Šešėlinio valiutos keitėjo kišenėse – milijonas litų grynaisiais

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) aptiko šešėlinę prekybą drabužiais, avalyne ir galanterijos prekėmis Lietuvoje vykdžiusių 18-os asmenų grupuotę. Pirminiais skaičiavimais, grupuotė nuslėpė ir į valstybės biudžetą nesumokėjo apie 750 tūkst. litų mokesčių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2014, 2:21 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:37 AM

Operacijos metu FNTT tyrėjai, bendradarbiaudami su VMI darbuotojais, įtariamųjų gyvenamosiose, darbo bei veiklos vykdymo vietose, automobiliuose atliko daugiau kaip 60 kratų. Pas vieną įtariamą organizuotos grupės narį, nelegaliai Vilniuje veikusį valiutos keitėją, sulaikymo metu kišenėse rasta daugiau kaip 1 mln. litų grynųjų pinigų įvairia valiuta, o pas kitą – beveik 300 tūkst. litų įvairia valiuta.

Iš viso kratų metu buvo rasta daugiau kaip 1,5 mln. litų grynaisiais pinigais. Taip pat rasti ir paimti lengvatinio apmokestinimo įmonių (ofšorinių) antspaudai bei dokumentai, prisijungimo prie valdomų banko sąskaitų duomenys, įvairūs šešėlinį verslą patvirtinantys juodraštiniai užrašai, kiti tyrimui reikšmingi daiktai, 11 legaliai laikytų šaunamųjų ginklų.

Ilgalaikio tyrimo metu nustatyti ne tik šešėlinės prekybos vykdytojai ir šių prekių Latvijoje muitinės procedūras ir transportavimo paslaugas teikę asmenys, bet ir nelegalių piniginių lėšų, skirtų atsiskaitymams už šešėlinėje prekyboje platinamas prekes, per lengvatinio apmokestinimo įmonių (ofšorinių) sąskaitas  vykdę asmenys.

Įtariama, kad daugiau kaip 10 Lietuvoje registruotų fizinių bei juridinių asmenų prekes iš Kinijos parduodavo Lietuvos, Latvijos bei Estijos fiziniams ir juridiniams asmenims be apskaitos dokumentų. Turima duomenų, kad dalis drabužių, avalynės ir galanterijos prekių buvo parduodama Gariūnų turgavietėje. Atskleista, kad gauti šešėliniai pinigai buvo perduodami tiesiogiai ar per tarpininkus asmenims, valdantiems keletą lengvatinio apmokestinimo įmonių (ofšorinių) sąskaitų.

Šie organizuotos grupės nariams ne tik išgrynindavo ir atiduodavo nelegaliai uždirbtas pinigines lėšas, bet ir atsiskaitydavo su prekes tiekusiais Kinijos gamintojais.

Atliekamam ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Atskleistos nusikalstamos grupuotės nariams pateikti įtarimai dėl nusikalstamu būdu įgytų piniginių lėšų legalizavimo ir sukčiavimo dideliu mastu. Įtariamųjų turtui pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.