Bausmė tėvui – naktis leisti savo namuose

Teismo sprendimo nevykdžiusiam ir motinai sūnaus neatidavusiam vyrui apribota laisvė. Likęs su dviem vaikais jis metus naktimis visąlaik turės būti namuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Apr 27, 2014, 9:55 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:48 AM

Klaipėdos teismas dar 2012 metų birželį buvo nustatęs keturmečio Dovydo gyvenamąją vietą su motina Telšiuose, tačiau tik šįmet kovą vaikas galėjo ją apkabinti, rašo „Lietuvos rytas".

38 metų Virgilijus Janušas visą tą laiką vaikus slėpė, neatidarydavo savo buto durų policijai ir antstoliams, neatsiliepdavo į skambučius.

Dabar jo namuose liko du sūnūs. Iš viso V.Janušas augino penkis su trimis moterimis sugyventus savo vaikus.

Teko pradėti ikiteisminį tyrimą dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo.

Su vaikais slėpėsi mašinoje

Su antstoliu iki smulkmenų buvo aptarta vaiko bendravimo su motina tvarka, perdavimo procedūra, gautas teismo sprendimas esant būtinybei panaudoti jėgą.

Įtariama, jog tuo metu tėvas su trimis vaikais net tris savaites gyveno automobilyje, kad tik niekas jo nerastų.

Vyras ir įkliuvo automobilyje. Mašiną sustabdę patruliai atpažino vairuotoją ir pasakė, kad reikia vykti į policiją sutvarkyti formalumų.

Nieko neįtardamas V.Janušas atvažiavo į Gargždų komisariatą kartu su trimis vaikais, o čia jau laukė antstolis.

Tikino viską darąs iš meilės

Manoma, kad penkis vaikus, iš kurių du – neįgalūs, auginęs vyras taip elgėsi iš išskaičiavimo, mat jis gaudavo per 3 tūkstančius litų pašalpų.

„Aš myliu savo vaikus, jais rūpinuosi ne dėl pinigų. Taip jau atsitiko, kad jie – skirtingų motinų. Dvejų ir ketverių metų vaikus dabar augina jų motina Telšiuose.

Ką aš galiu padaryti: ji susirado kitą vyrą ir išėjo. O Dovydas penkerius metus tikrajai motinai buvo nereikalingas, aš jį prižiūrėjau nuo kūdikystės“, – aiškino V.Janušas.

Motinai – didelės kančios

Tačiau sūnų atgavusios telšiškės Viktorijos papasakota istorija visiškai kitokia.

„Mes nebuvome susituokę, bet iš pradžių kurį laiką gyvenome kartu. Po pusmečio supratau, kad kartu būti nebepavyks. Labai norėjau, kad vaikas augtų turėdamas abu tėvus, bet kitos išeities nebuvo – teko skirtis.

Gyvenome gretimuose namuose, sutarėme, kad pusę savaitės sūnus bus su tėvu, kitą pusę – su manimi. Bet greitai jis susitarimo nebevykdė, o vaiko man neatidavė.

Vėliau pas jį apsigyveno kita moteris. Dovydą lankydavau tuomet, kai jos nebūdavo namie. Teko kęsti ir pažeminimą, ir smurtą“, – pasakojo moteris.

Kartu su Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojomis ji ne kartą bandė susitikti su sūnumi, tačiau dažniausiai visos pastangos būdavo tuščios.

„Tai buvo didžiulė kančia – niekam nelinkėčiau to patirti. Dabar Dovydas jaučiasi neblogai. Jam reikia priprasti prie naujos aplinkos. Vaikui irgi nelengva – juk gyvendamas su tėvu jis mane vadino pavarde, ne mama“, – pasakojo Viktorija.

Laisvė apribota metams

„Džiaugiuosi, kad Dovydas pagaliau gyvena su motina. Tačiau dar neramu dėl su tėvu likusių dviejų neįgalių berniukų. Vertinsime tėvo galimybes tinkamai prižiūrėti vaikus“, – sakė prokuroras Saulius Galminas.

Už teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymą V.Janušui apribota laisvė vieniems metams – nuo 23 iki 6 valandos jis turi būti namuose.

Tokia palyginti švelni bausmė skirta atsižvelgiant į du berniukus, kuriuos kol kas augina V.Janušas.

Teisėjo paklaustas, ar suprato sprendimą, V.Janušas mestelėjo: „Man vienodai.“

Šokiravo savo nuotraukomis

Laukdamas teismo sprendimo daugiavaikis tėvas laiko veltui nešvaistė. Jis dėjo skelbimus į pažinčių svetaines ir ieškojo moters, prisistatydavo kaip šaunus jaunikis.

Negana to, savo „Facebook“ paskyroje jis paskelbė keletą savo intymaus gyvenimo nuotraukų. Kai kurios jų – itin provokuojančios.

Apie tai sužinojusios Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojos kreipėsi į prokuratūrą, ar nereikėtų dėl tokio elgesio apriboti tėvo teisių į likusius du sūnus.

Tačiau atlikus tyrimą ir apklausus liudytojus paaiškėjo, kad tėvas turi elgesio sutrikimų, bet savo vaikais rūpinasi, kiek sugeba.

Ir vis dėlto berniukų gyvenimas gali pasikeisti. Į Vaiko teisių apsaugos tarnybą kreipėsi jų motina ir pareiškė norinti pati juos auginti. Bus aiškinamasi, ar ji pajėgi tai daryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.