Įtarimai dėl kyšio prislėgė dar du Kauno policininkus

Ketvirtadienį Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus pareigūnai sulaikė du policijos patrulius - V.K. (gimusį 1990 m.) ir E.J. (gimusį 1974 m.).

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2014-04-24 18:16, atnaujinta 2018-02-14 12:09

Jie įtariami tuo, jog sustabdę automobilį iš teisės jį vairuoti neturėjusio asmens paėmė kyšį. Kad pareigūnai „neformintų“ pažeidimo, už kurį gresia tūkstantinė bauda, vairuotojas esą perdavė kelis šimtus litų.

Abu pareigūnus teismas dviem mėnesiams nušalino nuo pareigų, jiems pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimu tarnyba. Baudžiamoji atsakomybė už pareigūnų papirkimą gresia ir pinigus davusiam vairuotojui.

Kyšis buvo paimtas dar vasario mėnesį. Gali būti, kad tai ne vienintelis nusikalstamos veikos epizodas, kuriuos galėjo įvykti šie patruliai.

Sulaikys dar ne vieną?

Kovo pabaigoje Imuniteto skyriaus tyrėjams įkliuvo du tos pačios Patrulių rinktinės 1-ojo būrio pareigūnai – Darius Kuršas ir Žilvinas Belickas.

Lrytas.lt žiniomis, dviejų puikiai charakterizuojamų ir anksčiau savo vadovybei neužkliuvusių pareigūnų sulaikymas buvo tik plataus masto operacijos pradžia.

Jos tikslas – gerokai praretinti Kauno apskrities policijos komisariato Patrulių rinktinės gretas, baudžiamojon atsakomybėn patraukiant kyšius iš vairuotojų imti įpratusius policininkus.

„Gali nutikti net taip, kad nebus kam patruliuoti Kauno gatvėse“, – tuomet ironizavo Kauno apygardos prokuratūros atstovai.

Teisėsaugininkai patvirtino, jog ketvirtadienį įvykęs kitų dviejų patrulių sulaikymas, to paties tyrimo tąsa. Neoficialiais duomenimis, savo „eilės laukia“ ne vienas policijos patrulis.

Pagavo vaikiną iš kaimo

Kauno apskrities policijos komisariato Imuniteto skyriaus pareigūnai patrulius D.Kuršą ir Ž.Belicką sulaikė dėl vasario 12-ąją Kaune įvykusio incidento.

Vytauto prospekte patruliuojantys porininkai sustabdė automobilį, kurio vairuotojas važiavo degant raudonam šviesoforo signalui.

Lrytas.lt žiniomis, automobilį vairavęs Kauno rajone gyvenantis jaunas vaikinas neturėjo ir vairuotojo pažymėjimo. Jis teisinosi buvęs priverstas neatidėliotinai sėsti prie vairo, nes skubėjęs iš ligoninės parsivežti mamą.

Vėliau apklausiamas Imuniteto skyriaus pareigūnų vaikinas prisipažino jį sulaikiusių patrulių maldavęs pasigailėti, taip pat jiems užsiminęs apie piniginį atlygį.

Jauno vairuotojo ir jį sustabdžiusių Kauno policininkų derybos baigėsi tuo, kad jam buvo leista nuvykti iki bankomato, kur išgrynino 500 litų. Pasak tyrimą atliekančių teisėsaugininkų, šie pinigai buvo perduoti patruliams. Apklausų metų šie kategoriškai neigė savo kaltę.

Panaudojo naują įkalčių rinkimo metodiką

Sulaikius korupcija įtariamus policijos pareigūnus Kauno patrulių rinktinėje kilo nemažas sujudimas.

Patruliai svarstė, kodėl kolegoms inkriminuojamas kyšio paėmimo faktas užfiksuotas vasario 12-ąją, o įtariamieji sulaikyti tik praėjus nemažam laiko tarpui.

Lrytas.lt pavyko sužinoti, kad patruliai buvo ilgą laiką stebimi, o įkalčiams rinkti Imuniteto skyrius panaudojo iki šiol mažai žinomą, unikalią metodiką.

Stebint pareigūnus surinkta nemažai įkalčių apie daugybę nusikalstamų veikų, kurias galėjo įvykdyti kiti Kauno policijos patruliai.

Nors Imuniteto skyriaus pareigūnai ir prokurorai kategoriškai atsisako aptarinėti naudotą įkalčių rinkimo taktiką, neatmetama tikimybė, kad šį kartą buvo pasinaudota mažai kam žinomomis policijos radijo stotelių galimybėmis.

Pareigūnų naudojamas skaitmeninis TETRA radijo ryšio standartas leidžia tinklo administratoriui įjungti bet kurios stotelės mikrofoną ir apie tai nieko neįtariant jos naudotojui klausytis aplinkui vykstančių pokalbių.

Kovotojui su korupcija – kruvinas perspėjimas

Atmosferą, kuri tvyro tarp Kauno policijos patrulių, kai kurių pareigūnų požiūrį į su korupcija kovojančius kolegas puikiai iliustruoja neseni įvykiai.

Prieš kurį laiką į darbą atvykęs Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus viršininkas Andrejus Rabij prie darbovietės durų rado kruviną „dovaną“.

Nežinomi baugintojai atvežę numetė išmėsinėtą stirną išskrostu pilvu, paleistomis žarnomis ir nukapotomis kojomis. Tuo metu stirnų medžioklės sezonas buvo uždraustas, tad gyvūną sumedžiojo brakonieriai.

„Neabejoju, kad šis incidentas tiesiogiai susijęs su mūsų skyriaus vykdomomis funkcijomis. Jeigu kas nors mano, kad tokiu būdu pavyks mus įbauginti, klysta. To tikrai nepavyks padaryti, o šį išpuolį vertinu kaip groteskišką mūsų darbo įvertinimą“, – lrytas.lt sakė pagrindinis kovotojas su korumpuotais Kauno policininkais A.Rabij.

Dėl išpuolio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį atliekantys pareigūnai užsiminė jau nustatę potencialių įtariamųjų bei šiuo niekingu poelgiu suinteresuotų asmenų ratą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.