Paauglio nužudymu įtariamas biržietis nori aplankyti jo kapą

Panevėžio apygardos teisme antradienį į teisiamųjų suolą sėdo anksčiau su Biržų nusikalstamu pasauliu sietas, o pastaruosius kelerius metus Vilniuje gyvenęs 37 metų Dainius Miliukas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Apr 29, 2014, 4:01 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:58 AM

Vyras kaltinamas pernai rugpjūtį Biržuose, tiesiog gatvėje, tyčia, iš chuliganiškų paskatų iššaudęs visą kovinio pistoleto „Makarov“ apkabą į du pirmąkart pamatytus paauglius. Septyniolikametis D.M. buvo mirtinai sužalotas, lengvai sužeistas jo penkiolikametis draugas spėjo pabėgti. Nukentėjusiais pripažinti abiejų paauglių tėvai pateikė D.Miliukui daugiau nei 700 tūkst. litų dydžio civilinį ieškinį.

Prašė neviešų teismo posėdžių

Pirmasis teismo posėdis, turėjęs vykti kovo viduryje, buvo atidėtas, nes jame negalėjo dalyvauti nukentėjusiųjų advokatė. Šįkart pradėti bylos nagrinėjimą kliūčių nebuvo.

Nužudyto paauglio ir sužeisto jo draugo tėvus atstovaujanti advokatė teismo paprašė, kad posėdžiai būtų nevieši. Jos teigimu, ir taip daug išgyvenusiems nukentėjusiesiems bus dar sunkiau duoti parodymus dalyvaujant žiniasklaidos atstovams.

Tačiau pasitarusi teisėjų kolegija nusprendė prašymą tenkinti iš dalies. Nevieši bus tik tie šios didelį atgarsį visuomenėje sukėlusios bylos posėdžiai, kuriuose duos parodymus nukentėjusieji ar liudys nepilnamečiai.

Teismo paklaustas, ar prisipažįsta įvykdęs šį nusikaltimą, D.Miliukas savo kaltės neneigė. „Dėl mano veiksmų žuvo D.N., o kitas paauglys buvo sužalotas. Tik ne su visais kaltinimais sutinku“, – sakė teisiamasis.

D.Miliukas pasinaudojo savo teise ir pageidavo duoti parodymus tik po visų liudytojų apklausų ir kitų įrodymų tyrimo. Teisiamojo gynėjas taip pat paprašė iškviesti liudyti jo motiną Jūratę Miliukienę. Esą, ikiteisminio tyrimo metu ji nebuvo apklausta, o gali pasisakyti apie prastą sūnaus psichologinę ir sveikatos būklę.

Nori aplankyti aukos kapą

„Mes patys auginame mažametį sūnų. Vyras jį labai mylėjo, niekad nesuprasdavo, kaip galima vaikais nesirūpinti. Jis labai pergyvena dėl to, kas įvyko. Man laiškuose jis rašo, kad kai kažkada išeis į laisvę, būtinai aplankys jo kapą. Labai išgyveno sužinojęs, kad jis dar turi brolį ir seserį, supranta sūnaus netekusios motinos skausmą“, – žurnalistams sakė D.Miliuko žmona.

Ji sakė nesuprantanti, kodėl sutuoktinis ėmė šaudyti. Tą lemtingą vakarą pora dalyvavo Biržuose vykusiose jos draugės vaiko krikštynose. Po jų sutuoktinių atvažiavo namo parvežti moters patėvis. Jiems važiuojant Maironio gatve, D.Miliukas netikėtai paprašė sustoti.

 „Pagalvojau, kad jis kokius pažįstamus pamatė. Tačiau išlipęs vyras ėmė šaudyti“, – pasakojo moteris.

Tie du paaugliai nubėgo, o Dainius sėdo atgal į automobilį. „Aš buvau ištikta šoko, net nepaklausiau, kodėl jis ėmė šaudyti“, – pasakojo šiuo metu Vilniuje gyvenanti jauna moteris. Ji sakė net neįsivaizdavusi, kad vienas tų vaikinų yra sunkiai sužeistas – jie abu nubėgo lyg niekur nieko.

D.Miliuko žmona stebisi, kodėl prokuroras kaltinamoje išvadoje rašo, kad jos sutuoktinis nusikaltimą įvykdė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio.

„Aš tą vakarą buvau apgirtusi, o Dainius – ne“, – teigė teisiamojo žmona. Tiesa, čia pat paaiškino, kad jie laiką per krikštynas leido atskirai – ji bendravo su seniai matytomis draugėmis, o sutuoktinis kieme žaidė kortomis.

Paklausta, ar žinojo, kad jos vyras turi kovinį pistoletą, moteris atsakė teigiamai. „Ginklą savigynai turėjo. Juk žinote, kokie dabar laikai“, – sakė teisiamojo žmona.

Ji sakė mačiusi, kad vyrą kažkas slegia, jis visą laiką kažko bijojo, buvo amžinai įsitempęs, tačiau apie tai sutuoktiniai nesikalbėdavo.

Kas persekiojo – nežino

Teisiamo sūnaus naudai iškviesta liudyti Jūratė Miliukienė teigė, kad jau kelerius metus jos sūnaus dvasinė būklė buvo labai prasta – nebesisekė verslas, jis prarado pasistatytą Biržuose namą, nes nebegalėjo mokėti bankui paskolos. Visa tai vyriškį labai slėgė.

