FNTT laimikis – 33 milijonai litų nuslėpto PVM

Trys tarptautinės operacijos, 39 įtariamieji ir 33 milijonai litų nuslėptų mokesčių, kuriuos Lietuva tikisi grąžinti į šalies biudžetą – tokiu šiemet nuveiktu darbu gali pasigirti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). 

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jun 10, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:28 AM

Pasak vidaus reikalų ministro Dailio Barakausko, daugiausia įtariamųjų yra sulaikyta, taip vadinamojoje „cukraus byloje“. 

Šis ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas kartu su Latvijos Finansų policijos pareigūnais. Tyrimo metu nustatyta, kad Latvijoje ir Lietuvoje veikė 19 asmenų grupė, kurie užsiėmė cukraus, augalinio aliejaus, šaldyto sviesto ir sūrių prekyba. 9 Lietuvos ir 10 Latvijos piliečių buvo sukūrę painų tarpusavio mokėjimų schemą.

Prekės buvo įsigyjamos legaliai ir parduodamos Latvijos, Estijos bei Lenkijos rinkose, tačiau siekiant išvengti Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) atsiskaitymai vykdavo per sukurta fiktyvias įmones. Tokių įmonių Lietuvoje buvo registruota 11. o Latvijoje net 42.

Nustatyta, kad sukčiaujant į Latvijos biudžetą nebuvo sumokėta beveik 3 mln. eurų, o į Lietuvos – apie 8 mln. litų PVM.

„Sukčiavimo schemos labai sudėtingos. Pastebime, kad nusikaltėliai atranda vis naujų sukčiavimo būdų ir principų“, - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė D.Barakauskas.

Antrasis sėkmingas FNTT tyrimas į valstybės biudžetą turėtų grąžinti vieną milijoną litų. Tiek PVM, kaip įtariama, nuslėpė vieną įmonė teikdavusi Gariūnų prekeiviams prekes iš Kinijos. Už šias prekes Gariūnų pardavėjai atsiskaitydavo grynaisiais pinigais, o įmonės vadovai klastojo dokumentus bandydami išvengti privalomų mokesčių.

Šiemet FNTT taip pat išsiaiškino nusikalstamą Ukrainos piliečių verslą. Viena Ukrainos įmonė Lietuvoje nuomojo krovininius vagonus, kuriuos po to pernuomodavo savo klientams Ukrainoje, Rusijoje ir Kazachstane.

FNTT direktoriaus Kęstučio Jucevičiaus teigimu, ukrainiečių verslas buvo itin pelningas. Per porą metų įmonė gavo apie 93 milijonus litų pelno, tačiau taip pat vengė mokėti PVM. Skaičiuojama, kad šios įmonės veikla Lietuvos biudžetui atnešė apie 14 milijonų litų nuostolių, tačiau pinigus tikimasi susigrąžinti po teismo.

Tūkstantis įmonės turėtų prekinių vagonų yra konfiskuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.