Dembaviškės budeliai buvo apsvaigę nuo alkoholio ir narkotikų

„Gatvėje pagrobta ir išžaginta septyniolikametė, uždaryta automobilio bagažinėje, buvo sudeginta gyva, o jos budeliai buvo apsvaigę nuo alkoholio ir amfetaminų“, – tai nustatė Panevėžio apygardos prokuratūros bei apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, baigę tirti pernai rugsėjį visą šalį sukrėtusį nusikaltimą. Ši byla ketvirtadienį perduota  Panevėžio apygardos teismui.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jun 5, 2014, 10:17 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:15 AM

Įtariamieji kaltina vienas kitą

Netrukus į teisiamųjų suolą sėsiantys kaltinamieji – 33 metų Julius Jakubaitis ir 22 metų Deividas Antanaitis savo kaltę iki šiol neigia ir verčia ją vienas kitam. Abu teigia, kad nepažįstama paauglė į jų automobilį įsėdo ir po Panevėžio apylinkes važinėjo savo noru, jie jos nežagino ir uždarytos bagažinėje gyvos nesudegino.

Pasak Panevėžio apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Donato Skrebiškio, abiem kaltinamiesiems pateikti vienodi kaltinimai. Jie kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu, nepilnametės išžaginimu ir bejėgiškos būklės asmens nužudymu itin žiauriai, kankinant ir slepiant kitą sunkų nusikaltimą.

Paauglę planavo nuskandinti

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, J.Jakubaitis su savo jaunesniojo brolio bičiuliu D.Antanaičiui pernai rugsėjo 20 dieną kartu pramogavo. Iš pradžių gėrė namuose, vėliau J.Jakubaičio brolio neseniai įsigytu automobiliu „Volkswagen Passat“ važinėjo po Panevėžio barus. Vyriškiai tą naktį svaiginosi ne tik alkoholiu, bet ir sintetiniais narkotikais – amfetaminu.

Ankstų rugsėjo 21-osios rytą, apie 6 val., Aukštaičių gatvės pabaigoje esančioje autobusų stotelėje jie pastebėjo nepažįstamą merginą – 17-metę Dembavos kaimo gyventoją. Jėga įsitempę į automobilį, kaltinamieji iš pradžių ją vežiojosi po Dembavos apylinkes, išžagino, o vėliau įmetė į automobilio bagažinę. Iš ten nepilnametė 7 val. 10 min. sugebėjo paskambinti Bendruoju pagalbos centro (BPC) telefonu.

Dembaviškė BPC operatorei paaiškino, kad yra pagrobta nepažįstamų vyrų, jie ją išžagino ir kažkur veža žalios spalvos automobilio „Volkswagen Passat“ bagažinėje. Ji taip pat sakė girdėjusi, kad pagrobėjai tariasi ją nuskandinti.

Iš viso su BPC operatore pagrobta mergina kalbėjosi tris kartus. Paskutinis jų pokalbis nutrūko, kai Evelina pasakė jaučianti dūmų kvapą ir ėmė kosėti.

Paieškos buvo bergždžios

Nors tokio automobilio puolė ieškoti visi tuo metu Panevėžyje budėję policijos ekipažai, paieškos buvo bergždžios. Kol pareigūnai grobikų automobilio dairėsi prie didesnių vandens telkinių, šie auką nuvežė į miškelį Velžio seniūnijoje, netoli Keravos kaimo, šalia „Spindulio“ sodų bendrijos. Padegę automobilį su jame įkalinta mergina, nusikaltėliai spruko.

Tą patį rytą, 8 val. 16 min., netoli „Spindulio“ sodų bendrijos miško keliuku einantys žmonės pamatė rūkstantį automobilį ir paskambino BPC. Pirmieji atskubėję policijos pareigūnai jį rado degantį atvira liepsna. Kol policininkai nesėkmingai bandė liepsnas sutramdyti rankiniais gesintuvais, automobilį užgesino atvažiavę ugniagesiai. Sudegusio automobilio bagažinėje buvo rastas suanglėjęs nepilnametės kūnas.

Po kelių valandų buvo sulaikyti du šiuo nusikaltimu įtariami vyrai – J.Jakubaitis ir D.Antanaitis. Vieną policijos pareigūnai sulaikė netoli Velžio gyvenvietės, kitas sučiuptas arčiau miesto.

Pasak prokuroro D.Skrebiškio, abiem įtariamiesiems buvo skirtos stacionarios teismo medicinos psichiatrinės ekspertizės. Jų metu nebuvo nustatyta jokių sveikatos sutrikimų, dėl kurių jie negalėtų atsakyti už jiems inkriminuojamas nusikalstamas veikas.

Parodymai - prieštaringi

Ir J.Jakubaitis, ir D.Antanaitis neneigia rugsėjo 21-osios paryčiais kartu su septyniolikamete važinėję po Panevėžio apylinkes. Tačiau abu teigia, kad mergina į nepažįstamų vyrų automobilį įsėdo savo noru, jie su ja lytinių santykių neturėję. Kaip atsitiko, kad automobilis, kuriuo jie tąnakt važinėjo, rastas sudegęs, o jo bagažinėje – merginos kūnas, abu kaltinamieji pasakoja prieštaringai.

