Šiaulių švietimo įstaigos vadovas 40-metį sutiks už grotų

Į STT tinklus pakliuvusį šiauliečių trejetą reikia laikyti suimtą, nes įtariamieji gali trukdyti tyrimui. Taip nusprendė Šiaulių apylinkės teismas, patenkinęs Šiaulių apygardos prokuratūros prašymą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

May 16, 2014, 3:34 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:54 PM

Šiaulių darbo rinkos mokymo centro (ŠDRMC) vadovą 39 metų Mindaugą Dėlkų leista suimti ilgiausiam – 3 mėnesių – laikotarpiui. Tad šiam šiauliečiui teks už grotų paminėti ir 40-mečio sukaktį.

Viena nepilnametį vaiką auginanti ŠDRMC vyr. buhalterė 39 metų Renata Povilaitienė suimta 15 parų, o viešosios įstaigos „Tariba“ vadovas 43 metų Linas Grikietis – vienam mėnesiui. Pastaruosius įtariamuosius buvo prašyta suimti 2 mėnesiams.

Sulaikė po kratos įmonėje

Šiam trejetui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu, didelės vertės svetimo turto pasisavinimu ir jo iššvaistymu, neteisėtu disponavimu elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu ir neteisėtu praturtėjimu.

STT Šiaulių valdybos pareigūnai į Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigtą ŠDRMC užgriuvo trečiadienį. Po kratos buvo sulaikyti M.Dėlkus ir R.Povilaitienė.

Trečias įtariamasis, socialinės įmonės statusą turinčios VšĮ „Tariba“ vadovas L.Grikietis, sučiuptas Mažeikiuose. Jį sulaikyti padėjo kelių policijos patruliai.

Vadovą įklampino prabanga

Šiauliečiams nebuvo jokia paslaptis, kad praeityje žinomas futbolininkas M.Dėlkus, atstovavęs Šiaulių „Sakalo“ ir „Karedos“, Klaipėdos „Atlanto“, Panevėžio „Ekrano“ klubams, labai mėgsta prabangą.

Šiaulietis važinėjo penktosios klasės BMW, o jo sutuoktinė vairavo apynaujį visureigį „Toyota Land Cruiser“.

Neoficialiais duomenimis, į Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigtos įstaigos vadovą M.Dėlkų operatyvininkų akys irgi nukrypo dėl prabangos ir sukauptų turtų.

Pinigų ir iš valstybės gaunančiame ŠDRMC rengiami vairuotojai, organizuojami profesiniai kursai suaugusiesiems, amato mokomi neįgalieji.

Lobo iš mašinų nuomos

M.Dėlkus buvo stebimas apie metus – STT agentai labai kantriai ir kruopščiai rinko įrodymus.

Paaiškėjo, kad viešosios įstaigos direktoriaus papildomų pajamų šaltinis galėjo būti pogrindinis automobilių nuomos verslas – ŠDRMC nuomojosi mašinas iš vadovo namiškių, giminaičių, draugų.

Tyrimo duomenimis, per pastaruosius penkerius metus į M.Dėlkaus ir su juo susijusių asmenų sąskaitas buvo pervesta per 0,75 mln. litų nuompinigių.

Įstaigos vadovas turėjo šių asmenų mokėjimo korteles ir prisijungimo prie banko sąskaitų duomenis, todėl galėjo didelę dalį šių pinigų išsigryninti bankomatuose.

Pirko nekilnojamąjį turtą

Pro operatyvinių darbuotojų akis neprasprūdo ir tai, kad ŠDRMC nuolat sudaromos sąlygos viešųjų paslaugų pirkimų konkursus laimėti vienai ir tai pačiai įmonei – viešajai įstaigai „Tariba“.

Įtariama, kad ji galėjo būti įsteigta būtent M.Dėlkaus iniciatyva.

Užsitikrinusi nuolatines pajamas, įmonė Šiauliuose pirko nekilnojamojo turto – žemės sklypą greta M.Dėlkaus nuosavybės, miesto pakraštyje esančią aptvertą automobilių stovėjimo ir pardavimo aikštelę su sargo nameliu.

Šiems pirkiniams įstaigos pinigų nepakako, todėl buvo naudojamos iš ŠDRMC direktoriaus už palūkanas skolintos lėšos. Yra įtarimų, kad ir buhalterinė apskaita buvo tvarkoma apgaulingai.

Paskaičiuota, kad įsigyto nekilnojamojo turto vertė daugiau kaip 0,7 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.