Banke dingo pinigai - kaltų nėra

Negalima nuteisti žmogaus už turto pasisavinimą, jei turtą jis tiesiog prarado. Taip nusprendė Vilniaus apygardos teismas (VAT) ir išteisino buvusią SEB banko darbuotoją 31 metų Indrę Kornilovienę. Moteris buvo teisiama už tai, kad iš vieno Vilniuje esančio šio banko skyriaus galėjo pasisavinti 41 tūkstantį litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jun 7, 2014, 1:17 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:27 AM

Byloje teigiama, jog praėjusių metų rugpjūčio 6-ąją I.Kornilovienė darbo vietoje suskaičiavo pinigus ir į inkasavimo maišelį įdėjo 41 tūkst. litų. Šiuos pinigus ji turėjo iš karto nunešti į saugykloje esantį seifą, tačiau to nepadarė, o laikė ant savo darbo stalo.

Prokuratūros teigimu, I.Kornilovienė inkasavimo maišelį ranka nustūmė nuo stalo, o pasibaigus darbui jį galbūt pakėlė ir išnešė iš banko.

To, kad vadybininkė išsinešė ir pasisavino pinigus, teisme įrodyti nepavyko. Buvusi bankininkė iš karto pripažino, kad pinigai dingo, tačiau kategoriškai neigė savo kaltę.

I.Kornilovienės kaltės neįrodė ir banko vaizdo kamerų įrašai. Iš jų buvo galima tik daryti prielaidą, jog banko vadybininkė nuo grindų paima nukritusius pinigus. Pati bankininkė aiškino, jog tai buvo ne pinigai, o dokumentai.

„Baudžiamajame kodekse nėra straipsnio „Turto praradimas“, o turto pasisavinimas neįrodytas“, - nuosprendį aiškino buvusią bankininkę išteisinęs VAT teisėjas Stasys Lemežis.

„Galbūt banko darbuotoja netinkamai atliko savo pareigas, tačiau nėra įrodymų, kad ji įvykdė nusikaltimą“, - aiškino teisėjas S.Lemežis. Teismas neatmetė galimybės, kad maišelį su pinigais galėjo paimti bet kuris banko darbuotojas, jis galėjo įkristi ir į šiukšlių dėžę. Tokias versijas buvo pateikusi ir teisme apklausta I.Kornilovienė, kuri vieno inkasacinio maišelio pasigedo po dviejų dienų.

Nors kaltinimus pateikusi prokurorė išklausyti nuosprendžio neatėjo, teismas turėjo priekaištų prokuratūrai. Teisėjas abejojo, ar dėl šio įvykio buvo verta pradėti ikiteisminį tyrimą. Banko darbuotoja pripažino, kad pinigai dingo ir per 5 metus įsipareigojo atlyginti žalą. Vilnietė bankui kas mėnesį moka po 674 litus.

Teisėjas aiškino, jog tokiais atvejais baudžiamosios bylos paprastai nekeliamos. Turtą praradusios įmonės į teismą kreipiasi civiline tvarka ir bando prisiteisti žalą iš ją padariusių darbuotojų.

I.Kornilovienė SEB banke dirbo nuo 2007 metų, o pinigai dingo tuomet, kai jau buvo suplanuota ją perkelti į aukštesnes pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.