Jos teigimu, sūnus jautėsi persekiojamas, tačiau nieko apie tai artimiesiems nepasakojo. Kartą, D.Miliukui svečiuojantis pas žmonos tėvus, kažkas apšaudė garažo duris.

Liepė gultis ant žemės

Perspektyvus sportininkas, Lietuvos šaudymo čempionas D.N. buvo nužudytas pernai, rugpjūčio 24 dienos vakarą. Apie 21 val. 15 min. jam kartu su jaunesniu draugu einant Biržų centre, Maironio gatvėje, privažiavo automobilis BMW 530.

Iš jo išlipęs neblaivus D.Miliukas paaugliams ėmė grasinti savo legaliai laikomu 9 mm kalibro pistoletu „Makarov“ ir pareikalavo gultis ant žemės. Išsigandę paaugliai nepažįstamojo nepaklausė, puolė bėgti.

Tuomet D.Miliukas ėmė šaudyti į juos iš pistoleto. Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad vyriškis iššovė 8 kartus. Visas šis šaudymas įvyko D.Miliuko žmonos ir jos patėvio Zenono Š., vežusio juos iš pokylio, akivaizdoje.

Pavojuje buvo atsidūrusi ir biržietė Svaja Drevinskienė, tuo metu išėjusi į Vilniaus gatvės daugiabučio namo balkoną – jai matant vyras išpyškino visą pistoleto apkabą į nuo jo sprunkančius paauglius.

Į teismą iškviesta liudyti S.Drevinskienė teigė, kad išgirdo šūvius, matė nuo asfalto žyrančias kibirkštis, šaudančio vyriškio siluetą ir nubėgančius du vaikus. Vienas tų paauglių įbėgo į šį buvusį bendrabutį slėptis. Jis užlėkė į  penktąjį aukštą, bendrą virtuvę. Ten sutikta gyventoja išsigandusį penkiolikametį atvedė pas aukštu žemiau gyvenančią S.Drevinskienę. Jai girdint vaikinas skambino tėvams ir pasakojo apie apšaudymą, jos klausė šio namo adreso.  

„Negalvojau, kad vyras galėjo juos sužeisti – jo apšaudyti abu paaugliai pabėgo", – sakė S.Drevinskienė.

Nepatikėjo, kad ginklas kovinis

 Vyresniajam vaikinui kulkos kliudė šlaunį ir nugarą. Nubėgęs nuo užpuolimo vietos vos 30 metrų, pasislėpęs po Vilniaus gatvės 46-ojo namo balkonais, jis netrukus nuo vidinio kraujavimo mirė.

Jo draugui greičiausiai rikošetu atšokusi kulka nubrozdino lūpą, o vėliau buvo nustatyta šūvio garso sukelta garsinė ausies trauma.   Jis pasislėpęs pas S.Drevinskienę paskambino tėvams ir pranešė apie incidentą. Tiesa, iš pradžių nei paauglys, nei suaugusieji netikėjo, kad nepažįstamas plikas vyras galėjo šaudyti iš kovinio ginklo. Tačiau vertė sunerimti, kad neatsako D.N. mobiliojo ryšio telefonas. Apie užpuolimą gatvėje išgirdusi pastarojo motina ne juokais išsigando – jos sūnus visuomet laiku grįždavo namo. Todėl nesulaukdama jo grįžtant, moteris puolė sūnaus ieškoti.

Tuo tarpu policijos pareigūnai pranešusią apie gatvėje užpultą ir dingusį sūnų biržietę ramino – esą, gal jis užtrukęs šokiuose ir pasilinksminęs grįš.

Rado negyvą po balkonu

Motinos širdis nujautė nelaimę. Vos prašvitus ji kartu su jaunesniuoju sūnumi vėl ėmė vyresnėlio ieškoti. Jį rado sukniubusį negyvą po visai netoli nuo apšaudymo vietos stovinčio daugiabučio balkonais. Ekspertai nustatė, kad jis nuo ūmaus vidinio kraujavimo mirė netrukus po sužalojimo.

Tą patį rytą buvo sulaikytas D.Miliuko žmonos patėvis, 48 metų Zenonas Š. Netrukus policija išplatino pranešimą, kad ieškomas pagrindinis įtariamasis – pastarojo vyriškio podukros sutuoktinis, 37 metų D.Miliukas. Anksčiau gyvenęs Biržuose, jis jau kurį laiką su žmona ir mažamečiu vaikus gyveno Vilniuje, Žirmūnuose. Vyriškis dirbo vienoje bendrovėje vadybininku.

 Atėjo į policiją pats

Praėjus parai po jo paieškos paskelbimo, D.Miliukas pats atėjo į Vilniaus miesto 1-ąjį policijos komisariatą, atnešė ir savo legaliai savigynai laikomą pistoletą „Makarov“, sugriovusį kelių šeimų gyvenimą. Vyriškis buvo suimtas ir iki šiol ši kardomoji sankcija jam nebuvo pakeista.

Nors tuomet, kai D.Miliukas pasidavė policijai, nuo nusikaltimo buvo praėję daugiau nei pusantros paros ir alkoholio pėdsakų jo kraujyje nebuvo rasta, ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai kitais įrodymais grindžia kaltinimą, kad D.Miliukas į paauglius šaudė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio.

 Už tai, kad turėdamas tikslą nužudyti du žmones, iš chuliganiškų paskatų, kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu vieną nepilnametį nužudė, o kitą sužeidė, D.Miliukui gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą