skelbia policija.

Nuo 2002 m. iki 2013 m. R. Biveinis yra 22 kartus baustas už administracinius teisės pažeidimus, dažniausiai už neleistinai užtamsintus automobilio langų stiklus, greičio viršijimus, kitus KET pažeidimus.

Dėl 2013 m. gegužės 25 d. incidento Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus m. šeštajame policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo nešaunamuoju ginklu ir pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui.

Vilniaus policija ketvirtadienį taip pat išplatino ir filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota dalis incidento. Šią policijos medžiagą galite peržiūrėti žemiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.