Vienas teigia miškelyje prie Keravos kaimo palikęs draugą su mergina prie automobilio, o pats išėjęs pėsčiomis, kitas tvirtina atvirkščiai – kad jis išėjęs, o draugas likęs su mergina.

Ekspertai nustatė, kad automobilis „Volkswagen Passat“ užsidegė nuo pašalinio ugnis šaltinio, tačiau negalėjo nustatyti, ar jis užsiliepsnojo apipiltas degiu skysčiu, ar įžiebus ugnį žiebtuvėliu – pernelyg smarkiai automobilis sudegęs.

Dėl tos pačios priežasties teismo medicinos ekspertai negalėjo tiksliai nurodyti ir 17-metės mirties priežasties. Taip ir liko nenustatyta, ar ji mirė uždususi nuo smalkių, ar sudegė gyva. Tai, kad padegus automobilį auka buvo gyva, patvirtina ir jos paskutinio pokalbio su BPC operatore įrašas.

Tiriami pareigūnų veiksmai

Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kriminalinės policijos viršininko Mindaugo Ambraziūno teigimu, šiuo metu dar vyksta ikiteisminis tyrimas dėl BPC ir policijos pareigūnų veiksmų ieškant pagrobėjų automobilio ir nukentėjusiosios. Tyrimą atlieka Panevėžio apskrities VPK Imuniteto skyrius, kol kas niekam įtarimai dėl aplaidaus pareigų atlikimo nepateikti.

Pasak M.Ambraziūno, BPC nepavyko nustatyti merginos buvimo vietos pagal jos mobiliojo ryšio telefono signalą. Tačiau taip ir liko neaišku, ar merginos telefone buvo įdėta SIM kortelė, ar Bendruoju pagalbos telefonu ji skambino be kortelės.

„Telefonas visiškai sudegė, ekspertams nepavyko nustatyti, ar jame buvo SIM kortelė“, – bylos perdavimo į teismą dieną surengtoje spaudos konferencijoje sakė Kriminalinės policijos vadovas. 

„Policijos pareigūnai darė, ką galėjo. Kai tik buvo gautas pranešimas apie pagrobtą merginą, jos ieškoti buvo pasiųsti visi keturi tą rytą Panevėžyje dirbę policijos ekipažai, paskui buvo sukeltos didesnės pareigūnų pajėgos“, – sakė M.Ambraziūnas. Tačiau paieškas apsunkino tai, kad nebuvo aiški nors apytikslė vieta, kur Panevėžio apylinkėse vežiojama nepilnametė, pareigūnai jos ieškojo aklai klaidžiodami.

Paklaustas, kodėl ieškant automobilio su pagrobta nepilnamete nebuvo pasitelktas karinis sraigtasparnis, M.Ambraziūnas atsakė, kad tai būtų užtrukę per daug laiko. „Žiūrint iš šios dienos perspektyvos, kai žinome, kas vėliau nutiko, dabar galima siūlyti daug paieškos variantų, o tuomet darėme, ką galėjome“, – sakė Kriminalinės policijos vadovas.

Pripažino recidyvistu

J.Jakubaitis ir D.Antanaitis teismo posėdžių laukia Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Būdamas suimtas J.Jakubaitis balandį išgirdo nuosprendį dar už du nusikaltimus. Į teisiamųjų suolą jis sėdo už savo žmonos sumušimą ir vagystę iš alaus baro.

Teismas nustatė, kad J.Jakubaitis praėjusių metų rugsėjo 12-osios vidurnaktį savo namuose Panevėžyje, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, konflikto metu sumušė sutuoktinę. Moteriai nuo smūgių net lūžo nosies kaulai.

Dar vieną J.Jakubaičio prieš devynerius metus įvykdytą nusikaltimą – vagystę iš alaus baro – pareigūnai atskleidė tirdami dembaviškės nužudymą. Sulaikius J.Jakubaitį, jo pirštų antspaudai buvo patikrinti policijos duomenų bazėje. J.Jakubaičio delno atspaudai sutapo su 2005 metais spalį alaus bare paliktais įsibrovėlio pirštų atspaudais.

Teismas patvirtino, kad 2005 metų spalio 22 dieną į alaus barą „Arnada“ Panevėžyje pro langą įsibrovė J.Jakubaitis. Iš baro jis pavogė kasos aparatą su jame laikytais pinigais, cigaretes. Baro savininkei buvo padaryta 748,46 lito žala. Jis pripažintas kaltu ir dėl žmonos sumušimo.

Subendrinęs bausmes už abu nusikaltimus, teismas kaltinamajam skyrė 3 metų laisvės atėmimo bausmę, atliekant ją pataisos namuose. J.Jakubaitis taip pat buvo pripažintas recidyvistu.

Teisiamas J.Jakubaitis neprisipažino įvykdęs vagystę iš baro, neigė ir sumušęs žmoną. Atrodo, kad jis tokios taktikos ketina laikytis ir dembaviškės nužudymo byloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.