Konfliktas dėl būsimo kapo totorių kapinėse įtraukė ir policiją

Vilniaus rajone policija pradeda aiškintis incidentą, kuomet, kaip buvo pranešta, vandalai vidury dienos Nemėžyje siaubė senas totorių kapines. Vandalų siautėjimą matė atsitiktiniai liudininkai. Atvykus policijai paaiškėjo, kad konfliktas kilo dėl pažymėtos vietos būsimam kapui.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2014-06-09 17:22, atnaujinta 2018-02-13 01:02

Pirmadienį apie 16 val. 10 min. policijai paskambinęs bendruomenės pirmininkas pranešė, kad maždaug 15 val. Nemėžio gyvenvietėje buvo nusiaubtos Mečetės kapinės, esančios Totorių g.

Pasak bendruomenės pirmininko, vandalai išlaužė tvoreles, išvartė paminklus. Viską matė atsitiktiniai liudininkai. Skambinęs vyras prašė policijos pareigūnų viską užfiksuoti ir pradėti tyrimą.

Į įvykio vietą išvykę pareigūnai pradėjo aiškintis incidento aplinkybes.

Pareigūnams atvykus paaiškėjo, kad situacija nėra tokia baisi, kaip atrodė iš pradžių. Konfliktas kilo dėl pažymėtos vietos būsimam kapui. Kažkas tiesiog išvartė kuoliukus, skirtus žymėti būsimą kapą. Paminklų, bent jau pirminiais duomenimis, niekas nevartė.

Visas incidento smulkmenas ir kas nutiko iš tiesų, aiškinasi policijos pareigūnai.

Nemėžyje iki šiol gyvena nedidelė totorių bendruomenė. Šaltinių duomenimis, totoriai Nemėžyje gyvena nuo seno (nuo 1397 m.).

Bendruomenės nariai laikosi savo tradicijų ir papročių, išpažįsta islamą. Todėl nieko stebėtino, kad Nemėžyje, kapinių pakraštyje, yra ir nedidelė mečetė.

Pirmoji mečetė Nemėžyje buvo pastatyta 1684 m. Ji buvo medinė. Šį pastatą sunaikino gaisras. Dabartinė mečetė pastatyta 1909 m. Joje, kaip ir priklauso mečetei, yra atskiros patalpos vyrams ir moterims.

Sovietmečiu mečetė buvo paversta sandėlių, vėliau grąžinta tikintiesiems.

Šiuo metu pamaldos vyksta tik tais penktadieniai, kai būna jaunas mėnulis. Tačiau į jas susirenka gana nedaug žmonių. Daugiau jų suvažiuoja tik per didžiąsias šventes, tuomet į pamaldas atvažiuoja ir arabų.

Nemėžyje gyvena ir imamo pavaduotojas. Mečetei vadovaujantis imamas gyvena Keturiasdešimties Totorių kaime.

Mečetė stovi kapinių pakraštyje. Čia palaidotas ne vienas Lietuvoje nuo seno gyvenęs totorius. Ant šių antkapių nėra iškalta mirusių portretų, nes tai draudžia papročiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.