A.Venckui nepavyko užvilkinti jo žmonos gerbėjų bylos

Ketvirtas bandymas Kaišiadorių rajono apylinkės teisme atversti vadinamąją gegužės 17-osios bylą antradienį buvo sėkmingas.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

May 20, 2014, 3:59 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:31 PM

Byla, kurioje kaltinimai dėl trukdymo antstolei atlikti savo pareigas ir įžeidinėjimų yra pateikti septyniolikai dviem žmogžudystėmis įtariamo Drąsiaus Kedžio ir nuo teisėsaugos pasislėpusios Neringos Venckienės šalininkų, pradėta nagrinėti iš esmės, nors tam bandė sutrukdyti kelis teisiamuosius ginantis advokatas Aidas Venckus.

Buvęs N.Venckienės vyras teisme pareiškė nušalinimą ikiteisminį tyrimą atlikusiam ir valstybinį kaltinimą byloje palaikančiam Kauno apygardos prokuratūros prokurorui Ričardui Gailevičiui.

A.Venckaus teigimu, šis prokuroras yra atmetęs porą „violetinės“ publikos prašymų pradėti ikiteisminius tyrimus Laimutės Stankūnaitės dukrą iš Kedžių namų padėjusiems išvaduoti policijos pareigūnams, todėl esą gali būti nusiteikęs prieš dabar teisiamus žmones.

A.Venckaus prašymas buvo atmestas, kaip nepagrįstas. Teisėjo nuomone, A.Venckus šioje byloje dalyvauja nuo pradžių, todėl prašymą dėl prokuroro nušalinimo galėjo pateikti jau per pirmą teismo posėdį, o ne laukti ketvirtojo ir taip vilkinti bylos nagrinėjimą.

Kadangi į teismą atvyko visi teisiamieji, antradienį buvo nuspręsta apklausti nukentėjusiuoju šioje byloje pripažintą portalo lrytas.lt žurnalistą Nerijų Povilaitį, kurį, prieš dvejus metus atvykusį dirbti į Klonio gatvę, užsipuolė N.Venckienės gerbėja Greta Knapkienė.

Kita nukentėjusioji, antstolė Sonata Vaicekauskienė, bus apklausta kituose teismuose posėdžiuose po to, kai bus peržiūrėta visa vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuotas N.Venckienės šalininkų elgesys ir antstolei skirti užgaulūs žodžiai.

Užpernai gegužės 17-ąją išvadavus L.Stankūnaitės dukrą iš jos laikinosios globėjos N.Venckienės namų, įtarimai dėl antstolės įžeidimo ir trukdymo jai atlikti savo pareigas buvo pateikti 36 asmenims. Atlikus ikiteisminį tyrimą šis skaičius sumažėjo iki 17.

Į teisiamųjų suolą sėdo labiausiai tą rytą pasižymėję „kovotojai“: Kęstutis Dūdėnas, Gediminas Aidukas, Evaldas Staliūnas, Sigitas Gudynas, Giedris Okunis, Žygimantas Bulota, Svajūnas Tamulis, Matas Morkevičius, Aušrinė Balčiūnė, Alvydas Arnauskas, Erikas Kukta, Rūta Urbelienė, Žilvinas Paškevičius, Darius Kaminickas, Tautrimas Januševičius, Vidas Petraitis ir G.Knapkienė.

Pastarosios tapatybės tyrėjai ilgą laiką nepavyko nustatyti, pagalbos ją atpažįstant buvo kreiptasi net į žiniasklaidos priemones.

Keturių asmenų – Tautvydo Slaminsko, Modesto Tvaravičiaus, Levos Stanislovaitienės ir Kedžių kaimynės Olgos Girdauskienės atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Klonio gatvės poetu vadinamas Raimundas Čiegis, Vaclovas Stončius, Daiva Purga, Dalija Bulotienė, Evelina Paltanavičiūtė-Matijošaitienė, Artūras Zadorožnas, Dainius Stončius, Juozas Vaikšnoras, Gracijus Lapinskas, Rytis Saladžius, Rimantas Radišauskas, Violeta Milevičienė ir Juozas Valiušaitis už savo veiklą gegužės 17-osios rytą buvo nubausti 300–400 litų baudomis.

Dalis jų baudas yra apskundę aukštesnės instancijos teismui ir kai kurie jau sulaukė teismo malonės – baudos jiems pakeistos į įspėjimus.

300 litų jau yra susimokėjęs N.Venckienės tetos Audronės Skučienės draugas Jonas Jasinskas, kuris iškart pripažino padaręs pažeidimą, o 83 metų Antanui Tamuliui, atsižvelgus į jo solidų amžių, teismas skyrė įspėjimą.

Dar vienos įtariamosios Lauros Kazlauskaitės-Aleksandravičienės atžvilgiu byla buvo išskirta. Pradėjus ikiteisminį tyrimą ji dingo iš teisėsaugos akiračio. Nustatyta, kad moteris išvyko į Jungtinę Karalystę.

Už asmens įžeidimą Baudžiamasis kodeksas numato baudą, areštą, laisvės apribojimą arba laisvės atėmimą iki vienų metų. Už trukdymą antstolei atlikti savo pareigas didžiausia numatoma bausmė yra laisvės atėmimas iki ketverių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.