Bylų laiku netyręs prokuroras baudžiamosios atsakomybės išvengė

Kretingos prokuratūroje prokuroru dirbęs, 119 bylų tyrimą vilkinęs ir dėl to baudžiamojon atsakomybėn už netinkamą pareigų atlikimą patrauktas 38 metų Irmantas Valužis penktadienį išgirdo Šiaulių apygardos teismo verdiktą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 30, 2014, 4:38 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:50 AM

Bylą išnagrinėjęs teismas I.Valužio veiką kvalifikavo, kaip neatsargų nusikaltimą, ir jį nuo baudžiamosios atsakomybės atleido pagal laidavimą.

Vienus metus už I.Valužį laiduoti sutiko jo žmona.

Atleido ir darbo ir iškėlė bylą

Beveik septynerius metus prokuroru Kretingoje dirbęs I.Valužis išgarsėjo 2012-ųjų spalį, kai generalinis prokuroras Darius Valys jam skyrė griežčiausią tarnybinę nuobaudą – atleidimą iš tarnybos ir dėl netinkamo tarnybos pareigų atlikimo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Iš darbo I.Valužis buvo atleistas ir baudžiamojon atsakomybėn patrauktas už ikiteisminių tyrimų vilkinimą.

Per tarnybinį šio prokuroro veiklos patikrinimą pareigūnai rado daugiau kaip šimtą bylų, kuriose jis nebuvo priėmęs jokio procesinio sprendimo.

Toks prokuroro aplaidumas buvo traktuotas kaip bylų vilkinimas.

Bylų tyrimas buvo vilkintas įvairiai – nuo vieno mėnesio iki pustrečių metų. Kai kuriems ikiteisminiams tyrimams jau buvo spėjęs sueiti ir senaties terminas.

Eksprokuroro skundus teismai atmetė

Darbo netekęs I.Valužis generalinio prokuroro sprendimą atleisti jį iš prokuroro pareigų apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Buvęs prokuroras teismo taip pat prašė jam priteisti kompensaciją už priverstinę pravaikštą.

Dėl esą neteisėto atleidimo iš darbo patirtus dvasinius išgyvenimus I.Valužis įvertino 50 tūkstančių litų.

Su generalinio prokuroro sprendimu atleisti iš pareigų nesutikęs I.Valužis skunde teismui nurodė, kad jo darbo rezultatai yra geresni už statistinį šalies prokuroro vidurkį.

I.Valužio skundo nepatenkino nei Vilniaus apygardos administracinis teismas, nei Vyriausiasis administracinis teismas.

Laiku nepriėmė reikiamų sprendimų

Ikiteisminį tyrimą dėl tarnybos pareigų neatlikimo atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai I.Valužį apkaltino tarnybos pareigų neatlikimu ir pasiuntė jį į teisiamųjų suolą.

Per tyrimą buvo nustatyta, kad organizuodamas ir kontroliuodamas ikiteisminius tyrimus I.Valužis neatliko savo pareigų – net 119 ikiteisminių tyrimų laiku nepriėmė reikiamų procesinių sprendimų.

49 ikiteisminius styrimus prokuroras nutraukė neatlikęs būtinų procesinių veiksmų, o 70 ikiteisminių tyrimų vilkino.

Stebėjosi dvejopais standartais

Pats I.Valužis sakė, kad generalinio prokuroro sprendimas atleisti jį iš darbo jam tapo staigmena.

Darbo netekęs I.Valužis stebėjosi taikomais dvejopais standartais, nes už ikiteisminių tyrimų vilkinimą jo kolega atsipirko tik papeikimu.

I.Valužis sakė, kad pagal generalinio prokuroro patvirtintą planą kiekvienas prokuroras 2011 metais turėjo atlikti 42 ikiteisminius tyrimus, o jis tais metais į teismą perdavė 85 ištirtas bylas.

Bylų, pasak I.Valužio, prokuratūroje susikaupė, kai išėjus iš darbo dviem kolegoms čia vietoj penkių prokurorų dirbti liko tik trys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.