Panevėžyje vairuotoja automobiliu tempė pririštą ožį

Prie automobilio blizgančia grandine prirakintas bėgantis ožys. Tokį vaizdą šiandien po pietų buvo galima išvysti Panevėžyje. Automobilio vairuotoja, išėjusi iš Panevėžio apygardos teismo, sėdo prie vairo ir mėgino važiuoti. Jos draugas kartu su kitais kaltinamaisiais išklausė nuosprendį garsioje ikonų kolekcininko Andrejaus Balyko apiplėšimo byloje.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jun 6, 2014, 4:34 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:51 AM

Iš septynių kaltinamųjų, pagrobusių iš kolekcininko ikonų, kurių vertė 10 milijonų litų, šeši buvo suimti teismo salėje ir uždaryti į areštinę, kol įsiteisės teismo nuosprendis. Jie nuteisti nuo kelerių iki septynerių metų laisvės atėmimo bausmėmis.

Pirminiais duomenimis, ožys prirakintas prie vieno iš teisiamųjų Sauliaus Navicko, bendradarbiavusio su bylą tyrusiais pareigūnais, automobilio.

Suprato, kad toli nenuvažiuos

Į mašiną vairuoti sėdusi jauna moteris bandė važiuoti, tačiau netrukus suprato, kad kažkas ne taip. Apsižiūrėjusi pastebėjo, kad ožys išlakiais ragais risnoja iš paskos. Prie gyvūno susirinko praeivių.

Vieni gyvuliui tiesė duonos, kiti atnešė į plastmasinę stiklinę pripilto vandens. Kitų nuteistųjų plėšikų draugės ir žmonos sustojusios prie prirakinto ožio mobiliaisiais telefonais fotografavo vaizdelį.

Kažkas paskambino Bendrojo pagalbos centro telefonu. Su sirenomis atskubėję ugniagesiai nukirpo grandinę ir išlaisvino gyvūną. Ožys perduotas Rūtos Liberienės gyvūnų prieglaudai.

Ilga ir sudėtinga byla

Beveik šešerius metus narpliota byla buvo išskirta į dvi bylas. Vienoje buvo teisiami 2008 metų spalio mėnesį antikvaro namus apiplėšę nusikaltėliai – Leonidas Epelbaumas, Remigijus Byčius, Aleksandras Bespalovas, Nikolajus Glotko, Artūras Barasa, Saulius Jankūnas ir Saulius Navickas.

Kitoje teismo nuosprendis buvo skaitomas pagrobtą turtą bandžiusiems parduoti Jevgenijui Malimenkovui, Erikui Griškevičiui ir Arturui Skurkai. Nuo nusikaltimo iki nuosprendžio paskelbimo nusikaltėliams praėjo beveik šešeri metai. Per tą laiką didžioji dalis pagrobtų meno vertybių buvo surasta ir grąžinta kolekcininkui ir antikvarui A.Balykui.

Šiuo metu dalis vertingos kolekcijos eksponuojama Vilniuje, Radvilų rūmuose. Į Panevėžio apygardos teismą atvykęs A.Balykas tvirtino, kad paroda keliaus po visą pasaulį. „Ją turi pamatyti žmonės", – sakė kolekcininkas.

Prie komisariato - paršelis

Tai  jau ne pirmas kartais, kai žmonės savo tariamai juokingiems pokštams pasirenka naminius gyvulius. Prieš dvejus metus Pastrėvio kaimo (Elektrėnų savivaldybė) gyventojui Juozui Butkevičiui smarkiai atsirūgo pokštas, kai jis prie policijos komisariato  atvežė ir paleido paršelį, ant kurio nugaros buvo užrašęs vieną pareigūną įžeidžiantį užrašą.

Tuomet 25 metų J.Butkevičiui buvo skirtas namų areštas. Maža to, jam dvi paras teko praleisti areštinėje, o teismas skyrė 2990 litų baudą už pareigūno vardo įžeidimą.

Be to, jaunuolio namuose buvo atlikta krata. Ieškinį dėl paršelio kankinimo pokštautojui rengiasi pateikti ir gyvūnų globėjai. Visa tai – dėl J.Butkevičiaus pokšto, kuris labai užrūstino Elektrėnų policijos pareigūnus. Mat ant paršelio, kurį jaunuolis paleido prie komisariato pastato, buvo išraitytas žodis „gaidys“ ir vieno policininko pavardė.

Pasakojimą lydėjo juokas

Papokštauti J.Butkevičius sumanė, kai prie parduotuvės išvydo skelbimą apie parduodamus paršelius.

Jį perskaitęs J.Butkevičius su draugais iš pradžių ketino paršelį išsikepti. Seniai ant Elektrėnų policininkų dantį griežiantis jaunuolis vėliau sumanė už 100 litų įsigytą gyvūną panaudoti kitam tikslui.

Užrašęs ant paršelio du žodžius, J.Butkevičius jį paleido prie policijos pastato – gyvūnas nuskuodė tiesiai prie komisariato durų.

Teisme nagrinėjant paršelio gaudynių epizodą susirinkusieji negalėjo susilaikyti nesijuokę.Mat pareigūnas, kurio pavardė švietė ant paršelio nugaros, tuo metu kaip tik budėjo komisariate.

Kai pavaldiniai pranešė apie paršelį, pareigūnas pats puolė gaudyti gyvūno.

„Sureagavau operatyviai, gaudynės truko tik dvi minutes“, – teismo salėje pasigirdo juokas, kai Elektrėnų pareigūnas prisiminė įvykius.

Daiktinių įrodymų nerado

Policininkai į J.Butkevičiaus namus atvažiavo praėjus dviem paroms po pokšto. Kas jo autorius, pareigūnams nustatyti buvo nesunku, nes komisariato aplinką filmuoja vaizdo kameros.

Įsižeidę pareigūnai prašė teismo leisti J.Butkevičių dešimčiai parų suimti, bet ši kardomoji priemonė buvo pakeista namų areštu. Tad kol kas jaunuolis net į darbą negali eiti.

Prisiminęs po pokšto namuose atliktą kratą, J.Butkevičius negali susilaikyti nenusišypsojęs: „Nežinia, ko policininkai ieškojo. Gal daiktinių įrodymų – žymeklio, kuriuo rašiau ant paršelio?“

Nei žymeklio, nei kitų daiktinių įrodymų pareigūnai nerado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.