Galvosūkis teismui – kaip vandenyne žuvo lietuvis

Kretingiškiui Artūrui Vinogradovui teks prisiminti prieš ketverius metus Atlanto vandenyne įvykusią tragediją – 27 metų vyras kaltinamas per išgertuves laive mirtinai sužalojęs bendraamžį Tadą Paulauską.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Apr 24, 2014, 7:43 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:17 PM

Klaipėdos apygardos teismui perduota byla, kurioje vienoje Norvegijos įmonėje dirbančiam A.Vinogradovui pateikti kaltinimai dėl tyčinės žmogžudystės. Kaltinamasis neigia jūroje pasiuntęs myriop bendradarbį, rašo „Lietuvos rytas".

Siekiant nustatyti tikslią mirties priežastį T.Paulausko palaikus teko ekshumuoti. A.Vinogradovui gresia laisvės atėmimo bausmė nuo septynerių iki penkiolikos metų.

Kapitonas leido išgerti džino

T.Paulauskas dirbo su Panamos vėliava plaukiojančiame prekybos laive „Rio Ekuku“.

2011 metų pradžioje artimiesiems buvo pranešta apie jūrininko žūtį – sausio 1-ąją po vidurnakčio negyvas kretingiškis rastas kajutes skiriančiame laivo tualete.

Iš Turkijos išplaukęs „Rio Ekuku“ tuomet skrodė Atlantą. Reisas artėjo į pabaigą – iki vakarinės Afrikos pakrantės buvo likę apie 50 jūrmylių.

Paskutinę metų dieną A.Vinogradovas ir T.Paulauskas, baigę darbo pamainą, su kitais laivo įgulos nariais sėdo prie vaišių stalo.

Laive buvo ir daugiau lietuvių. Jie prasitarė, jog kapitonas keturiems vyrams leidęs išlenkti džino butelį, bet išgerta daugiau. Vėliau linksmybės persikėlė į T.Paulausko kajutę – jūrininkai ten susipešė.

Po kelių valandų tualete buvo aptiktas negyvas T.Paulauskas. Laivui atplaukus į Pusiaujo Gvinėjos uostą, mirusiojo kūnas nugabentas į ligoninę.

Balzamuoti palaikai vėliau buvo parskraidinti į Lietuvą.

Nuvarytas nuo denio siautėjo?

Mirusiojo žmona Dominyka Paulauskienė iškart kreipėsi į Klaipėdos policijos komisariatą prašydama ištirti Panamoje registruotos bendrovės „Backyard Marine Service“ laive dirbusio vyro žūties aplinkybes.

„Tado nugaroje pastebėjome keturias durtines žaizdas. Akivaizdu, kad tą naktį laive buvo įsiplieskęs kažkoks konfliktas, – mano vyras galėjo tapti smurto auka“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo D.Paulauskienė.

Laive „Rio Ekuku“ anksčiau dirbo ir mirusiojo tėvas Robertas Paulauskas. Jis žinojo, kad ten buvo dar septyni lietuviai.

T.Paulausko artimieji išsiaiškino, kad tą naktį jūrininkams švenčiant Naujuosius metus kitas kretingiškis A.Vinogradovas neva švaistėsi peiliu.

A.Vinogradovas tą dieną buvo gavęs pylos – bendradarbiai pasakojo, kad girtas buvo nuvarytas nuo pagrindinio denio. Dėl to labai įsižeidė.

„Vėliau veržėsi į kapitono padėjėjo kajutę aiškintis santykių. Tadas bandė raminti, tačiau jis, matyt, dar labiau įsiuto – ne tik mušė, spardė, bet ir peiliu badė mano vyrą“, – sielojosi T.Paulauskienė.

Palaikai – balzamuoti

Kai laivas atplaukė į Pusiaujo Gvinėją, A.Vinogradovas buvo uždarytas į areštinę. Svetimos šalies laive įsiplieskusio incidento aplinkybių afrikiečiai smulkmeniškai nesiaiškino.

Parą už grotų praleidusiam A.Vinogradovui buvo leista grįžti į laivą. „Rio Ekuku“ savininkai atsisakė jo paslaugų – išskraidino namo.

„Backyard Marine Service“ juristai garantavo, kad incidento aplinkybės bus ištirtos laivo registravimo arba įtariamojo kilmės šalyje.

Malabo apskrities ligoninėje T.Paulausko kūną apžiūrėję medikai mirusiojo kaktoje, akyse pastebėjo kraujosruvų. Palaikai buvo balzamuoti ir „Backyard Marine Service“ lėšomis parskraidinti į tėvynę.

Lietuvoje jūrininko palaikus apžiūrėję artimieji pašiurpo – galva buvo sudaužyta, kūnas nusėtas kraujosruvų, nugara subadyta aštriu daiktu.

Advokatė patarė nesiblaškyti

„Backyard Marine Service“ interesams atstovaujanti viena žinoma klaipėdietė advokatė jūrininko našlei D.Paulauskienei tiktai pranešė liūdną žinią. Apie laive įsiplieskusį incidentą nieko neaiškino.

D.Paulauskienė įsidėmėjo advokatės žodžius: „Pasakė, kad elgčiausi ramiai, tylėčiau. Tuomet iš kompanijos gal ir gausiu kompensaciją už savo vyro žūtį jūroje.“

A.Vinogradovas pats atėjo į Klaipėdos apskrities policijos vyriausiąjį komisariatą. Po apklausos kaip įtariamasis buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę, o vėliau paleistas.

Anksčiau neteistas A.Vinogradovas kaltinimų nepripažįsta. Įtariamasis įpareigotas niekur neišvykti, nuolat registruotis policijoje.

Ekspertų nuomonės išsiskyrė

Jūrininko palaikus tyrę teismo medicinos ekspertai neatmetė, kad mirtis jį galėjo ištiko dėl širdies nepakankamumo arba apsinuodijimo alkoholiu – velionio kraujyje rasta 3,82 promilės alkoholio.

Kito jūrininko mirties priežastis tyrusio nepriklausomo teismo medicinos eksperto profesoriaus Algirdo Garmaus išvada kitokia – jis mano, kad T.Paulauskas mirė nuo kaukolės pagrindo lūžio.

Prieštaringos ekspertų išvados artimųjų nenuramino, o tik sustiprino jų įsitikinimą, kad lietuvio mirtis laive „Rio Ekuku“ – smurtinė.

Našlės prašymu prieš daugiau kaip tris mėnesius palaidoto jūrininko kūnas ekshumuotas ir pakartotinai ištirtas kitos ekspertų komisijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.