Strasbūro teismas nagrinėja žinomo lenktynininko skundą

Apeliacinis teismas du kartus buvusį lenktynininką išteisino.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 17, 2014, 1:09 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:23 PM

EŽTT perdavė Lietuvos Vyriausybei A.Albrechto peticiją prieš Lietuvą, kurioje vyras skundžiasi, kad 2005 metų gegužės 26 dieną Vilniaus miesto 2-ajame apylinkės teisme vykusio posėdžio metu jam ir jo advokatui neleista susipažinti su informacija, susijusia su jam pritaikytos kardomosios priemonės (suėmimo) pagrindais.

A.Albrechtas teigia, kad kartu su pareiškimu skirti suėmimą prokuroro pateikta ikiteisminio tyrimo bylos medžiaga buvo visiškai prieinama tik ikiteisminio tyrimo teisėjui, kuris, susipažinęs su medžiaga, nusprendė, kad yra pagrindas jį suimti. Pareiškėjas teigia, kad nežinodamas visų duomenų, negalėjo veiksmingai apskųsti suėmimo pagrindų. Taip galėjo būti pažeista jo teisė į rungimosi principu grindžiamą procesą.

Tuometinis Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas 2005 metų gegužės 26 dienos sprendimu leido A.Albrechtą suimti, nes jis įtartas organizavęs R.Grainio nužudymą 1995 metais. Tuomet sprogus užminuotam automobiliui dėl patirtų sužalojimų verslininkas mirė ligoninėje.

A.Albrechtas tvirtina, kad buvo suimtas be pagrindo, nes visą laiką gyveno Lietuvoje nesislapstydamas, buvo deklaravęs gyvenamąją vietą, visą laiką dirbo ir mokėjo mokesčius. Todėl jis turėjo teisę žinoti, kodėl staiga atsirado pagrindas jį suimti.

EŽTT šioje byloje vertins, ar nebuvo pažeista pareiškėjo teisė į proceso šalių lygiateisiškumą.

2012 metais Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) sprendimu A.Albrechtui skirta 8 metų laisvės atėmimo bausmė. Bylos duomenimis, jis buvo skolingas R.Grainiui apie 200 tūkst.- 280 tūkst. JAV dolerių, dėl to organizavo jo nužudymą.

Apeliacinis teismas du kartus buvusį lenktynininką išteisino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.