Latvis automobiliu „Lexus“ po Lietuvą su vėjeliu lakstė metus

Ketvirtadienį Pasvalio rajone prie Saločių pasienio punkto tarptautiniame prevenciniame reide dalyvavę policijos pareigūnai sustabdė spalvingų asmenybių – ir besišypsantį brazilą, ir niūrų latvį su jam priklausančiu „Lexus“. Latvis per mažiau nei metus (nuo pernai liepos) 18-a kartų Lietuvoje buvo užfiksuotas greičio matuoklių.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 30, 2014, 11:29 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:07 AM

Reidai – iškart 4 šalyse

Ketvirtadienį nuo vidurdienio vienu metu prasidėjo kelių policijos prevenciniai reidai per Lietuvą, Latviją, Estiją ir Suomiją einančiame magistraliniame kelyje „Via Baltica“. Šis Europos kelias E67 eina nuo Prahos per Varšuvą, Marijampolę, Kauną, Panevėžį, Rygą, Taliną ir keltu iki Helsinkio.

Lietuvos teritorijoje šį kelią sudaro penki magistralinės reikšmės keliai. Kelias „Via Baltica“ yra vienas avaringiausių mūsų šalyje. Vien šiais metais jame įvyko 90 eismo įvykių, 24-iuose iš jų nukentėjo žmonės (žuvo 8 eismo dalyviai ir 22 sužeisti).

Šiemet balandį Lietuvos kelių policijos tarnyba Vilniuje organizavo susitikimą su kitų Baltijos šalių kelių policijos vadovais. Susitikimo metu buvo nutarta imtis bendrų veiksmų avaringumui kelyje „Via Baltica“ mažinti ir nuspręsta pradėti Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Suomijoje bendrai rengti policijos reidus.

Dirbo prie Pasvalio ir Marijampolės

Pirmasis toks tarptautinis reidas įvyko gegužės 27 dieną. Jo metu įvairiose kelio „Via Baltica“ atkarpose buvo tikrinamas vairuotojų blaivumas, nustatinėjami pavojingo ar chuliganiško vairavimo atvejai, tikrinama transporto priemonių techninė būklė, aiškinamasi, ar krovininių transporto priemonių vairuotojai laikosi vairavimo ir poilsio režimo reikalavimų ir kt.

Lietuvos kelių policijos tarnybos patrulių kuopos pareigūnai šio reido metu dirbo dviejose magistralės „Via Baltica“ atkarpose – prie Marijampolės ir Pasvalio rajone ties Saločių pasienio postu.

Pasvalio rajone vykusio reido metu iš Vilniaus atvažiavusiems kelių policijos pareigūnams darbo netrūko – eismas šioje vietoje itin intensyvus.

Lietuviai pareigūnai daugiausia tikrino iš Lietuvos išvykstančius automobilius, o netoliese įsikūrę kolegos latviai – išvykstančius iš Latvijos į mūsų šalį.

Per maždaug 5 valandas trukusį reidą neįkliuvo nė vienas neblaivus vairuotojas. Buvo surašytas administracinis protokolas vienam krovininio automobilio vairuotojui, pažeidusiam darbo ir poilsio režimą, kitas vairuotojas nebuvo prisisegęs saugos diržo.

Latviui Janiui buvo gėda

Daugiausia pareigūnams įkliuvo greitį viršijantys užsieniečiai, kurių automobiliai Lietuvoje užfiksuoti stacionarių greičio matuoklių. Paprastai viršiję greitį užsieniečiai pasijunta nebaudžiami – jiems išvažiavus iš Lietuvos, baudos paprastai tėvynėje jų nepasiveja.

Tačiau greičio mėgėjams iš užsienio Lietuvos policijos pareigūnai stengiasi kuo labiau gyvenimą apkartinti. Dabar tarnybiniuose automobiliuose esančiais kompiuteriais per kelias akimirkas, vos įvedus valstybinį numerį, patruliai specialioje duomenų bazėje gali patikrinti, ar užsieniečio automobilis nėra užfiksuotas greičio matuoklių kaip viršijęs greitį.

