Pakruojo vicemero postą ir piniginę sutraiškė stogo danga

Po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrimo į teisiamųjų suolą pasodintam Pakruojo rajono vicemerui 58 metų Romui Medzveckui teks patuštinti piniginę ir ieškotis kito darbo.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jun 9, 2014, 5:24 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:02 AM

Pirmadienį Šiaulių apygardos teismas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir kišimosi į valstybės tarnautojo veiklą pripažintam R.Medzveckui skyrė 26 tūkstančių litų baudą ir trejiems metams panaikino viešąją teisę – tai yra atėmė galimybę būti išrinktam į valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų renkamas ar skiriamas pareigas.

Toks teismo sprendimas reiškia, kad įsiteisėjus nuosprendžiui R.Medzveckas turės palikti Pakruojo rajono vicemero kėdę.

Teismas iš tarnybine padėtimi piktnaudžiavusio valdininko priteisė ir 11 tūkstančių 254 litus – tiek kainavo R.Medzveckui iš žemės ūkio bendrovės atitekusi stogo danga.

Rado klausymosi įrangą

Pakruojo rajono vicemeras R.Medzveckas į STT agentų akiratį pateko praėjusių metų pradžioje.

Tuomet vicemeras savo kabinete, ventiliacijos grotelių angoje, rado sumontuotą klausymosi įrangą.

Apie šią įrangą policijai pranešęs valdininkas spėjo, kad ją sumontavo kokie nors svetimų paslapčių sužinoti panorę diletantai, o ne STT pareigūnai.

Kad šią įrangą vicemero kabinete buvo sumontavę STT specialistai, paaiškėjo vėliau. Klausymosi įrangos suradimas STT tyrimo nesutrukdė.

Savo namui gavo stogo dangos

Tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad R.Medzveckas iš Lygumų žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) pirmininko Petro Ivanausko neatlygintinai gavo 251 kvadratinį metrą stogo dangos „Monterrey“.

Šią 11 tūkstančių 254 litų vertės stogo dangą vicemeras panaudojo savo namo remontui.

Stogo dangą „Monterrey“ Lygumų ŽŪB buvo įsigijusi buvusio vaikų darželio pastatui remontuoti.

Darželyje ketinta įrengti bendruomenės centrą. Tačiau pritrūkus lėšų šio ketinimo teko atsisakyti, o nepanaudota stogo danga buvo nuvežta R.Medzveckui.

Atsilygindamas už tai R.Medzveckas Pakruojo rajono savivaldybės Strateginės plėtros ir statybos skyriaus Architektūros poskyrio vedėjui A.Šukiui liepė pritarti Lygumų ŽŪB pateiktam grūdų džiovyklos projektui, nors šis projektas neatitiko keliamų reikalavimų.

Granules atvežė į namus

Pareigūnams kilo įtarimas, kad vicemeras savo tarnybine padėtimi galėjo pasinaudoti ir gaudamas keturias tonas šiaudų granulių, kurias Lygumų ŽŪB priklausančiose patalpose gamino bendrovės pirmininko sūnaus Armino Ivanausko įmonė.

Šias kurui naudojamas granules į Pakruojo rajono vicemero namus atvežė Pakruojo rajono savivaldybei pavaldžios įmonės UAB „Pakruojo komunalininkas“ automobilis.

Teisme granules gaminančios įmonės buhalterė tvirtino, kad R.Medzveckas pirko nerūšines granules, todėl už toną mokėjo ne 350, o tik 100 litų.

Nors pinigai už granules buvo sumokėti ne jas išsivežant, o gerokai vėliau, be to, pinigus sumokėjo ne pats R.Medzveckas, teismas nusprendė, kad šiuo atveju Pakruojo vicemeras savo tarnybine padėtimi nepiktnaudžiavo.

Piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi teismas čia įžvelgė tik dėl to, kad įsigytos granulės R.Medzveckui į namus buvo atvežtos jam pavaldžios savivaldybės įmonės transportu.

Vicemerą nubaudė „už draugystę“

Ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme savo kaltę neigęs R.Medzveckas jam paskelbtu nuosprendžiu liko nepatenkintas ir žadėjo jį apskųsti.

Kol bus nagrinėjamas skundas, R.Medzveckas galės ir toliau likti savo poste – palikti vicemero kėdę šis valdininkas privalės tik nuosprendžiui įsiteisėjus.

„Tokio nuosprendžio tikrai nesitikėjau. Galiu pasakyti, kad buvau nuteistas už draugystę.

Esu baudžiamas už tai, kad gerai sutariu su savo draugu Lygumų ŽŪB pirmininku P.Ivanausku.

Kažkam rūpėjo mano postas“, – teismo salėje susirinkusiems žurnalistams jam paskelbtą nuosprendį pakomentavo R.Medzveckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.