Skandalingojo G.Jackos sąskaita Lietuvai - 50 litų per dieną

Kultūros ministrui Šarūnui Biručiui prašymą pateikęs, bet jo atsakymo nesulaukęs palangiškis Gediminas Jacka įjungė skaitiklį ir siekia prisiteisti po 50 litų už kiekvieną uždelstą dieną, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

May 22, 2014, 7:47 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:10 PM

Apleistos sudegusios medinės Palangos kurhauzo dalies galintis netekti šio statinio bendraturtis G.Jacka kibo į atlapus kultūros ministrui.

Kovo 13-ąją palangiškis Š.Biručiui išsiuntė prašymą kurhauzą išbraukti iš Valstybės saugomų kultūros paveldo objektų sąrašo.

Anot G.Jackos, 2002 metų rugpjūčio pabaigoje kurhauzas sudegė ir prarado saugotinas vertingąsias savybes.

Todėl šis objektas 2005 metais kultūros ministro įsakymu esą negalėjęs būti pripažintas nacionalinės reikšmės saugojama nekilnojamąja kultūros vertybe.

Kultūros viceministro pasirašytą atsakymą G.Jacka gavo per įstatymo numatytą terminą, bet pasigedo ministro parašo.

„Saugomų kultūros paveldo objektų sąrašą sudaro ir jį keisti gali tik kultūros ministras, todėl būtent jis turėjo nagrinėti mano prašymą.

Ministro atsakymo turėjau sulaukti per 20 darbo dienų, tačiau jo nesu gavęs iki šiol“, – aiškino verslininkas. G.Jacka pabrėžė, kad negaudamas Š.Biručio atsakymo jis nusivylė ir visa šalies viešąja valdžia.

Palangiškis teigia patyręs didelę moralinę žalą, jis kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Pasak G.Jackos, už kiekvieną pradelstą ministro atsakymo dieną jis patiria po 50 litų žalos, todėl jau susikaupė daugiau kaip 2,2 tūkstančio litų suma.

Verslininkas teismui apskundė ir kultūros viceministro pasirašytą atsakymą, kuriuo kurhauzo bendraturčio norą tenkinti buvo atsisakyta.

G.Jackos advokatas Liudvikas Ragauskis neslėpė, kad kurhauzą išbraukus iš valstybės saugomų vertybių sąrašo jo klientui palengvėtų pastato atstatymo procedūros, taip pat išnyktų atsakomybė už neprižiūrimą kultūros paveldo objektą.

Pastato dalį siekia perimti valstybė

* Penktadalį kurhauzo valdantis G.Jacka užvertė prašymais Kultūros paveldo departamentą išduoti paveldosaugos darbų projektavimo sąlygas.

* Tačiau, paveldosaugininkų teigimu, savo pastato dalies atstatymu jis susirūpino per vėlai. Šiuo metu jau pradėtas teisminis procesas dėl Jackų šeimai priklausančios kurhauzo dalies paėmimo valstybės nuosavybėn.

* Jackoms pritaikytos laikinos apsaugos priemonės ir apribotos teisės ką nors daryti su kurhauzu.

* „Jei mes dabar G.Jackai leisime pradėti projektavimo darbus, atėmus pastatą jis už tai pinigų pareikalaus iš valstybės“, – teigė šioje byloje Kultūros paveldo departamentui atstovaujantis Panevėžio teritorinio padalinio vedėjas A.Umbrasas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.