„Tokie reidai – puikus būdas parodyti užsienio vairuotojams, kad nebaudžiami Kelių eismo taisyklių Lietuvoje jie pažeidinėti negali“, – džiaugėsi reide kartu su savo pavaldiniais dalyvavęs Lietuvos kelių policijos tarnybos Patrulių kuopos antrojo būrio vadas Jonas Bridikis.

Keli lenkai, estai, latviai, vienas rusas – visiems šiems užsieniečiams, viršijusiems greitį Lietuvoje ir greičio matuoklių nufotografuotiems, ketvirtadienį buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai.

„Šiek tiek gėda, nes dažniausiai stengiuosi greičio neviršyti“, – lrytas.lt sakė netoli Rygos gyvenantis Janis. Latvis vairuotojas Lietuvoje leistiną greitį 26 kilometrais viršijo dar kovo viduryje. Net neįtaręs, kad tapo pažeidėju, jis ir vėliau beveik kas savaitę darbo reikalais atvažiuodavo į Lietuvą, tačiau iki šiol policijai nebuvo įkliuvęs.

Vairuotojas Janis be jokių išsisukinėjimų sutiko iškart sumokėti 50 litų baudą ir dar pasidžiaugė, kad lietuviai policijos pareigūnai tarnybiniuose automobiliuose turi banko kortelių skaitytuvus. Latvijos pareigūnai tokios įrangos neturi. Todėl Latvijoje nusižengę – pavyzdžiui, greitį viršiję užsieniečiai vairuotojai laikinai netenka vairuotojo pažymėjimo – jį atgauna tik banke sumokėję policijos skirtą baudą ir nuvykę į nurodytą policijos komisariatą jo atsiimti.

Tarp greičio mėgėjų – brazilas

Neprieštaraudamas lietuvių policininkų skirtą baudą banko kortele sumokėjo ir egzotiškiausias per reidą įkliuvęs pažeidėjas – Brazilijos pilietis Jose Castro. Jaunas vyras Lenkijoje išsinuomotu „Renault“ markės automobiliu su dar vienu tautiečiu keliauja per Baltijos šalis.

Pareigūnams parodžius stacionaraus greičio matuoklio netoli Vilniaus prieš porą dienų nufotografuotą automobilį, kuriame aiškiai prie vairo matyti jo veidas, brazilas tik nusišypsojo ir nesiginčydamas paaiškino matuoklio net nepastebėjęs. Jis leistiną greitį užmiestyje viršijo 34 kilometrais. „Tačiau mieste niekada greitai nevažinėju“, – dievagojosi tolimos šalies atstovas.

Net ir žinia apie 200 litų baudą gerų įspūdžių apie Lietuvą J.Castro nesugadino – vyriškis negailėjo komplimentų mūsų gražiai šaliai ir nuostabioms merginoms.

Pažeidimų rekordininkas – „Lexus“ vairuotojas

Visiškai kitaip elgėsi 28 metų Latvijos pilietis, tapęs savotišku reido rekordininku. Lietuvei policijos pareigūnei kompiuteryje surinkus jo automobilio „Lexus“ valstybinį numerį, paaiškėjo, kad šį viršijantį greitį automobilį nuo pernai liepos įvairiose Lietuvos vietose matuokliai nufotografavo net 18-a kartų.

Tiesa, daugiau nei už du trečdalius šių pažeidimų latvio bausti pareigūnai jau negalėjo – suėjo senatis. Tačiau „Lexus“ savininkui administracinių teisės pažeidimų protokolai buvo surašyti už 5 greičio viršijimo atvejus. Daugiausia jis leistiną greitį viršijo 40 km. Už šiuos pažeidimus administraciniu nurodymu skirtą 800 litų baudą latvis iškart mokėti atsisakė. Jis teigė, kad šių pažeidimų nepadarė, nors pareigūnai jam ir rodė greičio matuoklio padarytas jo automobilio nuotraukas, kuriose matyti ir paties „Lexus“ savininko veidas.

Jei latvis neapsigalvos ir šios baudos per 10 dienų nesumokės, jam vėliau teks mokėti gerokai didesnę baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.