Tragiškas menininkų konfliktas įsiplieskė dėl moters

Vilniaus apygardos teismas atvertė dailininko Naglio Karvelio nužudymo bylą. Sunkiu nusikaltimu kaltinamas jo bičiulis 56 metų režisierius Algimantas Maceina, iki sulaikymo dirbęs saugos tarnyboje „Argus“.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

May 23, 2014, 11:28 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:58 PM

Atsižvelgdamas į visas įvykio aplinkybes, prokuroras pasiūlė švelnesnę nei įprasta bausmę – 8 metus nelaisvės. 

Tragedija A.Maceinos sugyventinės bute Vilniuje įvyko sausio 14-osios paryčiais. Alkoholio padauginęs režisierius peiliu į koją sužalojo savo bičiulį N.Karvelį, jį buvo pakvietęs į svečius. Dailininkas mirė nukraujavęs.

Tą vakarą šiame bute buvo ir A.Maceinos vaikystės draugas Antanas Šiupienius su žmona. Kas įvyko paryčiais, jis nematė, nes apie 23 valandą išvyko namo.

A.Šiupienius teigė, jog draugija tą vakarą nieko nešventė – tai esą buvo įprastas menininkų pokalbis, kuris neapsiėjo be alkoholio. Vilnietis tvirtino, jog maždaug nuo 18 iki 23 valandos išgėrė butelį brendžio ir kažkiek degtinės.

A.Šiupienius teigė, jog iki jo išvykimo jokių konfliktų nebuvo kilę. Šis įvykis jį pribloškė, nes bičiulio niekada nematė agresyvaus.

A.Maceinos sugyventinė Vilija Poškienė prisiminė, jog vakaras prasidėjo ramiai ir taikiai. Dizainerė A.Šiupienio žmona rodė savo darbus, N.Karvelis demonstravo savo kūrinius. Išgėręs A.Maceina vienu metu nuėjo atsigulti į savo kambarį, kitame kambaryje buvo prigulęs ir A.Šiupienius.

Namo su žmona išvykęs A.Šiupienius kartu kvietė ir N.Karvelį, bet dailininkas nusprendė likti. Kol A.Maceina miegojo, N.Karvelis virtuvėje šnekučiavosi su V.Poškiene, jie kažką žiūrėjo kompiuteryje.

N.Karvelis ją apkabino per pečius. Taip sėdinčius juos ir aptiko atsikėlęs A.Maceina. „Tai gal tuokitės?“, – pareiškė porą aptikęs režisierius.

Kaip sugyventinis dūrė peiliu N.Karveliui, moteris nematė, tuo metu ji buvo nuėjusi į tualetą.

Kai grįžo, N.Karvelis jau gulėjo ant suolo, aplink telkšojo kraujas, o A.Maceina praskelta galva lyg įbestas stovėjo virtuvės viduryje.

„Aš net nesupratau, kas atsitiko. Pamačiau ant stalo Algimanto telefoną ir paskambinau Bendrajam pagalbos centrui“, – prisimena V.Poškienė. Jokio iš virtuvės sklindančio triukšmo ji teigė negirdėjusi. Moteris nematė peilio ir net nesuprato, į kurią kūno vietą buvo sužalotas svečias. „Mane ištiko šokas“, – ašarodama prisimena A.Maceinos draugė.

Šešerius metus su A.Maceina gyvenanti moteris pasakojo, jog ūmus jo charakteris išryškėdavo tik padauginus alkoholio. Ji tikino, jog dėl jųdviejų santykių su N.Karveliu A.Maceina anksčiau pretenzijų nereiškė, nors jie kartu yra šokę, N.Karvelis mėgo siųsti oro bučinius.

Į nusikaltimo vietą atvykęs policijos patrulis prisiminė, jog susikalbėti su A.Maceina buvo neįmanoma. Jis buvo priblokštas to, kas atsitiko. Policijos patruliai režisierių vos galėjo atitraukti nuo žuvusiojo. „Buvo akivaizdu, kad jis nužudė artimą žmogų“, – teigė pareigūnas. A.Maceina pasakojo, jog šeštadieniais važiuodavo apsipirkti į didelį prekybos centrą. Tądien jis nusipirko prieskonių, todėl nusprendė paruošti plovą ir pakviesti į svečius A.Šiupienių su žmona ir savo bičiulį N.Karvelį.

N.Karvelis atsinešė butelį brendžio ir degtinės. Nors A.Maceina teigė vengiantis stipriųjų gėrimų, su draugais jis pasivaišino ir, pasijutęs blogai, nuėjo miegoti. Paryčiais nubudęs ir eidamas į tualetą jis pamatė, kad jo sugyventinė ir N.Karvelis apsikabinę sėdi prie kompiuterio.

Pasipiktinęs režisierius savo draugui griežtai liepė eiti namo. „Jis ramiai sėdėjo, tad paėmiau jį už dešinės rankos ir ėmiau  kelti. Tada jis ranka ėmė mane smaugti, aš bandžiau ištrūkti ir pajutau smūgį į galvą. Tai galėjo būti butelis. Daugiau nieko neprisimenu“, – apie tos nakties įvykius pasakojo A.Maceina.

Jis atsipeikėjo tik stovėdamas prie praustuvės rankoje laikydamas kruviną peilį. Atsigręžęs pamatė kojas ištiesusį N.Karvelį. „V.Poškienė iškvietė greitąją, o aš puoliau ieškoti žaizdos. Pamačiau sužalotą šlaunį, jį paguldėme, pakėlėme koją. Tada man atrodė, kad greitoji važiavo amžinybę“, – prisimena teisiamųjų suole atsidūręs menininkas.

A.Maceina visiškai neprisimena, kad peiliu būtų dūręs N.Karveliui, tačiau padarė išvadą, kad niekas kitas to padaryti negalėjo, nes daugiau žmonių virtuvėje nebuvo.

Ikiteisminio tyrimo metu jis buvo prisipažinęs, kad dūrė peiliu N.Karveliui į šlaunį, norėdamas sukelti skausmą, bet neturėjo tikslo jo nužudyti. Teisme A.Maceina kaltę pripažino tik iš dalies, nes kaltinime teigiama, jog draugą jis nužudė tyčia. „Aš nenorėjau jo nei sužaloti, nei nužudyti, tik išvaryti namo“, – kalbėjo režisierius.

N.Karvelio sūnus iš A.Maceinos siekia prisiteisti 50 tūkstančių litų neturtinės žalos ir 4693 litus laidojimo išlaidų. Prokuroras prašė ieškinius tenkinti, nes jie nėra nepagrįstai dideli. Pačiam A.Maceinai sūnaus pareikštas ieškinys atrodo per didelis. „N.Karvelis niekada nepasakojo, kad bendrauja su sūnumi ar sūnus jam padeda“, – tikino teisiamasis. Teismo klausimas, kokią žalą sutiktų atlyginti nužudyto draugo sūnui, jam buvo per sunkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.